Postavljeni prvi reciklomati za hranjenje pasa u Podgorici

"Ideja je da građani ubacivanjem ambalaže (5 boca – PET ili limenke) u reciklomate za pse, zauzvrat dobiju određenu količinu hrane za pse", navode iz "Čistoće"

2549 pregleda 120 reakcija 2 komentar(a)
Foto: podgorica.me
Foto: podgorica.me

Na pet lokacija u Podgorici danas su postavljeni reciklomati za hranjenje pasa.

Nalaze se: na Trgu nezavisnosti, u Bloku V, na brdu Gorica (u blizini Avanturističkog parka), u Moskovskoj ulici (ugao sa Bulevarom revolucije) i na Univerzitetskom trgu.

Ideja je da građani ubacivanjem ambalaže (pet boca – PET ili limenke) u reciklomate za pse, zauzvrat dobiju određenu količinu hrane za pse, saopštilo je gradsko preduzeće "Čistoća".

"Očekujemo da će postavljanje ovih sadržaja na navedenim lokacijama imati najveći efekat, kako sa strane frekventnosti prostora, tako i sa strane bezbjednosti tj. mogućnosti da dođe do nenamjenskog korišćenja ili oštećenja na reciklomatima", navodi se u saopštenju.

reciklomati
foto: podgorica.me

Podsjećaju da je nedavno, nakon realizovane procedure javne nabavke, izvršena isporuka sedam reciklomata, od kojih je pet reciklomata za hranjenje pasa, a dva su pametni reciklomati.

"Reciklomati su poseban vid aparata koji, kao dobra ekološka inicijativa, omogućavaju višestruke povoljnosti široj zajednici. Jedan, možda i najvažniji benefit, je stvaranje pozitivnih promjena u navikama koje se odnose na pravilno odlaganje otpada. S druge strane oni građanima nude i benefite, gdje na vrlo jednostavan način mogu usmjeriti poene dobijene od recikliranog otpada", navodi "Čistoća".

reciklomati
foto: podgorica.me

Dodaju da su, s obzirom na pozitivna iskustva zemalja iz okruženja i inostranstva, smatrali da je i Podgorici potrebna nabavka prvih reciklomata koji će za cilj imati primarno čistije okruženje i povećanje ekološke svijesti. "Nadamo se dugoročno razumijevanje značaja i zaštite životne sredine, tj. smanjenje količina ambalažnog otpada koji završava na deponijama".

"Sigurni smo da će u krajnjem, popularizacija ovih sadržaja osim ekoloških imati značajne edukativne benefite te da ćemo promjenom navika uticati na smanjenje nenamjenski i nepropisno odloženog otpada, koji trenutno devastira izgled javnih površina. Istovremeno, na ovaj način će se afirmisati i poštovanje zakonske regulative u dijelu pravilnog odlaganja otpada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: