Montefarm: DRI dala pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj

U saopštenju Montefarma se navodi i da je dato 36 preporuka u cilju unapređenja poslovanja, te da je već pristupljeno analizi preporuka

1859 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm saopštila je da je Državna revizorska institucija (DRI) dala pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj za 2022.godinu.

U saopštenju Montefarma se navodi i da je dato 36 preporuka u cilju unapređenja poslovanja, te da je već pristupljeno analizi preporuka.

"Preporuke koje su date, koje se između ostalog tiču uništenja vakcina i testova, citiranih u medijima, važno je pojasniti. Montefarm nije izvršio samostalno otpis zbog isteklog roka. Nakon što su rokovi navedenih stavki istekli, Montefarm je o istom obavijestio Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i tom prilikom smo zatražili imenovanja njihovih predstvanika koji bi, zajedno sa našim farmaceutima, izvršili popis. FZOCG se nije odazvao pozivu, dok je Ministarstvo zdravlja imenovalo dva predstavnika. Vakcine i testovi popisani su od strane Komisije, formirane na osnovu rješenja direktora Ustanove, te je nakon utvrđenog činjeničnog stanja zaliha pomenutih stavki, sačinjen Zapisnik i predat Ministarstvu zdravlja i direktoru na uvid. Nakon toga, izvršena je predaja firmi Hemosan-Bar koja je dalje postupala u skladu sa regulativom i nakon uništenja o istom obavijestila Montefarm", piše u saopštenju.

Dodaju da je prilikom revizije DRI predata postojeća dokumentacija u kojoj je navedeno da su uništene donirane vakcine protiv koronavirusa u vrijednosti od ukupno 3.092.881,00 eura, dok je uništeno nabavljenih vakcina i testova za detekciju koronavirusa, plaćenih iz budžetskih rezervi po zaključku Vlade, u vrijednosti od 1.519.378,51 eura.

"Montefarm nije samostalno odlučivao o donacijama, niti procjenjivao nabavke pomenutih stavki, pa stoga nije ni samostalno donosio odluku o uništenju, već u skladu sa odlukama i pod nadzorom Ministarstva zdravlja. DRI je u ovom dijelu sugerisala da na kraju cijelog postupka, formiranja višečlane Komisije, obavještenja Ministarstva zdravlja koje je i samo učestvovalo u popisu, potom podnošenja izvještaja Odboru direktora o uništenju vakcina i testova isteklog roka, sama predaja medicinskog otpada firmi Hemosan trebala biti izvršena na osnovu odluke direktora Ustanove kao organa odgovornog za zakonitost rada, bez obzira na sve prethodno sprovedene radnje".

Navode da i kada je u pitanju preporuka u dijelu postupaka Javne nabavke, da se ona tiče planiranja i sprovođenja postupaka javnih nabavki shodno potrebama i dodijeljenim sredstvima, a u vezi sa jednostavnim nabavkama ispod 5.000 eura.

"Montefarm je upoznao DRI sa realnim stanjem i stanjem u praksi, gdje određene nabavke nije moguće unaprijed planirati zbog potreba za ljekovima koji se nabavljaju isključivo na osnovu dostavljenih odobrenja Komisija Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a koja pristižu jednom do dva puta sedmično. Uglavnom se radi o pacijentima oboljelim od specifičnih, rijetkih i teških oboljenja kao i hitne situacije koje se odnose na saobraćajne nezgode, teže povrede poput višestrukih preloma, unutrašnjih teških povreda, kompikacija i sl. gdje se od strane zdravstvene ustanove Montefarmu upućuje urgencija za nabavku, te bi svako odugovlačenje nabavke u vidu čekanja zakonskih rokova ugrozilo njihovo zdravlje i život".

Iz Montefarma navode da se u takvim situacijama, bez razmišljanja pristupa jednostavnoj nabavci.

Dodaju i da nije prenijeta tačna informacija da je DRI dao preporuku u vezi sa Pravilnikom o evidenciji imovine.

Pojasnili su da nije upitan ugovor za apoteku "Kruševac", već da je u pitanju parcela LN-185 naselje Kruševac gdje se nalazi skladište i upravna zgrada Montefarma, a da im je zemljište Vlada ustupila na korištenje i da od 2009. godine nije produžila pravo na isto.

"Što se tiče ugovora o djelu zaključenih i sa licima čiji opis poslova spada u osnovnu djelatnost Montefarma, te preporuka u vezi sa sistematizacijom tj. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i angažovanju osoba preko agencija tokom 2022.godine, pojašnjeno je da su isti zapošljavani zbog velikog broja odsustvovanja po osnovu bolovanja. Tako su u 2022.godini bolovanja do 60 dana otvorena 672 puta, potom je 33 koleginice bilo na porodiljskom odsustvu, dok njih 16 odsustvovalo zbog održavanja trudnoće. Sve navedeno predočeno je revizorima DRI".

Iz Montefarma ističu da je DRI dao pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj.

"Preporuke u dijelu načina poslovanja Montefarma će svakako do zadatog roka sprovesti, finansijski izvještaj je ocijenjen pozitivno, a rezultati poslovanja su vidljivi i jasni-poslovne godine završene bez duga prema dobavljačima i u plusu", piše u saopštenju.

Bonus video: