Šimun: U Nikšiću ove godine Urgentni centar, naredne rekonstrukcija porodilišta

"Sreli smo se sa jednom strukturom koja je prilično stara, kao i sve naše infrastrukturne stvari, ali poprilično je očuvana i dobrim dijelom rekonstruirana. Sreli smo se sa prijedlozima i jasnim vizijama u daljnjim rekonstrukcijama i adaptacijama, da bi se ova ustanova modernizirala, da bi bili moderni i da bi vratili dah i duh vremena"

11214 pregleda 67 reakcija 8 komentar(a)
Pavićević i Šimun sa osobljem bolnice, Foto: Svetlana Mandić
Pavićević i Šimun sa osobljem bolnice, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću će se graditi Urgentni centar, a sredstva su opredijeljena u kapitalnom budžetu Crne Gore za ovu godinu.

To je kazao ministar zdravlja Vojislav Šimun, koji je, zajedno sa potpredsjednikom Vlade Srđanom Pavićevićem, posjetio Opštu bolnicu Nikšić.

"Urgentni centar sa Odjeljenjem neurologije i palijativne njege je projekat od primarnog značaja, a njegova vrijednost je oko četiri miliona eura. To je projekat koji je naveden i zaveden u kapitalnom budžetu Crne Gore za 2024. godinu i kao takav je u fazi glavnog projekta", kazao je ministar zdravlja.

Tu su, prema njegovim riječima i projekti koji su u toku – energetske efikasnosti čija je vrijednost 650 hiljada eura, rekonstrukcija bolničke kuhinje u iznosu više od 300 hiljada eura. Kako je kazao, tokom razgovora sa menadžmentom i načelnicima odjeljenja bolnice kandidovan je još jedan projekat – rekonstrukcija porodilišta u Opštoj bolnici Nikšića.

"Za ovaj projekat postoje već izvjesna finansijska sredstva, ali u razgovoru sa lokalnom samoupravom, kao i planiranjem budžeta, za narednu godinu ćemo gledati i da ovaj projekat stavimo na listu prioriteta. Osim toga, u prethodnim odlukama, a vezano za kapitalni budžet, imamo mogućnost zaduženja od oko 20 miliona eura za medicinsku opremu, pa sam kolegama u Nikšiću predložio da kandiduju i oni svoje projekte u smislu esencijalne opreme koju bi mogli crpjeti iz ovih sredstava", kazao je Šimun.

Šimun i Pavićević sa osobljem bolnice
Šimun i Pavićević sa osobljem bolnicefoto: Svetlana Mandić

Sugerisao im je, kako je istakao, da se više koriste sredstva iz međunarodnih fondova, jer kao potpisnici EU4Health programa imaju mogućnost pristupa tim fondovima.

Prema riječima Šimuna primjetili su da se u Opštoj bolnici Nikšić intenzivno radilo na unapređenju raznih procesa rada.

"Činjenica je da smo zatekli jedno podizanje iz pepela grane oftalmologije, gdje se praktično jedna grana iz Kliničkog centra, ustanove većeg nivoa, preselila u regionalni centar, odnosno u Opštu bolnicu Nikšić, i imamo u protekloj godini urađeno već oko 500 operacija iz domena oftalmologije. Osim toga, otvoren je i elektrofiziološki centar na odjeljenju neurologije, što je značajan kvalitet zdravstvene ustanove i jedna nova vrijednost. Ono što je još navedeno u razgovoru sa menadžmentom jeste organizacija rada u dvije smjene, specijalista, i na taj način omogućeno praktično smanjenje liste čekanja u okviru određenih specijalnosti. Sve su to pozitivni primjeri kako optimizacijom procesa rada možemo doći do boljih rezultata, veće pristupačnosti zdravstvene usluge i podizanja kvalitete“, poručio je Šimun.

Potpredsjednik Vlade, Srđan Pavićević, istakao je da je zatekao stanje kakvo je i očekivao.

"Sreli smo se sa jednom strukturom koja je prilično stara, kao i sve naše infrastrukturne stvari, ali poprilično je očuvana i dobrim dijelom rekonstruirana. Sreli smo se sa prijedlozima i jasnim vizijama u daljnjim rekonstrukcijama i adaptacijama, da bi se ova ustanova modernizirala, da bi bili moderni i da bi vratili dah i duh vremena. Sreli smo se sa kolegama koji su i dalje veliki entuzijasti, ljudima koji i dalje rade na način koji je jedino prihvatljiv i priznat u medicini, a to je onaj rad za drugoga, rad za bolesnoga, rad da se pomogne, pun empatije“, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima problemi koji se tiču infrastrukture i medicinske opreme se lako mogu prelazići, ali problem koji je evidentan u svim zdravstvenim ustanovama je problem kadra, posebno ljekara specijalista. Taj problem će, kako je istakao, čim pronađu pravno zasnovan modalitet pokušati da riješe na način što će internacionalizovati konkurse pa će za specijalizaciju moći da se prijave i ljekari iz regiona i šire.

"Ljudi će konkurisati po određenim pravnim uslovima, imaće neke pravne obaveze, biće im potpuno jasno da dobijanje specijalizacije u Crnoj Gori za crnogorske kuće i ustanove će podrazumijevati određen rok trajanja ugovora, će podrazumijevati određenu dužinu trajanja rada u tim ustanovama, možda to bude 10, 15, 20 godina, zavisno od specijalizacije. Mislimo da je to prvi korak kojim ćemo pokušati da ovako teške stvari pokušamo da premostimo i da ih na kraju relativizujemo i dovedemo u nivo onoga što je prihvatljivo cijeloj Evropi, pa mora biti i nama", poručio je potpredsjednik Vlade.

Kako je kazao, pred svima je obaveza da sustignemo savremene evropske standarde, "da dajemo na kvalitetu, da favorizujemo i forsiramo kvalitet, da dajemo mladim ljudima prostora da se dokazuju, da se razvijaju i da budemo potpuni i kvalitetni sveobuhvatni servis građana Crne Gore".

Posvetiće se stambenoj politici

Prije obilaska bolnice, ministra Šimuna i državnog sekretara, Aleksandra Sekulića, primio je predsjednik Opštine, Marko Kovačević, koji je goste upoznao sa, kako se navodi u saopštenju, brojnim donacijama u vidu nabavke medicinske opreme, koje je Opština Nikšić uručila zdravstvenim ustanovama u Nikšiću, u cilju stvaranja uslova za kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite.

"Šimun je istakao da će Ministarstvo zdravlja unaprijediti zdravstvene usluge građanima i omogućiti bolji položaj zdravstvenim radnicima. Sagovornici su kazali da su u narednom periodu planirani brojni projekti iz oblasti zdravstva koji će se zajednički realizovati, poručivši da će se predano posvetiti stambenoj politici za zdravstvene radnike", stoji u saopštenju.

Ministar je kazao da adekvatna saradnja lokalne samouprve, resornog ministarstva, ali i cijele Vlade, kreira pozitivan ambijent i omogućava način da se prevaziđemo kadrovska kriza, koja je prisutna u brojnim bolnicama u Crnoj Gori, pogotovo na sjeveru zemlje.

"To je nešto na čemu ćemo predano raditi kao resorno ministarstvo i nastojati da, odgovarajućim rješenjima, prevaziđemo pomenutu krizu“, kazao je Šimun.

Sastanku su prisustvovali šef kabineta predsjednika Opštine, Marko Perućica i savjetnik Vojin Striković

Bonus video: