Roditelji ne žele polumaturanta u školi

Maloljetnik u podgoričkoj školi isprskao troje vršnjaka biber sprejom. Direktorica tvrdi da đak do sada nije bio problematičan

14970 pregleda 16 komentar(a)
Polumaturant na čas upao sa fantomkom: OŠ “Branko Božović” (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Polumaturant na čas upao sa fantomkom: OŠ “Branko Božović” (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Roditelji odjeljenja devetog razreda podgoričke Osnovne škole “Branko Božović” neće dozvoliti da dječak koji je juče troje vršnjaka u učionici isprskao biber sprejom, a jednog udario palicom nastavi školovanje u toj ustanovi, kazalo je više njih sinoć nakon sastanka sa upravom škole.

Prema istim informacijama, roditelji tog dječaka nijesu prisustvovali sastanku. Nijesu prisustvovali ni predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, iako su ih roditelji ostale djece pozvali.

Polumaturant je juče, prema informacijama iz policije i škole, došao sredinom časa, prije ulaska u učionicu navukao na glavu fantomku, a nakon toga troje vršnjaka isprskao biber sprejom, a jednom zadao više udaraca palicom. Povrijeđenoj djeci ukazana je medicinska pomoć.

Tokom sinoćnjeg sastanka, roditeljima je, kako tvrde, saopšteno da je škola preduzela i preduzima sve aktivnsti, ali i da moraju da sačekaju da ostale institucije završe svoj dio posla.

Direktorica škole Biljana Stamatović nakon jučerašnjeg incidenta kazala je da učenik nije redovno dolazio na nastavu, a da su u školi u više navrata razgovarali sa njim, da je obećavao da će redovno pohađati časove. Ona tvrdi da do sada nije bio problematičan.

“Na nastavu je došao nešto prije osam, dakle kasnio je na čas i ispred učionice stavio fantomku i isprskao nekoliko đaka”, kazala je ona.

Stamatović je istakla da je učenik “znao da se prepire sa đacima, ali van škole, na društvenim mrežama”.

“Preduzećemo sve u nadležnosti i što Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju nalaže. Nakon procedure biće izrečena vaspitna mjera. Večeras je zakazan roditeljski sastanak sa roditeljima odjeljenja gdje se desio incident”, kazala je Stamatović, dodajući da će Nastavničko vijeće odlučivati o sankcijama.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) prijavilo je dešavanja Prosvjetnoj inspekciji, kako bi se utvrdilo da li je škola do sada postupala adekvatno u vezi sa tim polumaturantom.

Iz Ministarstva su saopštili da su o događaju u školi saznali iz medija, nakog čega su tražili izjašnjenje od direktorice.

“Prema informacijama koje smo dobili od direktorice škole, učenik 9. razreda je biber sprejom isprskao nekoliko učenika, a neke je udario i palicom. Odmah je obaviještena policija, a nakon toga je održana sjednica Odjeljenskog vijeća na kojoj je detaljno razmotrena nastala situacija. Odjeljensko vijeće je predložilo da se zbog bezbjednosti svih učenika, ovom učeniku izrekne vaspitna mjera - premještaj u drugu školu. O tom predlogu će se izjasniti i članovi Nastavničkog vijeća”, saopštili su.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović upozorila je na to da “u ovim situacijama treba vidjeti najprije šta je uzrok problema, jer se one ne dešavaju tek tako”.

“Ako se neko nekada pitao da li nam trebaju zaštitari u školama, evo odgovora koji se sam kaže svaki put kada se desi slično. Dakle, ne da se bave prevencijom i edukacijom, ali da se uključe baš u ovakim momentima. Važno je ne umanjivati problem, već reagovati na vrijeme. Nema tu neke prevelike filozofije. Samo je pitanje jesmo li primijetili, jesmo li reagovali i jesmo li to uradili na vrijeme”, ocijenila je Mihailović.

Bonus video: