Sindikati uputili podršku prosvjetarima

"Zaposleni treba da budu osnaženi da govore javno o problemima na radnom mjestu i da zbog toga ne trpe nikakve posljedice", poručuju iz Sindikata medija

13699 pregleda 39 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2024. 09:30h

Iz Sindikata banaka Crne Gore su poručili da izražavaju zabrinutost zbog, kako su naveli, nespremnosti Vlade i resornog ministarstva da ispoštuju odredbe Granskog kolektivnog ugovora (GKU) i omoguće zaposlenima ostvarenje stečenih prava.

"Sindikat banaka Crne Gore pomno prati borbu Sindikata prosvjete za ostvarivanje opravdanih zahtjeva i očuvanja dostojanstva profesije. Imajući u vidu značaj uloge prosvjetnih radnika u svakom društvu. U vašoj daljoj borbi imate našu punu podršku i spremnost da se uključimo u sve aktivnosti usmjerene ka ispunjenju vaših zahtjeva", poručili su iz ovog Sindikata.

Iz Sindikata medija Crne Gore saopštili su da pružaju punu podršku zaposlenima u Sindikatu prosvjete Crne Gore i njihovom insistiranju na adekvatnom sprovođenju Granskog kolektivnog ugovora za tu djelatonost.

Iz ovog Sindikata poručuju su da zaposleni u prosvjeti sa pravom počeli sa obustavom nastave zbog neispunjavanja obećanja datih tokom pregovora za Granski kolektivni ugovor, i smatraju da je od krucijalne važnosti da istraju u svojim zahtjevima i borbi za pravo i pravdu.

"Njihov primjer treba da slijede i drugi zaposleni, koji su danas u brojnim profesijama izloženi različitim vrstama pritisaka, antisindikalnom djelovanju, rade u nedostojanstvenim uslovima rada i sa neadekvatnim primanjima. Zaposleni treba da budu osnaženi da govore javno o problemima na radnom mjestu i da zbog toga ne trpe nikakve posljedice, već da poslodavcima i menadžetrima to bude jasan znak da treba da rade na unapređivanju uslova rada. Imajući sve ovo u vidu, pružamo punu podršku prosvjetarima i njihovoj borbi protiv obesmišljavanja kolektivnog pregovaranja kao vida sindikalne borbe za bolje radno okruženje u Crnoj Gori", piše u saopštenju Sindikata.

Sindikat radnika trgovine uputio je podršku prosvjetnim radnicima u naporima za očuvanje stečenih prava i poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i štrajku koji su otpočeli.

"Koji predstavlja ispravan i hrabar čin otpora prema ignorisanju vaših prava od strane Vlade Crne Gore. Neće naša djeca ostati uskraćena za obrazovanje tokom vaših štrajkačkih aktivnosti. Naprotiv, ovo je najvažniji životni čas koji ste mogli da im održite, a odnosi se na borbu za prava, dostojanstvo i ugled čovjeka. Ovo je i prilika za roditelje, koji ovih dana svoje kritike upućuju prosvjetnim radnicima, da slijede vaš primjer solidarnosti i pruže podršku vašoj borbi za poštovanje dogovora. Na taj način će, zajedno sa vama, utabati stazu pravednosti našim mladim naraštajima. Jer, čemu ćete naučiti našu omladinu ako pognete glavu i posustanete", navodi se u saopštenju Sindikata trgovine.

Pozvali su prosvjetne radnike da ostanetu dosljedni i jedinstveni u borbi.

"Koja je od ključnog značaja kako za vas tako i za sve druge djelatnosti. U očekivanju da će donosioci odluka u što kraćem roku ispuniti obaveze koje su preuzeli i time prekinuti dalje urušavanje prava i nipodaštavanje prosvjetnih radnika i, uopšteno, radničke klase u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Nezadovoljstvo prosvjetnih radnika je opravdano, ocijenili su iz Sindikata državnih službenika i namještenika i poručili da podržavaju štrajk Sindikata prosvjete (SPCG), kao legitimni vid sindikalne borbe usmjeren na zaštitu prava.

Iz Sindikata državnih službenika i namještenika su, u pismu podrške SPCG, rekli da snažno podržaju borbu SPCG za odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvjetnih radnika.

„Ne želimo društvo u kome se granski kolektivni ugovor, koji ima rang zakona, bez riječi najave i obrazloženja prosto ignoriše i ne primjeni, kao ni društvo u kome se manipuliše sa osnovnim pravima iz rada, kao što su prava na zagarantovanu zaradu i na štrajk“, navodi se u pismu.

Iz Sindikata državnih službenika i namještenika poručili su da ne žele društvo u kome se pritiscima i dezinformacijama pokušava uticati na slobodno izraženu volju zaposlenih da stupe u štrajk.

„Ukoliko danas ostanemo nijemi i pasivni, ostvarivanje naših Ustavom, zakonom i kolektivnim ugovorom garantovanih prava i slobodna sjutra može biti dovedeno u pitanje“, rekli su iz tog sindikata.

Oni su kazali da zbog toga nezadovoljstvo zaposlenih u prosvjeti smatraju opravdanim.

„I podržavamo štrajk SPCG, kao legitimni vid sindikalne borbe usmjeren na zaštitu prava na kolektivno pregovaranje, prava na poštovanje zakona i kolektivnih ugovora, kao i na pravnu sigurnost i vladavinu prava“, navodi se u pismu podrške SPCG.

Crnogorski sindikat telekomunikacija saopštio je da daje bezrezervnu podršku Sindikatu prosvjete i svim zaposlenima u prosvjeti koji su putem štrajka, kao legitimnog oblika sindikalne borbe, "odlučno stali na prvu liniju odbrane od bezakonja, pokušaja urušavanja sindikalnog organizovanja i obesmišljavanja kolektivnog pregovaranja".

"Jasno je da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija isključivi krivci za ovaj, iznuđeni štrajk. Svojom jednostranom odlukom da ne primjene imperativnu odredbu Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete kojom je predviđeno uvećanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenima u prosvjeti, Vlada i resorno ministarstvo šalju javnu poruku svim zaposlenima da za njih ne važi obaveza poštovanja zakona, odnosno kolektivnih ugovora. Stoga će, kao što je to bio slučaj i do sada, teret njihovih nezakonitih odluka snositi građani/ke Crne Gore kada se iz državnog Budžeta odlije više miliona na teret sudskih troškova i presuda koje će nesporno biti donijete u korist zaposlenih u prosvjeti", saopštio je predsjednik Sindikata telekomunikacija Željko Burić.

Rekao je i da je borba Sindikata prosvjete i zaposlenih u prosvjeti borba za odbranu osnovnih ljudskih i sindikalnih prava.

"Ovo je borba protiv bezakonja i borba za očuvanje dostojanstva profesije. Ovo je borba za bolje sjutra svih sadašnjih đaka koji ovih dana svjedoče možda i najvažnijem predavanju koje su do sada imali, a koje ih uči da ne smiju ostati nijemi na nepravdu, nezakonitost, nepoštovanje i urušavanje ugleda i dostojanstva. Lekciju koju ovih dana predaju zaposleni u prosvjeti koji su u štrajku trebalo bi da nauče i zapamte kako zaposleni koji nijesu pristupili štrajku tako i zaposleni u drugim djelatnostima jer ovo nije lekcija o povećanju zarada već lekcija o tome da ne smijemo ostati nijemi posmatrači grubog kršenja obavezujućih normi, nepoštovanja ispregovaranog i potpisanog kolektivnog ugovora", navodi Burić, te dodaje:

"Kroz iskustvo Sindikata Telekoma, kao našeg osnivača i člana, tokom njihovog četvoromjesečnog štrajka smo prošle godine naučili da ne postoje prepreke koje su nepremostive kada postoji jedinstvo, solidarnost i odlučnost zaposlenih. I onda kada postoje argumenti i osnovanost zahtjeva. Svi pokušaji poslodavca i institucija sistema, sve opstrukcije pa i medijski mrak kojem je Sindikat Telekoma bio izložen nisu uspjeli da ugase plamen borbe za očuvanje i unapređenje prava zaposlenih. Stoga, želimo da baklja slobode, odlučnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti koju ste upalili svijetli svakoga dana sve snažnije i jače i da nijedna prijetnja, zastrašivanje, pritisak i atak na vas ne budu dovoljno snažni da je ugase".

"Uvjereni u vašu pobjedu nad bezakonjem kojem ste vi, a kroz vaš slučaj i svi građani/ke izloženi, Crnogorski Sindikat Telekomunikacija, (kojeg čine: Sindikat Telekoma, Sindikalna organizacija Mtel, Sindikalna organizacija Promonte Sindikat, Sindikalna organizacija Telenor MNE, Sindikalna organizacija Ericsson, Sindikalna organizacija Radio-difuzni centar i Sindikalna organizacija Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost) ostaje partner u vašoj sindikalnoj borbi. Biće nam posebno zadovoljstvo da u narednom periodu doprinesemo aktivnostima koje će biti preduzimane na planu utvrđivanja odgovornosti onih koji su svojim odlukama doprinijeli šteti koju trpe zaposleni u prosvjeti i koju će usljed pravosnažnih sudskih presuda trpjeti svi građani/ke Crne Gore", zaključio je Burić.

Bonus video: