USSCG: Vlada mora da snosi svu odgovornost za posljedice iznuđenog štrajka prosvjetara

"Opravdanost štrajkačkih aktivnosti koje su započeli zaposleni u prosvjeti leži upravo u činjenici da je Vlada Crne Gore odlučna da ne ispoštuje i ne primijeni imperativne norme Granskog kolektivnog ugovora"

5568 pregleda 90 reakcija 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: USSCG
Ilustracija, Foto: USSCG

Vlada Crne Gore mora da snosi svu odgovornost za posljedice ovog iznuđenog štrajka, kazali su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Oni su to kazali povodom infromacije da Sindikat prosvjete i Ministarstvo nijesu sinoć postigli dogovor o povećanju zarada, pa će dio nastavnika od danas štrajkovati i neće držati časove.

"Opravdanost štrajkačkih aktivnosti koje su započeli zaposleni u prosvjeti leži upravo u činjenici da je Vlada Crne Gore odlučna da ne ispoštuje i ne primijeni imperativne norme Granskog kolektivnog ugovora", poručili su.

Prema njihovim riječima zaposleni u prosvjeti, koji su otpočeli štrajk, od danas drže javni čas donosiocima odluka, roditeljima, saradnicima koji ne podržavaju štrajk, građanima, predstavnicima civilnog sektora koji se, kako su kazali, kritički odnose prema njihovom ustavnom pravu na štrajk, te posebno svojim đacima o značaju borbe za pravo, za pravdu, za vladavinu prava i pravnu sigurnost.

"Javni čas obespravljenih zaposlenih u prosvjeti najavljen je još 27. decembra 2023. godine, kada su veličanstvenim protestnim skupom ispred Skupštine Crne Gore ukazali Vladi Crne Gore da neće dozvoliti da grubo prekrši odredbe Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete", kazali su.

Oni su ocijenili da Vlada odlučuje da pravnoj nesigurnosti izloži sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori.

"I dok sa adrese Vlade Crne Gore dolaze obećanja da za Crnu Goru konačno stiže vrijeme vladavine prava, dok se kunu u socijalni dijalog i naš put u Evropsku uniju, ista ta Vlada u svojih prvih 100 dana vladavine odlučuje da pravnoj nesigurnosti izloži sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori. Na taj način, Vlada šalje pogubnu poruku društvu i svim drugim zaposlenima u Crnoj Gori da isključivo od njene volje zavisi primjena ili neprimjena zakona i kolektivnih ugovora", kazali su.

Iz USSCG su naglasili da uprkos pokušajima da se štrajk zaposlenih u prosvjeti okarakteriše kao politički, da se okarakteriše kao nezakonit i da se zahtjevi zaposlenih u prosvjeti okarakterišu kao nerealni, "svima koji žele da shvate, jasno je da se ovdje više ne radi o zahtjevima za povećanje zarade, već o zahtjevima za odbranu garantovanog prava, odbranu prava na kolektivno pregovaranje, odbranu prava na dostojanstvo zaposlenih u prosvjeti i odbranu dostojanstva profesije."

Oni su podsjetili da je tokom pregovaranja o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora rukovodstvo Sindikata prosvjete Crne Gore optuživano od, kako su kazali, dijela kolega i dijela nevladinog sektora da je izdalo članstvo i zaposlene što nije insistiralo na jednokratnom povećanju zarada u visini 65%.

"Tada je rukovodstvo Sindikata prosvjete, kao odgovoran socijalni partner, uvažavajući ekonomsku situaciju u zemlji, ispregovaralo i u Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete unijelo povećanje zarada kroz povećanje koeficijenata zaposlenima u tri koraka, tj. za tri godine, u procentima 20% + 10% + 10%. Ti isti kritičari danas pokušavaju osujetiti štrajk zaposlenih u prosvjeti kritikom da se radi o nerealnim zahtjevima", kazali su.

Oni su poručili da su postojali pokušaji da se kroz navodno ugrožavanje interese prava đaka, krivica i teret štrajka prebaci na Sindikat prosvjete.

"Svakom dobronamjernom građaninu/ki jasno je da ovom borbom prosvjetni radnici i svi zaposleni u prosvjeti drže jedno od najznačajnijih predavanja svojim đacima, učeći ih da ćutanjem i pasivnošću ne pristaju na grubo kršenje njihovih prava i da se bore za ostvarenje svojih ciljeva", dodali su.

Oni su naglasili da pružaju snažnu podršku zaposlenima u prosvjeti koji su u štrajku, poručujući da nepokolebljivo stoji uz njih i odbranu njihovog prava.

"Uvjereni da zaposleni u prosvjeti neće podleći pritiscima i zastrašivanjima, podsjećamo da je štrajk legitimni oblik sindikalne borbe garantovan zakonima i Ustavom Crne Gore, a koji podrazumijeva prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih, ekonomskih i socijalnih interesa", zaključili su.

Bonus video: