Koprivica i Raičević: Potrebno formirati nacionalno tijelo za borbu protiv nasilja

Kako je saopšteno iz Vlade, Koprivica je kazao da je Vlada spremna da, kroz strateški i zakonodavni okvir, stvori ambijent u okviru kog će principi i ideje rodne ravnopravnosti biti nesmetano implementirani

2114 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada CG
Sa sastanka, Foto: Vlada CG

U Crnoj Gori je potrebno formirati nacionalno tijelo za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja.

To je ocijenjeno na sastanku potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice sa izvršnom direktoricom Centra za ženska prava Majom Raičević.

Kako je saopšteno iz Vlade, Koprivica je kazao da je Vlada spremna da, kroz strateški i zakonodavni okvir, stvori ambijent u okviru kog će principi i ideje rodne ravnopravnosti biti nesmetano implementirani.

On je rekao i da Vlada podržava mehanizme koji garantuju veću zastupljenost žena u javnom i političkom životu.

U saopštenju se navodi da su Koprivica i Raičević konstatovali da je potrebno formirati nacionalno tijelo za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja, obuhvaćenih Konvencijom Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„Koji će prava i najbolji interes žrtava smjestiti u središte svih mjera, a oslanjaće se na stručnost i iskustvo specijalističkih ženskih nevladinih organizacija”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Koprivica i Raičević naglasili važnost stavljanja u fokus seta zaštitnih mjera tokom sprovođenja postupka, prilikom predstojeće reforme Zakonika o krivičnom postupku, a kako bi se obezbijedio bolji položaj žrtava nasilja.

Iz Vlade je saopšteno da su se Koprivica i Raičević saglasili i da je potrebno dovršiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i razmotriti način da se on unaprijedi mjerama protiv femicida, digitalnog nasilja i rodno zasnovanog govora mržnje.

Raičević je istakla značaj integrisanja preporuka GREVIO, kao i važnost osiguravanja uslova za specijalizaciju službenika i formiranje stručnih timova u institucijama koje rade na sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Bonus video: