Maja Šofranac dobitnica godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore

Šofranac je, kako su kazali, prepoznata bog svoje ključne uloge u promovisanju međunarodne saradnje i pozicioniranju Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) na globalnoj sceni, na kojem obavlja i funkciju prodekanice za međunarodnu saradnju

2532 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Maja Šofranac dobitnica je godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

U saopštenju UCG-a se navodi da je ona odlikovana prestižnom godišnjom nagradom UCG za "svoj izuzetan doprinos razvoju umjetničkoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore."

Šofranac je, kako su kazali, prepoznata bog svoje ključne uloge u promovisanju međunarodne saradnje i pozicioniranju Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) na globalnoj sceni, na kojem obavlja i funkciju prodekanice za međunarodnu saradnju.

"Kroz dugogodišnji angažman, postigla je izvanredne rezultate u uspostavljanju i razvoju partnerstava sa evropskim institucijama visokog obrazovanja iz oblasti umjetnosti, čime je FLU postao jedan od vodećih fakulteta ne samo u okviru UCG, već i na širem evropskom obrazovnom prostoru", dodali su.

Prema njihovim riječima jedan od ključnih elemenata njenog doprinosa je organizacija mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, kao i razvoj brojnih projektnih aktivnosti, međunarodnih umjetničkih izložbi i festivala.

"Samo tokom studijske 2022/2023 godine, 28 studenata FLU boravilo je u mobilnosti na evropskim partnerskim institucijama, dok je 12 gostujućih studenata iz inostranstva boravilo u mobilnosti na FLU. Takođe, ostvareno je ukupno 17 odlaznih mobilnosti nastavnog i administrativnog osoblja FLU, dok je 23 nastavnika i kolega iz administracije sa partnerskih institucija boravilo u mobilnosti na FLU", kazali su.

Naglasili su da je posebno ističu inicijative poput organizacije IPAF 1.

"Internacionalnog Festivala Performansa "RE-ACTION", koji je prvi put organizovan u Crnoj Gori u saradnji sa Albertina akademijom lijepih umjetnosti iz Torina. Ovaj festival je imao za cilj promovisanje performansa i savremene umjetnosti, kao i podsticanje dijaloga između umjetničkih scena Crne Gore i Italije", dodaju iz UCG.

Šofranac je, kako navode, bila ključna figura u organizaciji međunarodnih izložbi poput "Sinergija suprotnosti", rezultata umjetničkih istraživanja nastavnika i dugogodišnje saradnje sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Gdanjska.

"Njen rad je takođe obuhvatio saradnju sa Fakultetom likovnih umjetnosti iz Lisabona i Fakultetom likovnih umjetnosti iz Malage kroz umjetničko-istraživačke projekte "Reimagining Mediterranean" i "Axis Mediterranean"", poručili su.

Oni su precizirali da se njeno angažovanje ne zasniva samo na umjetničkim projektima

"Već je takođe imala ključnu ulogu u uspostavljanju novih partnerstava u okviru Erasmus+ programa. Tokom prošle godine, potpisana su četiri nova ugovora, uključujući Nacionalnu akademiju umjetnosti iz Osla, Mađarski univerzitet umjetnosti iz Budimpešte, te partnerstva sa Sveučilištem u Dubrovniku i Ljubljani", poručili su.

Oni su pojasnili da njen doprinos nije samo obogatio radnu zajednicu na FLU

"Već je takođe doprinio internacionalizaciji fakulteta, postavljajući ga kao istinski internacionalni centar umjetničkog stvaralaštva i kulturne razmjene. Kroz svoj rad, Šofranac je značajno doprinijela afirmaciji i podizanju ugleda Univerziteta Crne Gore na međunarodnom nivou, promovišući vidljivost umjetničkog stvaralaštva profesora i studenata FLU.Njen neumorni entuzijazam i posvećenost su postavili temelje za dalji razvoj i internacionalizaciju FLU, čineći je ne samo lokalno priznatom institucijom, već i globalno cijenjenim centrom umjetničkog obrazovanja i kulturne razmjene", zaključili su.

Bonus video: