Odbor direktora "Montefarma" zasijedao tri puta, za naknade za rad isplaćeno im 67.800 eura

Na ime naknada, ukupno je isplaćeno 67,8 hiljada eura, od čega 49,5 hiljada je neto iznos isplaćen predsjedniku i članovima Odbora direktora. Vrhovna revizija dala negativno mišljenje na pravilnost poslovanja državne apotekarske ustanove, a pozitivno na Godišnji finansijski izvještaj

25815 pregleda 108 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Odbor direktora “Montefarma” u toku 2022. godine zasijedao je svega tri puta, ali su naknade za svoj rad primali za svaki mjesec tokom te godine. Na ime naknada ukupno je isplaćeno 67,8 hiljada eura, od čega 49,5 hiljada je neto iznos isplaćen predsjedniku i članovima odbora.

To se, pored ostalog, navodi u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji godišnjeg Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore za 2022. godinu.

DRI je dala pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj “Montefarma” za 2022, a negativno na pravilnost poslovanja.

Revizijom pravilnosti, utvrđeno je da “Montefarm” finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije uskladio sa više zakona - Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabakama, Zakonom o obligacionim odnosima, te Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini...

Nadležni Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović i član Milan Dabović, dali su “Montefarmu” 36 preporuka.

U odnosu na rad Odbora direktora, DRI je dala preporuku da isplate naknada i drugih primanja članovima Odbora, treba da vrše na osnovu rješenja koje donosi organ, odnosno radno tijelo koje je imenovalo taj Odbor.

Državna revizija, pored ostalog, utvrdila je i da je “Montefarm” zaključivao ugovore o djelu sa 37 lica, a da su ti ugovori zaključivani i sa opisom poslova koji spadaju u osnovnu djelatnost poslodavca.

“Koji su morali biti sistematizovani u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta subjekta revizije”, navodi se u reviziji i dodaje da je ugovore o djelu moguće zaključivati “jedino za pružanje usluga koje nisu predviđene radnim mjestima u okviru Pravilnika”.

“Montefarm” zaposlio 145 osoba preko agencija (iustracija)
“Montefarm” zaposlio 145 osoba preko agencija (iustracija)foto: BORIS PEJOVIC

“Utvrđeno je da subjekt revizije angažuje izvršioce po ugovorima o djelu puno radno vrijeme i duži vremenski period. Ovakav način angažovanja lica dovodi do negativnih posljedica koje se ogledaju u pravnoj i socijalnoj nesigurnosti, što u konačnom može da dovede do sudskog epiloga”, piše u dokumentu.

“Montefarm” je, dodaje se, preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih angažovao 145 lica, za koje je po osnovu zarada i poreza i doprinosa na lična primanja isplaćeno oko 1,074 miliona eura. Ta lica su, piše u dokumentu, radno angažovana preko agencija “Nice Job” i “Gi Group Outsourcing”.

Odbor direktora, utvrđeno je tokom revizije, nije donosio odluku o takvom zapošljavanju. “Montefarmu” je preporučeno da prilikom zapošljavanja ne angažuje posrednike, za ona radna mjesta koja su predviđena sistematizacijom, a odnose se na redovne djelatnosti poslodavca.

Utvrđeno je i da “Montefarm” nije donio interni akt kojim se uređuju pitanja u vezi sa korišćenjem sredstava namijenjenih za reprezentaciju, iako su to bili u obavezi, u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru.

Osim toga, u “Montefarmu” nisu, utvrđeno je, donijeli ni akt kojim bi se regulisala prava, ograničenja i pravdanje troškova korporativne društvene odgovornosti i sponzorstava, pa je i u tom pravcu data preporuka.

U 2022. godini, troškovi korporativne društvene odgovornosti i sponzorstva iznosili su 9.807,14 eura.

U postupku revizije, takođe, utvrđeno je da prilikom uništavanja vakcina protiv kovida i kovid testova kojima je istekao rok, nije prethodno i donijeta odluka o tome. Vrijednost farmaceutskog otpada koji je trebalo uništiti, navodi se u reviziji, iznosi preko 4,6 miliona eura.

“Komisija je u Zapisniku od 14. decembra 2022. konstatovala da je iz skladišta potrebno rashodovati i uništiti vakcine u iznosu od 3.092.881 euro, dobijene po osnovu donacija i vakcine i testove nabavljene po zaključku Vlade, u iznosu od 989.514,51 euro, koje se odnose na vakcine (Gam - COVID - Vac Component, Pfizer) i testove (Novel Neutralizing antibody detection kit Elisa) u iznosu od 529.864 eura. U glavnoj knjizi je izvršeno isknjižavanje na osnovu predloga za otpis iz Zapisnika Komisije i dopisa ‘Hemosan Eco Service’ sa dokazima o uništenju farmaceutskog otpada, s tim što isknjižavanju u glavnoj knjizi nije prethodilo donošenje Odluke direktora kao organa rukovođenja, s obzirom na to da se radi o otpisu vakcina i testova kojima je istekao rok u ukupnom iznosu od 4.612.259,51 eura”, navodi se u reviziji.

“Subjekt revizije treba da otpisivanje ljekova i medicinskih sredstava (veće vrijednosti) vrši na osnovu donijetih odluka direktora uz prethodni predlog popisne komisije...”, piše u jednoj od preporuka.

DRI je “Montefarmu” preporučila i da u Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta predvidi ista dužinu neophodnog radnog iskustva, kao poseban uslov rada, za zaposlene u zvanju rukovodioci sektora, te da u Pravilnik u Sektoru farmaceutske zdravstvene zaštite uključi sve apoteke koje posluju u okviru te ustanove.

Osim toga, treba i da uspostavi sistem dvojnog potpisa u kome finansijska obaveza ne može biti preuzeta ili izvršeno plaćanje bez potpisa rukovodioca subjekta i rukovodioca finansijske službe ili drugog ovlašćenog lica...

O mjerama koje su preduzeli u odnosu na date preporuke, “Montefarm” je dužan da DRI izvijesti do 27. juna.

Izvještaj o reviziji dostavljen je Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, Ministarstvu zdravlja i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Upitan ugovor za apoteku na Kruševcu

Vrhova revizija utvrdila je i da ZU Apoteke Crne Gore “Montefarm” nije donijela Pravilnik o evidenciji imovine, a pored ostalog, ni odgovorno lice u vrijeme revizije, radi vođenja Registra nepokretnosti, odnosno računovodstvene evidencije pokretnih stvari, nije dostavilo podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima, organu uprave nadležnom za poslove imovine.

Državnim revizorima dato je na uvid više listova nepokrenosti, a konkretno za LN 185 - Kruševac (apoteka u Podgorici, prim. nov), revizori navode da se odnosi na zgradu i zemljište, da je u LN navedeno da je zemljište dato na korišćenje “Montefarmu” na period od 26. januara 2005. do 31. decembra 2009.

“Upitno je da li je Vlada Crne Gore subjektu revizije produžila pravo na korišćenje zemljišta uz zgradu nakon 2009. godine, jer u Listu nepokretnosti broj 185 ne postoji podatak o produženju. Uvidom u Elektronski katastar utvrđeno je da postoje aktivni zahtjevi za uknjižbu objekta u 2023. godini”.

U “Montefarmu”, piše u dokumentu, u vrijeme revizije nisu imali ni akt o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila.

Bonus video: