IJZ: U Crnoj Gori je veoma nizak zvanični broj registrovanih seksualno prenosivih infekcija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu svaki dan oko milion osoba oboli od neke seksualno prenosive bolesti, što može imati negativan uticaj na buduće seksualno i reproduktivno zdravlje

6314 pregleda 0 komentar(a)
IJZ, Foto: Luka Zeković
IJZ, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori zvanični broj registrovanih seksualno prenosivih infekcija je veoma nizak, zbog slabe registracije i nepotpunog prijavljivanja inficiranih, pa ne postoji jasna slika o njima, kazali su iz Instita za javno zdravlje (IJZ).

Iz Instituta su to rekli povodom 12. februara - Svjetskog dana seksualne i reproduktivne svijesti, koji se obilježava kako bi se skrenula pažnja na zdravstvene probleme vezane za polno i reproduktivno zdravlje.

“Ovaj datum je dobra prilika da se, posebno mladima, pruže adekvatne informacije o značaju očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, seksualno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, trudnoći i planiranju porodice”, rekli su iz IJZ-a.

Iz te zdravstvene ustanove su istakli da su jedan od glavnih problema javnog zdravlja seksualno prenosive infekcije, koje se ubrajaju među najčešće infektivne bolesti u svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu svaki dan oko milion osoba oboli od neke seksualno prenosive bolesti, što može imati negativan uticaj na buduće seksualno i reproduktivno zdravlje.

“U Crnoj Gori zvanični broj registrovanih seksualno prenosivih infekcija je veoma nizak, usljed slabe registracije i nepotpunog prijavljivanja inficiranih, pa u našoj zemlji ne postoji jasna slika o njima”, rekli su iz IJZ-a.

Navodi se da u najčešće seksualno prenosive infekcije spadaju humani papiloma virus (HPV), hlamidijaza, gonoreja, sifilis, HIV (humani imunodeficijentni virus), genitalni herpes, hepatitis B, trihomonijaza.

Iz IJZ-a su upozorili da infekcije ne izazivaju uvijek lako uočljive i karakteristične simptome, dok kod pojedinih infekcija simptomi mogu u potpunosti izostati.

“Neke od njih mogu dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija i trajnog oštećenja zdravlja (sterilitet, maligne bolesti, pobačaji, prenos infekcije na bebu)”, rekli su iz IJZ-a.

Kako su istakli, testiranje i rana dijagnoza, uz adekvatno liječenje, izuzetno su značajni za sprečavanje širenja infekcije, ali i razvoja zdravstvenih komplikacija kod inficiranih osoba.

“Danas se većina polno prenosivih infekcija vrlo uspješno liječi, pri čemu terapija zavisi od uzročnika, a značajno je da se testiraju i liječe i partneri osobe kod koje je ona dijagnostikovana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se edukacijom - posebno o kontracepciji, načinima prevencije seksualno prenosivih infekcija i održavanju zdravlja majke i bebe tokom trudnoće, redovnim pregledima, organizovanim skrining programom za rano otkrivanje raka grlića materice, HPV vakcinacijom, obezbjeđuje očuvanje reproduktivnog zdravlja svih populacionih grupa.

Ističe se da trudnoća i porođaj u doba adolescencije predstavljaju poseban zdravstveni i psihosocijalni problem, jer abortus - namjerni prekid trudnoće, višestruko ugrožava psihofizičko zdravlje adolescentkinje.

Prema posljednjim dostupnim podacima IJZ-a, od ukupnog broja namjernih abortusa u 2022. godini, preko 2,5 odsto je izvršeno kod djevojaka mlađih od 20 godina.

Iz IJZ-a su naveli da, prema definiciji SZO, reproduktivno zdravlje nije samo stanje bez bolesti, disfunkcije ili slabosti, već stanje potpunog fizičkog, emocionalnog, mentalnog i socijalnog blagostanja povezano sa svim pitanjima koja se odnose na reproduktivni sistem i njegovo funkcionisanje.

“Reproduktivno zdravlje podrazumijeva da ljudi mogu da imaju zadovoljavajući i siguran seksualni život, sposobnost da planiraju porodicu i odlučuju o željenom broju djece i periodu kada ih žele”, dodali su iz IJZ-a.

Kako su rekli, imajući u vidu da su osnovni razlozi velikog broja maloljetničkih trudnoća i abortusa neinformisanost i strah mladih da se jave na pregled, preventivne i pravovremene posjete ginekologu su jedan od značajnih faktora u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena.

IJZ i Dom zdravlja (DZ) Glavnog grada, povodom Dana seksualne i reproduktivne svijesti, organizuju edukativne radionice u prostorijama Centra za nauku edukaciju Doma zdravlja Stara Varoš na Pobrežju od 12 do 14 sati.

“Radionice se organizuju sa ciljem da se mladima pruže adekvatne informacije o značaju očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, seksualno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, trudnoći i planiranju porodice”, rekli su iz Instituta.

Kako su naveli, u tom DZ će danas biti organizovana HPV vakcinacija djece uzrasta do 18 godina, od 15 do 19 sati.

Iz IJZ-a su dodali da će danas u prostorijama Savjetovališta za HIV biti omogućeno vanredno savjetovanje i testiranje na sifilis, hepatitis B i HIV korišćenjem brzih testova, od 16 do 20 sati.

IJZ i DZ Glavnog grada će, u cilju unapređenja znanja mladih, realizovati i zdravstveno-vaspitne radionice u završnim razredima osnovnih škola u Podgorici.

Bonus video: