Mašinski fakultet dobio licencu AI softvera za analizu saobraćajnih tokova

“Pored toga, softver ima aplikaciju u oblastima bezbjednosti saobraćaja, pametnog parkiranja, adaptivnog regulisanja saobraćaja i drugih inteligentnih transportnih sistema”

4409 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Mašinski fakultet dobio je akademsku licencu softvera zasnovanog na vještačkoj inteligenciji za analizu saobraćajnih tokova, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kako se navodi, licenca je dobijena na osnovu saradnje profesora sa Odsjeka za drumski saobraćaj na Mašinskom fakultetu sa češkom kompanijom DataFromSky.

Iz UCG su rekli da taj softver predstavlja inovativno rješenje za razvoj koncepta pametnih gradova kroz efikasno upravljanje saobraćajnim tokovima.

“Pored toga, softver ima aplikaciju u oblastima bezbjednosti saobraćaja, pametnog parkiranja, adaptivnog regulisanja saobraćaja i drugih inteligentnih transportnih sistema”, pojasnili su iz UCG.

mašinski fakultet
foto: UCG

Prema njihovim riječima, to predstavlja važan korak ka realizaciji Programa razvoja i uvođenja inteligentnih transportnih sistema u drumskom saobraćaju za period od 2022. do 2026. godine.

Iz UCG su ukazali da, pored toga, Mašinski fakultet posjeduje opremu za analizu emisije štetnih produkata saobraćaja “Aeromon”, kao i dron “DJI Matrice 600 Pro” specijalizovan za tu vrstu saobraćajnih istraživanja.

U saopštenju se navodi da su, u kampusu UCG-a, saradnici i studenti master i doktorskih studija sproveli probna istraživanja.

“U ovoj godini planirana su naučna istraživanja u oblastima kapaciteta saobraćajnih tokova, bezbjednosti saobraćaja i ekologije u drumskom saobraćaju”, dodaje se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da će biti publikovani kroz naučne radove u međunarodnim časopisima i master radovima studenata na studijskom programu Drumski saobraćaj.

Bonus video: