Jakšić Stojanović: Ugovorena su 23 krupna nacionalna naučnoistrazivačka projekta

Ministarka rada i socijalnog staranja kazala da je u toku reforma cjelokupnog Sistema socijalne i dječije zaštite

9102 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 20.02.2024. 13:36h

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je veoma važan učinak resora zdravlja bilo potpisivanje sporazuma između Evropske unije i Crne Gore o učlanjenju u EU4Health program.

On je to kazao na panel sesiji povodom 100 dana nove Vlade Crne Gore koju je otvorio potpredsjednik za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.

Pavićević je rekao da je najavio da će ovo biti serija pres panela u kojem će svi moći da pitaju resorne ministre i istakao da nova Vlada treba da pokaže znatno veći nivo transparentnosti.

Šimun je rekao da je važan učinak njegovog resora učlanjenje u EU4Health program.

"Imali smo nastavak saradnje sa zdravstvenim institucijama u Francuskoj. To je jedan memorandum o saradnji koji nam omogućava razmjenu kadrova i znanja... Usvojili smo novu listu ljekova čime je povećan broj terapijskih opcija dostupnih našim pacijentima i ljekarima. Lista je proširena za preko 30 novih ljekova...", kazao je Šimun.

Šimun
Šimunfoto: Nikola Saveljić

Kao glavnu stvar navodi raconalizaciju ljekova, digitalizaciju i reformu zdravstvene zaštite.

Istakao je da je vakcina protiv pneumokoka uvedena u redovni kalendar vakcinacije.

Planirana je nova zgrada u urgentnom bloku u Nikšiću.

"Stigla je oprema za angio salu u Beranama. Jako bitan je projekat komore za citostatike i on je konačno završen. U njoj će moći da se pripremaju citostatici i da se distribuiraju ostalim opštinama", kazao je ministar zdravlja.

Nišić: U toku reforma cjelokupnog Sistema socijalne i dječije zaštite

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da povećanje minimalne penzije prvo značajno u Crnoj Gori.

Kako je kazala "u toku je rad na srazmjernom povećanju penzija".

"Svi koji budu imali 40 godina efektivnog staža bez godina starosti, imaće pravo da ode u penziju. Vrši se kompletna digitalizacija Zavoda za zapošljavanje. Ona će biti završena osam mjeseci prije ugovorenog roka i finansira je Evropska unija", kazala je Nišić.

Nišić
Nišićfoto: Nikola Saveljić

Ona je rekla da je u toku rad na cjelokupnoj reformi Sistema socijalne i dječije zaštite u cilju ugroženih, društveno isključenih grupa.

Nišić je na konferenciji kazala da je u toku priprema Garanacije za mlade, koji će biti jedan od najznačajnijih projekata i omogućiti mladima od 15 do 29 godina da nađu posao.

Jakšić Stojanović: Ispitujemo diplome, ugovorena su 23 nacionalna naučnoistrazivačka projekta

Ministarka prosvjete nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala je da gradnja vrtića u Nikšiću i nove osnovne škole u Tvitu počinje ove godine.

"Stvaramo uslove za rešavanje pitanja novog studentskog doma u Podgorici. Formiraće se radna grupa. Svi znamo da su cijene izdavanja stanova u Crnoj Gori jako skupe, a studenti teško mogu da plate privatni stan. Nadam se da ćemo veoma brzo izaći sa modelom rešavanja ovog problema", kazala je ministarka.

Istakla je da je isporučena računarska oprema za sve škole u Crnoj Gori u vrijednosti od nešto više od šest miliona eura.

Ona je kazala da je spremljen tender za namještaj u iznosu od četiri miliona eura.

Jakšić Stojanović
Jakšić Stojanovićfoto: Nikola Saveljić

"Pokrenuli smo proces ispitivanja vjerodostojnosti obrazovnih isprava i rješavanja dugogodišnjeg problema lažnih i kupljenih diploma. Ugovorena su 23 krupna nacionalna naučnoistrazivačka projekta... Trenutno radimo na pripremi prioriteta kada su u pitanju zakoni i strategije. Radi se na novom zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti. Uradili smo nove pravilnike koji se odnose na eksterna testiranja - ukupno tri i to sa ciljem da se unaprijede pravni okvir i kontrolni mehanizmi. Prioriteti su izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju", kazala je Jakšić Stojanović.

Nova praksa je da jednom ili dva puta mjesečno ima sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola.

Pavićević: Sudbina Instituta još uvijek neizvjesna

Odgovarajući na pitanja novinara Pavićević je kazao da je sudbina Instituta "Simo Milošević" još uvijek delikatna i neizvjesna.

"Institut nema problema sa zdravstvom. On ima samo jedan problem - finansije. Imamo velika potraživanja dugova...", rekao je on.

Šimun: Izvršena kontrola u KCCG i Montefarmu

Šimun je, odgovarajući na pitanje novinara ND "Vijesti" koliko je kontrola javnih zdravstvenih ustanova obavljeno i šta je uočeno, kazao da je formirana komisija koja se sastoji od članova medicinske struke i koja je obišla sve domove zdravlja u južnoj regiji, na Cetinju, kao i Beranama. Kazao je i da je izvršena kontrola u KCCG i Montefarmu.

"Dinamika je sledeća uzima se dokumentacija, pa se rade izvještaji. Do sad smo pripremili izvještaje i to iziskuje određeno vrijeme. Nijesu sve ustanove pripremljene i obrađene", rekao je Šimun.

Kazao je da je njegova komisija "sačinila izvještaje o radu KCCG".

"On je dat na razmatranje Vladi Crne Gore. Nakon upoznavanja na sjednici u četvrak imaćemo konačan odgovor", kazao je ministar zdravlja.

Bonus video: