Robotska industrijska ruka za Srednju stručnu školu iz Nikšića

Milisav Kosović, direktor Srednje stručne škole, istakao je da robotska industrijska ruka nije „samo impresivan komad opreme“, već da predstavlja ključnu investiciju u budućnost učenika, njihovu pripremu za moderno društvo koje sve više zavisi od tehnologije

3163 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući edukativnoj robotskoj ćeliji učenici nikšićke Srednje stručne škole moći će da unaprijede proces učenja i da stečena znanja primijene u praksi. Robotsku ćeliju školi je donirao Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis.

"Učenici će zahvaljujući ovoj robotskoj ćeliji, koja služi da simulira jedan industrijski proces, moći da nauče da programiraju industrijske procese. Riječ je o naprednijoj verziji robotske ćelije, tako da je ovo jedan napredniji nivo za učenike i bićemo zadovoljn i ukoliko oni ovo uspješno savladaju“, kazala je profesorica Snežana Nikolić, koja je zajedno sa još 12 profesora iz srednjih stručnih škola iz Crne Gore i Srbije prošla petodnevnu obuku koju je organizovao Tehnopolis.

Milisav Kosović, direktor Srednje stručne škole, istakao je da robotska industrijska ruka nije „samo impresivan komad opreme“, već da predstavlja ključnu investiciju u budućnost učenika, njihovu pripremu za moderno društvo koje sve više zavisi od tehnologije.

robotika
foto: Svetlana Mandić

"Robotska, industrijska ruka nije samo mašina, već sredstvo koje će našim učenicima omogućiti sticanje praktičnih vještina koje su od suštinskog značaja u savremenom svijetu. Kroz integraciju robotske ruke u naš školski program omogućavamo učenicima da razvijaju svoje sposobnosti u oblasti programiranja, inženjeringa i rada sa naprednom tehnologijom“, kazao je Kosović.

Prema njegovim riječima, ova vrsta praktičnog iskustva učenicima će pomoći da razvijaju kritičko razmišljanje, timsku saradnju i vještine rješavanja problema, a jedan od ključnih aspekata je povezivanje znanja iz različitih predmeta kao što su matematika, fizika, informatika, elektrotehnika. „Ovakav pristup ne samo da unapređuje njihovo razumijevanje pojedinih predmeta, već i potiče da razmišljaju holistički i primjenjuju stečena znanja na realne probleme. Učenici koji se upuste u ovu vrstu obrazovanja, ne samo da će imati prednost pri upisu na visokoškolske institucije, već će također biti spremni suočiti se s izazovima modernog tržišta rada“, kazao je direktor škole i zahvalio se Tehnopolisu na vrijednoj donaciji.

robotika
foto: Svetlana Mandić

Đorđije Malović, izvršni direktor Tehnopolisa, podsjetio je da te dvije ustanove imaju dugogodišnju saradnju, pa su tako, krajem 2022. opremili dva kabineta za robotiku i mehatroniku, a pomogli su i u organizaciji Balkan junior takmičenja iz mehatronike.

"Očekujemo da ćemo tek da sarađujemo i unapređujemo kapacitete i škole i samog Tehnopolisa. Zahvalio bih se na prilici da pronađemo nekoga ko sve što radi, radi revnosno, sa toliko entuzijazma, da uvijek kada nešto ovako doniramo možemo da se time bez imalo straha i pohvalimo i to se svi trudimo da radimo. Gdje god imamo priliku, ovu školu navodimo kao primjer“, istakao je Malović i obećao da će saradnja te dvije institucije biti nastavljena.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Beyond – „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore“, koji se realizuje kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija. Pored Tehnopolis, partneri na projektu su Unija poslodavaca Crne Gore i Regionalna razvojna agencija sa Zlatibora.

Bonus video: