Bebe čekaju cjenovnik usluga

Ministarstvo zdravlja još nije definisalo i cijene za sve zakonom propisane usluge u postupcima liječenja neplodnosti, pa ni onkološki pacijenti ne mogu na teret FZO da sačuvaju reproduktivni materijal. Više puta iniciran je sastanak sa resorom zdravlja i Fondom, tvrde iz privatnih ustanova

10317 pregleda 2 komentar(a)
Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti su brojni, Foto: Shutterstock
Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti su brojni, Foto: Shutterstock

Bračni i vanbračni hetero parovi i žene koje nemaju partnera, ne mogu da na teret države ostvare sva prava predviđena propisima o liječenju steriliteta, jer Ministarstvo zdravlja nije definisalo i cjenovnik za sve usluge.

Tako, pored ostalog, onkološki pacijenti, iako je to zakon predvidio, ni danas o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) ne mogu da sačuvaju reproduktivni materijal.

Iz zdravstvenih ustanova u kojima se rade postupci medicinski potpomognute oplodnje (MPO), a koje imaju ugovor sa Fondom za refundaciju troškova, “Vijestima” su rekli da je u tom smislu neophodno definisati novi paket usluga sa FZO. Kazali su i da je u tom pravcu više puta iniciran sastanak sa Fondom i resorom zdravlja.

“Do sada nismo došli do konačnog odgovora i rješenja. I dalje iniciramo sastanke, kako bi došli do najboljeg rješenja za sve uključene, pogotovo za pacijente, kako bi im olakšali put do dobijanja potomstva”, rekli su iz zdravstvene ustanove “Moj lab”.

Iz FZO pojasnili su da se cijene zdravstvenih usluga koje su obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, saglasno spisku zdravstvenih usluga koji je definisan propisom Ministarstva zdravlja, određuju odredbama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

“U vezi sa sadašnjim cjenovnikom usluga koje se priznaju u okviru prava na vantjelesnu oplodnju, ukazujemo da je spisak usluga za postupke MPO i liječenje steriliteta definisan Uredbom o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koju donosi Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva zdravlja”, rekli su “Vijestima” iz Fonda.

Usluge liječenja neplodnosti primjenom postupka medicinski potpomognute oplodnje, a koje su obuhvaćene cjenovnikom FZO su folikulometrija, aspiracija folikula, anestezija, laboratorija za IVF i ICSI, embriotransfer i intrauterina inseminacija.

“Ukoliko postoje usluge koje nisu obuhvaćene cjenovnikom, to je iz razloga što iste nisu definisane pomenutom Uredbom”, kazali su iz FZO.

Iz Ministarstva zdravlja, koje vodi Vojislav Šimun, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa cijenama usluga za postupke MPO i liječenje steriliteta, a koje nisu navedene u cjenovniku FZO.

Pitanja u vezi sa tim da li će i kada biti pripremljena nova Uredba, kojom se definiše i cjenovnik seta usluga koje se odnose na liječenje steriliteta, resoru Šimuna upućena su 12. januara.

Na istu temu, “Vijesti” su pisale i krajem februara 2022, kada je na čelu resora zdravlja bila Jelena Borovinić Bojović.

Micro TESE rade samo van mreže

Skupština je u decembru 2021. usvojila Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o MPO. To je donijelo neke novine, u odnosu na prvo zakonsko rješenje kojim je uređena oblast MPO, iz 2009. godine. Po usvajanju novih zakonskih rješenja, Ministarstvo zdravlja je krajem 2022. i početkom 2023. godine, donijelo i osam pravilnika, kojima se bliže uređuju neka prava, kao što su uslovi za lica koja doniraju polne ćelije i tkiva, ali i uslovi za žene koje nemaju partnera, a žele da se ostvare kao majke.

Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju propisan je broj postupaka MPO koji osigurana lica mogu da urade na teret FZO. Prvi put, zakonskim rješenjem iz 2021. omogućeno je i pravo na jedan postupak liječenja muške neplodnosti metodom Micro TESE.

Iz tri zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa FZO za postupke liječenja steriliteta - podgoričke “Ars Medica” i “Moj lab” i “Humana reprodukcija” iz Budve, rekli su da se u njihovim centrima ne može uraditi Micro TESE.

Kazali su da imaju povremeno zahtjev pacijenata za tu metodu. Micro TESE je hirurško vađenje sperme iz testisa.

Micro TESE, prema podacima sa njihovog vebsajta, u Crnoj Gori jedino radi “Kodra”. “Kodra”, međutim, nije već nekoliko godina nije dio mreže zdravstvenih ustanova koje imaju ugovor sa državom.

Šta FZO ne refundira

Iz privatnih zdravstvenih ustanova u kojima se obavljaju postupci MPO, a koje imaju ugovor sa FZO, rekli su “Vijestima” da postoji nekoliko procedura koje rade rutinski, ali koje pacijenti kod njih ne mogu da obave na teret države, jer nisu obuhvaćene cjenovnikom.

Iako je u cjenovniku FZO definisana cijena za intrauterinu inseminaciju, iz privatnih zdravstvenih ustanova tvrde da Fond ne refundira sredstva za tu uslugu.

Među drugim procedurama u liječenju steriliteta, a koje nisu obuhvaćene cjenovnikom FZO, su i kultivacija embriona in vitro do petog dana, zamrzavanje embriona, aspiracija i zamrzavanje jajnih ćelija kod onkoloških pacijenata, zamrzavanje spermatozoida kod onkoloških pacijenata, odmrzavanje jajnih ćelija i spermatozoida kod onkoloških pacijenata, embriotransfer odmrznutih embriona, operativno uzimanje testikularnog tkiva (TESA i TESE).

“Potrebno je definisati novi paket usluga sa Fondom kako bi pacijenti mogli da ostvare svoja prava zagarantovana zakonom”, rekli su iz IVF centra “Ars Medica”.

Ilustracije radi, samo zamrzavanje sjemena (sperme) u jednoj zdravstvenih ustanova za IVF, košta 200, a embriona 300 eura za godinu.

Još čekaju registar

Dr Tatjana Motrenko Simić iz “Humane reprodukcije” dodala je da se ne mogu raditi i postupci sa doniranim reproduktivnim materijalom - jajnim ćelijama, spermom ili donacijom embriona.

Zakon kaže da je, kod donacija, prije upotrebe polnih ćelija i embriona u postupku MPO, ovlašćeni doktor dužan da utvrdi iz jedinstvenog registra o postupcima MPO da li je davalac živ, osim u slučaju uvoza polnih ćelija, polnih tkiva i embriona.

Crna Gora, ukazuje na to i dr Motrenko Simić, još nema jedinstven registar postupaka MPO.

“Ne možemo raditi određene zakonom propisane usluge, jer ne postoje u ugovoru sa Fondom, nisu definisane procedure upućivanja i ko ima pravo, kao i cijene. Potrebno je prvo definisati procedure upućivanja pacijenata, ko ima pravo na uslugu, kako se daje uput, koje su cijene. Kada Ministarstvo sa Fondom bude propisalo sve potrebno, onda će se vjerovatno raditi”, rekla je Motrenko Simić “Vijestima”.

Kako je dodala, propisane cijene, svakako, moraju i da odgovaraju realnosti, kako bi ih institucije prihvatile.

“Od posljednje promjene cijena IVF-a, cijene potrošnog materijala, medijuma, međunarodnog transporta bez koga nema dopremanja, jer sve što nam treba se uvozi, i svega potrebnog za IVF, su povećane”, poručila je ona.

Kako je dodala, nada se da će, nakon iniciranja sastanka sa ministrom zdravlja Šimunom i direktorom FZO Vukom Kadićem, ako se taj sastanak dogodi, uspjeti da formiraju radnu grupu, koja bi rješavala nabrojane probleme i uredila do kraja ovu oblast.

Neplodnost se definiše kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti su brojni i mogu biti muški, ženski, kombinovani i neobjašnjeni.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije koji je objavljen lani, skoro svaka šesta osoba širom svijeta susreće sa neplodnošću tokom svog života.

Bonus video: