Sara Vujošević Jovanović dobitnica godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore

"Kroz svoje višeslojne angažmane u obrazovanju, naučno-istraživački rad i umjetničko izražavanje, doc. dr Sara Vujošević Jovanović nastavlja da doprinosi akademskoj i kulturnoj prisutnosti Crne Gore na globalnom nivou", navodi UCG

4515 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Doc. dr Sara Vujošević Jovanović nagrađena je na svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore za izuzetan doprinos u razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada.

Tu godišnju nagradu, za koju je predložilo Vijeće Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, uručio joj je rektor prof. dr Vladimir Božović.

"Doc. dr Sara Vujošević Jovanović uspješno sjedinjuje svoje pedagoško umijeće sa značajnim dostignućima u oblasti vokalne umjetnosti. Njeno djelovanje kao profesora obuhvata i mentorstvo studentima koji osvajaju prve nagrade na Međunarodnim festivalima i takmičenjima u Rusiji, Makedoniji, Ukrajini, za što takođe biva nagrađena priznanjem za izuzetna postignuća u oblasti vokalne pedagogije. Na polju naučnoistraživačkog rada, doc. dr Vujošević Jovanović dostiže vrhunac svoje akademske karijere završetkom doktorskih studija iz teorije muzike, kompozicije i muzikologije na trećem najstarijem državnom konzervatorijumu u Rusiji, 'L. V. Sobinov'", navodi se u saopštenju UCG-a.

Kazali su da, u akademskom kontekstu, Vujošević Jovanović uspješno prezentuje svoja istraživanja o tradicionalnoj umjetničkoj kulturi Crne Gore i aktivno uzima učešće na mnogobrojnim međunarodnim naučno-praktičnim skupovima, a da se njeni radovi objavljuju u "raznim zbornicima naučnih konferencija i uglednim međunarodnim časopisima".

"Njena disertacija, pod nazivom 'Implementacija nacionalne tematike u operskoj umjetnosti Crne Gore', objavljena je od strane Ministarstva kulture Ruske Federacije 2017. godine, čineći posve jedinstven naučno-istraživački doprinos na polju kulturne baštine Crne Gore. Na međunarodnom nivou, doc. dr Sara Vujošević Jovanović, izvodi vokalne koncertne serije u značajnim dvoranama širom Evrope, ističući svoju izvođačku virtuoznost operske umjetnice, kroz različite konceptualne programe posvećene brojnim umjetničko-istorijskim trenucima. Njene izvedbe nailaze na izuzetne recenzije od strane inostranih i domaćih medija", dodaje UCG.

Kazali su i da saradnja koju ostvaruje na polju svojih brojnih autorskih projekata, "dodatno otkriva umjetničku širinu i posvećenost doc. dr Vujošević Jovanović ka kreativnom izražavanju". "Njen prošlogodišnji autorski projekat ostvarenja scenske postavke kantate 'Apolon i Dafne'- G. F. Hendla, postao je sastavni dio značajnih kulturnih manifestacija, uključujući i proslavu jubileja Crnogorskog narodnog pozorišta u 2023. godini", navodi UCG.

Dodaju i da "stručni vidik doc. dr Vujošević Jovanović obuhvata i ekonomske sfere", gdje je stekla i diplomu magistra ekonomskih nauka na Univerzitetu Crne Gore.

"Trenutno obavlja funkciju prodekana za nauku i međunarodnu saradnju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, gdje svoje bogato znanje dijeli kroz predavanja i rad sa studentima predajući grupu predmeta Glas na osnovnim i master studijama, unutar studijskog programa Gluma, kao i predmete Muzička umjetnost u okviru studijskog programa Drama i pozorište. Kroz svoje višeslojne angažmane u obrazovanju, naučno-istraživački rad i umjetničko izražavanje, doc. dr Sara Vujošević Jovanović nastavlja da doprinosi akademskoj i kulturnoj prisutnosti Crne Gore na globalnom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: