Spajić: Ozbiljno smo shvatili situaciju prosvjetara, nećemo popustiti pod pritiskom

"Već smo rekli da možemo garantovati povećanje 15 odsto od septembra. Zbog toga mi je nejasno zašto bi sada neko išao u štrajk i mislim da tako gube samo djeca"

48755 pregleda 339 reakcija 243 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Premijer Milojko Spajić pozvao je prosvjetare da razgovaraju sa Vladom i poručio da neće popustiti pod pritiskom.

"Već smo rekli da možemo garantovati povećanje 15 odsto od septembra. Zbog toga mi je nejasno zašto bi sada neko išao u štrajk i mislim da tako gube samo djeca", rekao je Spajić na konferenciji za novinare u vili Gorica, gdje se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom.

Na pitanje novinara zašto je čekao dva mjeseca da se uključi, on je odgovorio da nije tačno da se nije uključio, i da se sreo dva puta sa predstavnicima Sindikata prosvjete. „Apsolutno smo ozbiljno shvatili njihovu situaciju. Rekao sam da imam empatiju prema prosvjetnim radnicima, koji drže čitav sistem i koji prave našu budućnost, od njih zavisi u kom pravcu će Crna Gora da ide“, rekao je Spajić.

Rekao je da su svjesni odgovornosti prosvjetara i žele da promijene zakon.

Poručio je da neće nastavljati lošu praksu povećanja bruto zarada na način kako je to ranije rađeno i što je, kako je istakao, "uništilo sistem".

Kazao je i da neće biti takmičenja sindikata ko je bolji sa Vladom, već će se odrediti pioriteti.

"A prosvjetari su prioritet. Postojaće novi zakon o zaradama javnih funkcionera, gdje ćemo napraviti red da se ne bi favorizovale neke profesije", kazao je Spajić.

Bonus video: