Kolašin: Udruženje izdavalaca privatnog smještaja apeluje na Vladu da otvore mogućnost za dijalog

Lokalna turistička privreda trpi ogromne i, za sada, nenadoknadive gubitke. U takvoj situacjiji, kako ocjenjuju iz Udruženja, bitan je adekvatan odgovor države

5401 pregleda 67 reakcija 24 komentar(a)
Detalj iz Kolašina: Loša zimska turistička sezona, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina: Loša zimska turistička sezona, Foto: Dragana Šćepanović

Udruženje izadavalaca privatnog smještaja iz Kolašna apeluje na Vladu i nadležne resore da, što hitnije, otovore mogućnost za dijalog radi “iznalaženja načina da se, bar djelimično, saniraju posljedice izuzetno loše zimske turističke sezone”.

Iz Udruženja podsjećaju da je, nedostatak snijega tokom minulih mjeseci, u tom turističkom centru, ravan elementarnoj nepogodi, te da lokalna turistička privreda trpi ogromne i, za sada, nenadoknadive gubitke. U takvoj situacjiji, kako ocjenjuju, bitan je adekvatan odgovor države.

“Očekujemo hitnu reakciju Vlade i resornog ministarstva. Nadamo se razgovorima, koji bi pružili mogućnost da zajednički osmislimo način da se, bar djelimično, saniraju ili ublaže posljedice nedostatka snijega, masovnog otkazivanja rezervacija i praznih smještajnih kapaciteta u Kolašinu. U pripremu tekuće turističke sezone uloženo je mnogo truda i novca, ponuda značajno unaprijeđena, a protekli mjeseci nijesu donijeli skoro nikave prihode izdavaocima privatnog smještaja”, podsjećaju iz tog Udruženja.

Kažu i da je neophodno što hitnije osmišljavanje koncepte koji bi sadržao mehanizeme da se ubuduće preduprijedi sitauacija slična ovogodišnjoj, kad, recimo, na državnom skijalištu nije zabilježen ni jedan skijaški dan. Vladu i reosorna ministarsva pozivaju na “odgovoran odnos prema privrednoj grani, koja je u Kolašinu i zanično jedan od strateških pravaca razvoja”.

Kako obašnjavaju izdavaoci privatnog smještaja, od Vlade očekuju svestran, pravovremen i odgovoran odnos prema velikom broju Kolašinaca koji žive od turizma. Tvrde da je, bez razumijevanja i podrške sa državnog nivoa, turistička privreda Kolašina u ozbiljnim teškoćama. Očekuju da se, tokom razgovora, koj treba da uslijede, “iznađu forma i obim te podrške, u skladu sa zakonom i proklamovanim strateškim privrednim opredjeljenima i grada i države”.

Bonus video: