Ostaci aviona Kraljevine Jugoslavije i priča o zlatu

U vrletima Albanije navodno nađeni djelovi motora letjelice koja se srušila u aprilu 1941. godine, kada je stradalo šest osoba...

59155 pregleda 333 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Topchanel
Foto: Topchanel

Ostaci motora aviona Kraljevine Jugoslavije, koji se u aprilu 1941. srušio u albanskim vrletima, nadomak Valone, navodno su pronađeni u tom kraju, a priča je objavljena na kanalu Top Channel.

Albanski novinar Marin Mema uz slike sa terena i kazivanja mještana sela Kuč blizu Valone, gdje je avion pao, opisao je događaj u kome je navodno stradalo pet muškaraca i navodno jedna žena. Među stradalima, kako je rečeno u emisiji, bio je i tadašnji ministar bez portfelja Kraljevine Jugoslavije Marko Daković.

Avion
foto: Privatna arhiva

Prema kazivanju mještana, avion je prevozio i velike količine zlata.

Kako je naveo poznati albanski izdavač i bivši poslanik Fatmir Toči, rodom iz tog sela, mještani su odmah izašli na lice mjesta kako bi eventualno ukazali pomoć, ali svi putnici u avionu poginuli su prilikom pada. U avionu je, kako se tvrdi, bilo “zvečećeg novca”, ingota zlata, ali i dinara.

U ekskluzivnoj emisiji, mještani tvrde da se ubrzo na licu mjesta našla i grčka vojska koja je preuzela tijela, ali i zlato. Bivši tužilac Ramazan Ilmica kazao je da je i komunistička Albanija pokazala interesovanje za taj slučaj, pa je njihovo tužilaštvo poslije Drugog svjetskog rata formiralo predmet i istražilo mjesto nesreće, ali bez uspjeha.

Mještani i sakupljači sirovina, sakupili su ostatke avione i sada o toj nesreći svjedoče samo djelovi motora.

Istraživač i profesor računarskog inženjerstva, Ulcinjanin Ilir Čapuni, kojeg je autor emisije konsultovao tokom istraživanja, kazao je da ostaci motora koji je pronađen na licu mjesta pripadaju motoru radijalnog tipa.

“Od tog motora ‘preživjeli’ su jedan cilindar sa blokom koji je otvoren i iz kojeg vire radilica i klipnjače ostalih cilindara. Na osnovu slika, mjerenja na terenu i upoređenju sa tehničkim nacrtima i slikama motora, može se zaključiti da se radi o motoru Alfa Romeo 128 koji je do tada bio postavljen na avionima tipa Savoia-Marchetti, kojima je bila opremljena Vojska Kraljevine Jugoslavije”, kazao je Čapuni u emisiji.

Naveo je da je, prema dostupnim dokazima, tim tipom aviona sa piste u Kapinom Polju nadomak Nikšića, sredinom aprila 1941. godine, evakuisana i Vlada Kraljevine, kralj Petar Karađorđević i dio zlata.

Letovi sa Kapinog Polja navodno su organizovani su 15. i 16. aprila 1941. godine, a evakuisani su ministri, vojni činovnici...

Bonus video: