Apel Zekovića: Odustanite od ulice Pavla Bulatovića

Predlog da Pavle Bulatović dobije ulicu u Podgorici Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputili su odbornici Demokratske Crne Gore

52261 pregleda 215 reakcija 91 komentar(a)
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Ako Crna Gora teži tome da zaustavi dalju polarizaciju društva, treba odustati od predloga da se jedna od ulica u Podgorici nazove po Pavlu Bulatoviću.

To je juče “Vijestima” rekao samostalni odbornik i član nestranačke Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

“Bulatović je bio i dio politike, koja je izvršila velikosrpski i marionetski puč u Crnoj Gori (1989), a kasnije je i ubijen... Ukoliko težimo tome da zaustavimo dalju polarizaciju našeg društva, od ovog predloga treba odustati, jer objektivno ne postoji nijedan argument za njeno donošenje”, rekao je Zeković juče “Vijestima”.

Kako je dodao, vjeruje da konačno pozitivno mišljenje ne bi dala ni ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

“Za koju se očekuje da uskoro govori i na panel diskusiji ‘Suočavanje s prošlošću - dostignuća i izazovi’. Dodjeljivanje ovog naziva nekoj od ulica u Zagoriču ili Murtovini, tu su za sada jedine ulice bez naziva, doživjelo bi se i kao otvorena provokacija prema civilnim žrtvama i pokušaj revizije novije istorije kako bi se afirmisala, preko njenih protagonista, najgora od svih politika koja je uništila Crnu Goru”, kazao je on.

Pavle Bulatović bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova i odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

Predlog da Pavle Bulatović dobije ulicu u Podgorici Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputili su odbornici Demokratske Crne Gore Mitar Vuković i Vladimir Čađenović.

U vezi sa tim, Zeković je juče uputio apel predsjedniku Savjeta Borisu Pejoviću.

U obraćanju Pejoviću, Zeković je naveo da su ga proteklih dana kontaktirali brojni aktivisti i aktivistkinje.

“I najuglednije nevladine organizacije iz zemlje i regiona koje su posvećene tranzicionoj pravdi i procesu suočavanja s prošlošću. Svi oni su zabrinuti zbog javno objavljene informacije da bi se, u dogledno vrijeme, moglo dogoditi da Pavle Bulatović u Podgorici dobije spomen-obilježje. Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada Podgorice ne treba da postane tijelo koje vančinjenično definiše i tumači našu prošlost i koje bi se moglo prepoznati kao platforma za rehabilitaciju politike Slobodana Miloševića”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, “politika kojoj je pripadao i Bulatović, a u ime koje su vođeni i ratovi, nema nikakav humanistički značaj i ničim nije zaslužna za državni, društveni, ekonomski, naučni ili kulturni razvoj Crne Gore”.

Kako je dodao, kod predstavljanja Bulatovića kao istaknute ličnosti “ne treba zanemariti i podatke da je, i pored realne opasnosti po njihov život i zdravlje, kao crnogorski ministar naredio deportaciju bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore”.

“A kao savezni ministar bio zadužen za koordinaciju hapšenja i prisilnog povratka srpskih izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na ratišta. Usljed deportacije izbjeglica iz Crne Gore smrtno su stradale najmanje 54 osobe, pa se nazivanje ulice po Bulatoviću u Podgorici ne bi i ne može prepoznati kao djelovanje zvaničnih vlasti u pravcu uspostavljanja pravde”, naveo je Zeković.

Bonus video: