Kolašin: Jezero fekalija još ugrožava stanare

Uprkos rekonstrukciji Ulice Boška Rašovića, mještani kažu da dvocenijski problem nije riješen. Iz Opštine tvrde da im se niko nije javio za dogovor, iako su izvedeni priključci na mrežu

5188 pregleda 4 komentar(a)
Jezero otpadnih voda u naselju, Foto: Dragana Šćepanović
Jezero otpadnih voda u naselju, Foto: Dragana Šćepanović

Privođenjem kraju radova na temeljnoj rekonstrukciji u Ulici Boška Rašovića, Kolašinci koji žive u takozvanom izbjegličkom naselju, kako tvrde, očekivali su da će se riješiti i problem izlivanja fekalija iz zajedničke septičke jame. No “jezerce” napravljeno od otpadnih voda, oko kojeg se šire jaki u blizini njihovih stanova još postoji, iako je, krajem godine, iz lokalne uprave saopšteno da se “dugogodišnji problem fekalne kanalizacije nalazi i u saobraćajnici koja prolazi pored izbjegličkog naselja”.

Stanari kažu da na gradsku kanalizacionu mrežu još nijesu priključeni, da im niko nije dao nikave informacije i da su očekivali da će do sada njihov dvodecenijski problem biti potpuno riješen.

Sudeći prema objašnjenju iz kolašinske Opštine, stanari nijesu razumjeli svoj dio obaveza. Individualni priključci su, objašnjavaju u lokalnoj upravi, obaveza vlasnika objekata. Sve ostalo je, tvrde u Opštini, završeno.

Iz kabineta predsjednika Opštine Petka Bakića podsjećaju da su “u okviru realizacije glavnog projekta izgradnje hidrotehničke infrastrukture u Ulici Boška Rašovića, kao i u saobraćajnici, koja prolazi pored izbjegličkog naselja izgrađeni novi kolektori fekalne kanalizacije”.

Fekalije često 'ulazile' u kuće
Fekalije često "ulazile" u kućefoto: Dragana Šćepanović

Takođe, objašnjavaju, za sve objekte koji se nalaze duž trase tih kolektora, uključujući i izbjegličko naselje, izvedeni su kanalizacioni priključci, to jest cjevovodi, od revizionih okeana na kolektorima do parcela na kojima se ti objekti nalaze.

“Priključenje objekata na sistem gradske fekalne kanalizacije nije obaveza preduzeća Vodovod i kanalizacija Kolašin, već je obaveza vlasnika, odnosno korisnika objekata. Obaveza vlasnika, odnosno korisnika svih objekata je da na ivicima parcela na kojima se nalaze njihovi objekti izgrade kontrolno okno i povežu svoje unutrašnje instalacije fekalne kanalizacije na izvedeni kanalizacioni priključak. Opština Kolašin će u saradnji sa DOO Vodovod i kanalizacija u narednom periodu raditi na priključenju korisnika na kanalizacionu mrežu”, kazali su “Vijestima” u Bakićevom kabinetu.

Izlivanje fekalija iz zajedničke septičke jame problem je koji korisnici stanova u izbjegličkom naselju imaju više od 20 godina. Tvrde da se to dešava na svakih nekoliko mjeseci, a da su pražnjenje, tvrde, svaki put sami plaćali. Otpadne vode iz 36 stanova iz naselja skupljaju se u jednu septičku jamu. To vrlo često izazove izlivanje fekalija u kupatila i u prolazima između zgrada. Nakon toga bili su prinuđeni da obimno i detaljno peru prolaz i dezinfikuju prostor na kojem su fekalije bile izlivene.

Konačno, rekonstrukcijom hidrotehničke infrastrukture u tom dijelu grada, poslije mnogo godina, stvoreni su uslovi priključenja naselja na kanalizacionu mrežu. Kako su “Vijestima” nezvanično kazali u Vodovodu i kanalizaciji niko od vlasnika stanova u izbjegličkom naselju do sada nije došao na dogovor oko posla koji je preostao da bi se unutrašnje instalacije fekalne kanalizacije priključile na izvedeni kanalizacioni priključak. Sugrađanima koji koriste stanove u tom naselju poručuju da su voljni da daju detaljna objašnjenja.

Bonus video: