U ponedjeljak zvoni samo za nastavnike

Sindikat juče u podne saopštio da obustava nastave počinje 19. februara. Iz Ministarstva prosvjete ponovili da njihova ponuda stoji. Roditelji ogorčeni i najavljuju da neće slati djecu subotama u školu

37222 pregleda 100 reakcija 98 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za medije, Foto: Luka Zekovic
Sa jučerašnje konferencije za medije, Foto: Luka Zekovic

Ukoliko Vlada Crne Gore i Sindikat prosvjete tokom sjutrašnjeg sastanka ne postignu dogovor, školsko zvono će u ponedjeljak zvoniti samo za nastavnike i pomoćno osoblje u više od 140 škola, dok će đaci ostati kući.

Iako prosvjetari poručuju da nijesu željeli da dođe do obustave nastave i da nijesu oni izazvali štrajk već vlasti, roditelji naglašavaju da se radi o “prepucavanju Sindikata i Vlade, preko leđa djece”.

Roditelji tvrde da su ogorčeni, a kako je “Vijestima” kazala direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović, većina njih se izjasnila da svoju djecu neće slati u školu onda kad na red dođe nadoknada časova subotama.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija juče je saopšteno da će “nastaviti dijalog po ovom pitanju, kako bismo došli do sistemskog i održivog rješenja, vodeći računa o interesima djece”. Saopštili su i da su predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore juče još jednom prenijeli raniju ponudu Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore, koja podrazumijeva “uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od najmanje 15 odsto, koje bi se počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala”.

Božović: Sve smo uradili da do ovoga ne dođe

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović juče u podne je saopštio odluku - od ponedjeljka u štrajk sigurno stupaju nastavnici 144 škole, u kojima je više od 60 nastavnika potpisom saglasilo sa predviđenom obustavom nastave, a da se potvrda očekuju u još 16.

Prema riječima Božovića, u 30 odsto škola gdje nije predata odluka poslodavcu da se uđe u štrajk, nastava će se održati redovno.

On je precizirao da će prosvjetari, koji su u štrajku, u škole dolaziti po četiri sata - od osam ujutro do podne, ali da časova neće biti.

Božović je, tokom konferencije za medije, kazao da su prosvjetari spremni da prihvate uvećanje zarada za treći kvartal, pod uslovom da ono bude putem koeficijenata.

Prema njegovim riječima, “socijalni dijalog sa nadležnim resorima mogao je biti znatno bolji”.

Objasnio je da Sindikat prosvjete štrajkom ne zatvara vrata pregovorima sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstvom finansija.

“Vrlo smo blizu onoga što je resor predložio. Nikakav odgovor nijesmo dobili. Sekretari iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nas obavijestili da nijesu dobili nikakav trag, niti potvrdu o onome o čemu smo pričali. Sve smo pokušali što je u našoj moći da do štrajka ne dođe. Nismo srećni i zadovoljni što moramo početi štrajk, ali to je legitimno sredstvo borbe, kad su naša prava povrijeđena”, kazao je Božović, dodajući da se kao prosvjetni radnik osjeća razočarano.

Kazao je i da direktori škola rade na planiranju školskog dana za one nastavnike koji nijesu željeli da obustave nastavu, ali nije mogao da precizira kako bi to u praksi moglo da izgleda.

Božović je ponovio da će časovi biti odrađeni subotama.

Drašković: Ne isključujemo dogovor, ali ni radikalizaciju štrajka

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković rekao je da će sindikalni predstavnici nastavnika i u nedjelju popodne razgovarati sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem.

Drašković nije isključio mogućnost dogovora.

“Spremni smo da dođemo do sporazuma koji će da poštuje Granski kolektivni ugovor (GKU). Ovaj Sindikat ne može ići ispod onoga što su stečena prava prosvjetnih radnika”, kazao je Drašković, precizirajući da se to odnosi na povećanje od 10 odsto koje je predviđeno u aktuelnom GKU.

On je istakao da je problem nastao jer predstavnici Vladinih resora nijesu pravilno tumačili GKU.

“Ako bi Sindikat prosvjete prešao preko toga, ne bi trebalo da postoji. To smo jasno saopštili našim socijalnim partnerima. Svi žele da dođe do dogovora, ali rečeno im je da moraju izvršiti veći pritisak na Ministarstvo finansija. Štrajk u ponedjeljak ne organizuje Sindikat prosvjete, već praktično Ministarstvo finansija”, rekao je Drašković, dodajući da “neće dozvoliti da se bilo potcjenjuje profesiju nastavnika”, kao i da “štrajk neće trajati unedogled”.

“On će početi onako kako će početi. Imamo mišljenje kolega iz Pljevalja koji su htjeli radikalnije da štrajkuju. Mi smo ih ubijedili, teškom mukom, da odustanu od toga. Nismo mi organizatori ovog štrajka, organizatori su oni koji naša prava ugrožavaju”, ocijenio je Drašković.

I roditelji raspoloženi da počnu štrajk protiv štrajka

Sa druge strane, Kristina Mihailović je “Vijestima” kazala da su reakcije roditelja zbog štrajka prosvjetara, izuzetno negativne.

Prema njenim riječima, roditelje je najviše iziritirala izjava da “nije smak svijeta da se ide subotama u školu”.

“To je, praktično, svaka opaska, kako u komentarima, tako i pozivima i mailovima koje nam upućuju svih ovih dana, a nakon konferencije za novinare dodatno. Pitaju se zar mora baš preko njihovih leđa sve da se lomi. Pozivaju nas da pozovemo roditelje na štrajk, da se jasno ukaže i Sindikatu i Vladi da je ovo najmanje prihvatljivo, ali i da se prenese njihova poruka da neće slati djecu subotama u školu”, kazala je Mihailović, dodajući da od “prepucavanja i nadgornjavanja djeca ne dobijaju ništa”.

“Mi se pitamo gdje je ovdje Vlada? Zašto se niko od njih ne oglašava. Ovo su važne i najvažnije teme kojima su morali da se posvete maksimalno! Nema dileme da li treba povećavati plate prosvjetnim radnicima i unapređivati zajedno sa njima njihov status u društvu. Dileme nema ni u tome da odbijanje rada sa djecom ne treba da bude jedini način zalaganja za bolje uslove rada. Dileme nema ni u tome da Vlada ne smije da ignoriše zahtjeve prosvjetnih radnika i posveti se pregovaranju sa njima do pronalaska rješenja”, poručuju iz Udruženja Roditelji.

Roditelji da imaju razumijevanja

Potpredsjednica Sindikata Slavka Bošković poručila je juče roditeljima i učenicima da štrajk nijesu mogli zaobići.

“Moramo biti dobri predavači, mentori i ljudi, i moramo naučiti učenike kako da se bore dostojanstvo. Smatram da će roditelji imati razumijevanja. Jedino moramo poslati zajedničku poruku državi da dobra društvena nadgradnja postoji samo ako su prosvjetni radnici zadovoljni”, kazala je Bošković.

Nešto kasnije su iz podgoričkog vrtića “Đina Vrbica” saopštili da je uprava ustanove postigla dogovor sa Bošković o načinu rada, prema kome djeca ne bi ispaštala.

“Obavještavamo vas da smo u dogovoru sa predstavnicom Sindikata naše ustanove Slavkom Bošković precizirali da će zaposleni redovno dolaziti na svoja radna mjesta po već utvrđenom rasporedu. Vaspitno-obrazovno osoblje, koje se izjasnilo za štrajk, ne realizuje planirane sadržaje iz važećeg Programa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ali je u obavezi da bude na radnom mjestu. Takođe, u radne knjige mogu jasno upisati da su u štrajku. Zaposleni, koji nijesu potpisali izjavu za štrajk, ispunjavaju radne obaveze u potpunosti. Zaposleni u JPU ‘Đina Vrbica’ će ispuniti obaveze prema djeci i roditeljima u obimu koje predviđa Ugovor o međusobnim pravima i obavezama”, navodi se u saopštenju te podgoričke ustanove.

Bonus video: