ZOCG i Regulatorna agencija dogovorile aktivnosti u cilju sprečavanja povećanja cijena vodnih usluga

Prema njihovim riječima izmjenama GKU povećani su koeficijenti složenosti poslova

2103 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: ZOCG
Sa sastanka, Foto: ZOCG

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) i Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti dogovorile su aktivnosti u cilju sprečavanja povećanja cijena vodnih usluga (vodovod i kanalizacija) do kojeg može doći usljed uticaja izmjena Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za stambeno-komunalnu djelatnost.

To se između ostalog navodi u saopštenu ZOCG, u kojem su pojasnili da su se na sastanaku koji je inicirala Regulatorna agencija, generalna sekretarka ZOCG Mišela Manojlović i član Savjeta Agencije Miroslav Vukčević saglasili da je "potrebno održati sastanak sa predsjednicima opština i resornim ministrom na kojem bi se razmotrile mogućnosti dotiranja vodovodnih i kanalizacionih preduzeća, kako bi se izbjeglo povećanje cijena usluga".

Prema njihovim riječima izmjenama GKU povećani su koeficijenti složenosti poslova.

"Što za posledicu može dovesti do povećanja cijena vodnih usluga u prosjeku oko 30 odsto, dok bi u nekim opštinama cijene mogle rasti i do nekoliko puta. Praksa je da Regulatorna agencija, na osnovu iskustva iz prethodne godine, vrši izmjene Metodologije za utvrđivanje cijena najkasnije do 1. aprila tekuće godine, kako bi se primjenjivale u narednoj godini", dodali su.

Manojlović je, kako su naveli iz ZOCG, upoznala predstavnike Regulatorne agencije da je Zajednica opština podnijela Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu zakonitosti ovog GKU, i ona će biti razmatrana kao prioritetna.

Ona je istakla da Zajednica planira da formira radnu grupu za analizu Metodologije za utvrđivanje cijena i predložila Regulatorna agencija imenuje svog predstavnika

"Podsjetivši da Zajednica opština ima stalno otvoreni poziv za predavače na obuke koje pruža opštinama i njenim preduzećima, Manojlović je predložila da se predstavnici Regulatorne agencije prijave na poziv kako bi se organizovala obuka za primjenu Metodologije za utvrđivanje cijena", zaključuli su.

Bonus video: