Domovi tijesni, stanarina skupa

Ministarstvo prosvjete predložilo Vladi tri modela koja bi olakšala smještaj studenata u Podgorici

3785 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od studentskih domova u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Jedan od studentskih domova u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Studentski domovi u Podgorici su odavno postali tijesni, proizilazi iz Informacije o nedostatku prostornih kapaciteta u studentskim domovima, koja je juče razmatrana sjednici Vlade.

U dokumentu je precizirano da je u ovoj studijskoj godini konkurisalo 2.223 studenta na 1.509 mjesta, što znači da je 714 visokoškolaca ostalo bez te vrste smještaja.

Naglašava se i da su dva doma građena prije skoro pola vijeka, jedan prije tri decenije, a posljednji prije 10 godina.

“Posljednjih godina su rasle i cijene privatnog smještaja, koji postaje nepristupačan za studentski budžet. Zbog ovakvih težih uslova pri kojima studenti koji ne dobiju mjesto u domu treba da traže smještaj, zalažemo se da otvaranjem novog studentskog doma ostatak raspoloživih mjesta po objektivnim kriterijumima treba podijeliti studentima koji određenu godinu studija ne upisuju po prvi put...”, stoji u informaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Iz tog resora napominju da je neophodna rekonstrukcija i klimatizacija postojećih objekata.

Naglašavaju da je neophodno proširiti postojeće kapacitete, a predložili su tri modela “koji su različiti, kako po vrijednosti investicije, tako i po potencijalnom vremenu obezbjeđivanja usluge smještaja”.

“U saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Ministarstvo prosvjete je dogovorilo potencijalno ustupanje zemljišta... Na predmetnoj parceli bi se mogao graditi objekat ukupne površine...6.700 metara kvadratnih. Izgradnjom predmetnog objekta zadovoljile bi se potrebe 300 do 350 studenata,...”, navode iz resora prosvjete.

Taj model, ocjenjuju, zahtijeva vrijeme, pa bi se početak gradnje objekta “u optimističnom scenariju mogao očekivati u drugoj polovini 2025. godine”.

“Model privatno-javnog partnerstva nosi određene rizike, prije svega jer ne postoji prevelika prethodna praksa u ovim postupcima. Treći model za urgentno rješavanje problema je potencijalna mogućnost zakupa ili kupovine prostora koji bi mogao poslužiti za ove namjene. Predmetni model je vjerovatno najefikasniji, ali nosi rizik - nepostojanje tržišne ponude”, zaključili su i predložili Vladi da formira međuresorsku komisiju koja bi došla najbolje rješenje.

Bonus video: