Nadležni kontrolišu novootvoreni hotel na Bjelasici: Otpadne vode prijete izvorištu?

Nakon prijave građana da otpadne vode završavaju u obližnjem potoku, komunalni inspektor na licu mjesta nije mogao da utvrdi da li se prethodno prečišćavaju u skladu s propisima, od kompanije Zorana Bećirovića zatražli da do sjutra dostavi svu dokumentaciju. Iz kompanije nijesu konkretno odgovorili na pitanja “Vijesti”, tvrde da sve rade u skladu sa propisima. U državnom preduzeću Skijališta Crne Gore, koje je i omogućilo “vodotok” preko svoje atmosferske kanalizacije, kažu da su postupali prema odlukama bivše lokalne vlasti

44931 pregleda 66 reakcija 20 komentar(a)
Voda iz hotela otiče u potok, Foto: Dragana Šćepanović
Voda iz hotela otiče u potok, Foto: Dragana Šćepanović

Otpadne vode iz nedavno otvorenog hotela na Bjelasici završavaju u obližnjem potoku, užoj zoni zaštite izvorišta kolašinskog vodovoda. Nadležni nemaju saznanja da li su te vode i kako prečišćene. Vlasnici hotela nijesu konkretno odgovorili na pitanja “Vijesti” koja se odnose na to kako se tretiraju otpadne vode.

U državnom preduzeću Skijališta Crne Gore, koje je i omogućilo “vodotok” preko svoje atmosferske kanalizacije, kažu da su postupali prema odlukama bivše lokalne vlasti.

Prvi hotel na Bjelasici, “Swissotel Resort”, sa pet zvjezdica, otvorem je početkom ove godine, posluje u okviru grupe “Accor”, dio je planinskog rizorta “Kolašin Valleys”, i ima 116 smeštajnih jedinica, a da li i kako tretiraju otpadne vode - trebalo bi da utvrdi komunalna inspekcija i policija.

Hotel otvoren nedavno
Hotel otvoren nedavnofoto: Dragana Šćepanović

Nakon prijave građana, koji sumnjaju da otpadne vode završavaju neprečišćene u drugoj zoni zaštite izvorišta gradskog vodovoda, nadležni su u četvrtak obišli lokaciju. “Vijestima” su kazali da su od vlasnika hotela zatražili da do ponedjeljka dostavi “svu dokumentaciju koja se odnosi na tretiranje otpadnih voda”.

Podnosilac prijave je tražio da se provjeri da li se otpadne vode prečišćavaju prema propisima, prije nego što završe u obližnjem potoku. Navodno, inspektor i komunalni policijaci na licu mjesta nijesu mogli da dođu do zaključaka, koji bi potvrdili ili opovrgli sumnje iz prijave.

Građani, ali i pojedini odbornici lokalne vladajuće većine, sumnjaju da je ispuštanjem otpadnih voda u slivno područje Paljevinske rijeke već ugroženo glavno vodoizvorište, ali za to nema dokaza.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome kako će i ko kontrolisati kvalitet ispuštenih voda iz luksuznog hotela. Na toj lokaciji nema uslova za priključenje na kanalizacionu mrežu.

Iz kompanije “Ski Resort Kolašin 1450” Zorana Bećirovića “Vijestima” su kazali da, kao i njena ćerka firma “Ski Resort Kolašin1600”, “posluju u skladu sa važećim propisima i objekti se grade u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima i odobrenim projektima”.

“Vijestima” u proteklih desetak dana nije odgovoreno na koji način se trenutno tretiraju otpadne vode iz tog hotela i kako će to biti rađeno u budućnosti iz ostalih objekata kompanije “Ski Resort Kolašin 1450” i ćerke firme, da li je to u skladu sa ekološkim standardima i propisima, te kakve su obaveze investitora u toj oblasti.

Nepotpisani odgovor sastojao se od, uglavnom, optužbe da novinarka “insinuira” i “prijetnje” pravnim posljedicama.

“S obzirom na to da je evidentno na osnovu krajnje sugestivnih pitanja, da je moguće da ćete insinuirati da se u ovom slučaju ne poštuju ekološki propisi, što apsolutno nije u skladu sa istinom, morate biti svjesni da bi eventualne objavljene neistine povukle pravne posljedice”, upozorili su iz te kompanije.

Umjesto odgovora na pitanja “Vijesti”, upućenih prije desetak dana, iz Skijališta Crne Gore su dostavili obimnu dokumentaciju iz koje se vidi da bar dio (ne)prešišćenih otpadnih voda novootvorenog hotela završava u atmosferskoj kanalizaciji državnog “Ski centra Kolašin 1600”, a potom u obližnji potok.

Iz dijela dostavljene dokumentacije očigledno je da je 1. novembra prošle godine investitor luksuznog hotela tražio od Skijališta Crne Gore saglasnost “za izvođenje priključka upotrijebljenih voda i atmosferske kanalizacije prema revidovanom glavnom projektu ‘Odvodnja prečiščenih voda od objekata Q, Ri S (Swissotel Resort) do krajnjeg recipijenta’”.

Skijališta su dala dozvolu, uz uslov da se u određenom roku završe radovi koji su izvođeni na dijelu skijaške staze broj 1 državnog skijališta.

Odluku o određivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa - sistem odvodnje tretiranih otpadnih voda (atmosferskih i fekalnih) sa urbanističkih parcela (UP) 3, 4 i 5, kao i programski zadatak, donijela je bivša lokalna vlast pred sam kraj mandata, u novembru 2022. godine. Inicijativu za izgradnju podnijela je privatna kompanija “Ski resort Kolašin 1600”, odluku potpisala tadašnja predsjednica Opštine Marta Šćepanović, a elemente utbanističko-tehničkih uslova sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević.

“Kako na predmetnom lokalitetu nijesu izgrađeni svi planirani objekti baznog naselja, sva saobraćajna infrastruktura, kao ni planirani sistemi kanalizacije, to se za objekte hotela Q, R i S koji su u fazi realizacije (UP3, UP4 i UP5) moralo prioritetno riješiti pitanje regulisanja tretmana i odvođenja otpadnih voda (fekalna i atmosferska kanalizacija). Tehničko rješenje predlaže da se prikupljene vode, nakon što se tretirane u adekvatnim uređajima, separatorima ulja i masti fekalne i separatore lakih naftnih derivata, atmosferske, koje dolaze sa saobraćajnih površina, uvedu u šahtove, koji su planirani na mjestima upojnih bunara, koji su prema grafičkoj dokumentaciji raspoređeni oko objekata. Iz šahtova, voda se skuplja i zajedničkim cjevovodom uvodi u prirodni recipijent”, piše u programskom zadatku.

Prema smjernicama Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi - Detaljna razrada lokaliteta Kolašin prikupljanje otpadnih voda od svih objekata na lokalitetu tog baznog naselja, planirano je separisanje i odvođenje do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Recipijent za prečišćene otpadne voda treba da bude lijeva pritoka Dubokog potoka. Nije bilo konkretnih zvaničnih najava o izgradnji PPOV, iako se na Bjelasici ubrzano zavšava još nekoliko hotela.

“Predviđeni biološki prečišćivač otpadnih sanitarnih voda izrađuju se u vidu kontejnera. Prečišćivači će biti smješteni pored objekta u podzemnom betonskom rezervoaru koji će biti izgrađen za tu namjenu. Uređaj se sastoji od mehaničke komore i biološkog reaktora”, piše u dokumentaciji za neke od objekata koji se grade na Bjelasici.

Direktor kolašinskog Vodovoda i kanalizacije Miloš Peković ranije je kazao “Vijestima” da je tehničkom dokumentacijom objekata čija je izgradnja planirana ili je završena na Bjelasici, planirano da se otpadne vode tretiraju u biološkim uređajima. On je podsjetio da s obzirom na to da se objekti nalaze u granicama druge zone zaštite vodoizvorišta sa kojeg se snabdijeva opština Kolašin, izlazni parametri moraju zadovoljavati važeći Pravilnik o kvalitetu i sanitarnotehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u recipijent i javnu kanalizaciju. Prije ispuštanja prečišćenih otpadnih voda u recipijent, objasnio je Peković, predviđen je njihov dodatni tretman, takozvana UV dezinfekcija.

On je rekao i da su, prema njegovim informacijama, rađene dvije studije koje se bave mogućim uticajem voda Paljevinske rijeke na izvorište gradskog vodovoda. Prema tim analizama, ne postoji uticaj voda Paljevinske rijeke na izvorište gradskog vodovoda. Prva, druga i treća zona zaštite izvorišta Mušovića rijeka, međutim, date su u glavnom projektu snabdijevanja vodom Kolašina, koji je rađen 1980. godine, a određene su u skladu sa tada važećim zakonskim propisima.

Vlahović: Direktno ugroženo glavno vodoizvorište

Odbornik GP URA Miodrag Vlahović kaže da je “ispuštanjem otpadnih voda u slivno područje Paljevinske rijeke direktno ugroženo glavno vodoizvorište opštine Kolašin, sa koje se grad napaja pijaćom vodom”.

Vlahović
Vlahovićfoto: URA

Vlahović zahtijeva hitnu intevenciju nadležnih, kako bi se došlo do činjenica.

On podsjeća da Paljevinska i rijeka Svinjača pripadaju slivu rijeke Tare, a da je lokacija hotela koji se izgrađuju u slivnom području vodoizvorišta.

Vlahović navodi da tretman otpadnih voda iz mnogobrojnih objekata, planiranih na Bjelasici, treba da bude drugačije riješen i da je “zagađivanje vodotoka već počelo”, te da hitno treba obezbijediti priključenje izgrađenih i planiranih hotela na kanalizaciju. Smatra da to rješenje treba, već u prvoj fazi, uvrstiti u projekat “unapređenja vodosnabdijevanja i izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u opštini Kolašin”.

“Još u jesen 2022. godine kolašinska URA je upozoravala državu i građane da gradnja hotela - stambenih zgrada na Bjelasici, bez prethodno izgrađene infrastrukture za odvod otpadnih voda u postrojenja za preradu, predstavlja potencijalnu buduću ekološku katastrofu po Kolašin i rijeku Taru. Nažalost, svjedoci smo ovih dana da je zagađenje počelo i da se dešava od novootvorenog hotela, prvog u nizu hotela - stambenih zgrada koji se otvaraju na Bjelasici”, kaže Vlahović.

Država dala i vodu i struju

Iz Skijališta Crne Gore “Vijestima” su potvrdili da su dozvolili da se novi hotel privremeno snabdijeva vodom sa njihovog cjevovoda. Prema skici te lokacije, očigledno je i da je veći dio vodovoda građenog za državni ski-centar u okviru parcela koju je država dala pod zakup na 90 godina konzorcijumu, čiji je dio i Bećirovićeva kompanija.

Iz državnog preduzeća priključenje na cjevod uslovili su izgradnjom šahta, sa ulazom koji se može zaključavati.

“Ulazak u šaht je moguć samo radnicima Skijališta Crne Gore. U slučaju da nivo rezervoara, to jest bazena, ukupnog kapaciteta 80 m3, padne ispod polovine... Skijališta će izvršiti zatvaranje ventila, odnosno isključenje cjevovoda koji vodi do vašeg hotela”, piše u dopisu koji je potpisao izvršni direktor tog preduzeća Đuro Milošević.

Skijališta su, prema dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, dozvolile i i priključenje luksuznog hotela na trafo-stanicu “Troglava”, takođe u vlasništvu države. Bećirovićeva firma je, piše u tom dokumentu, tražila 400 kW, ali im je državno preduzeće omogućilo privremeni priključak do 350 kW. Uslov je bio da “montiraju mjerno mjesto preko koga bi se vršilo očitavanje utroška električne energije i na osnovu koga bi se vršila naplata, kao i da dostave sertifikat o ispravnosti instalacija koje se priključuju na TS ‘Troglava’”.

Bonus video: