Jakšić Stojanović: Voljela bih da se Sindikat borio proteklih devet godina, ne volim da funkcionišem po principu ucjena

"Moramo da vodimo računa o tome što se priča. Dajte da vidimo kome smo prijetili i koga smo ucjenjivali. Ukoliko je sastanak sa direktorima prijetnja to je moja obaveza...", kazala je ona

21717 pregleda 92 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović rekla je da je uvijek za pregovore i da svaka strana treba da bude voljna da dođe do rješenja.

"Da ne vjerujem da se ne može naći rešenje, ne bih prisustovala svim sastancima. Nije bilo dovoljno mudrosti i strpljenja za sve ovo što se dešava. Ja sam univerzitetski profesor, ne volim da funkcionišem po principu ucjena i vjerujem da se može naći rješenje", rekla je Jakšić Stojanović odgovarajući na pitanje novinarke TV Vijesti na panelu povodom 100 dana rada Vlade.

Kazala je i da su optužbe Sindikata prosvjete Crne Gore neosnovane.

"Moramo da vodimo računa o tome što se priča. Dajte da vidimo kome smo prijetili i koga smo ucjenjivali. Ukoliko je sastanak sa direktorima prijetnja to je moja obaveza...", kazala je ona.

Ona je kazala da je Zakon o štrajku donešen 2015. i u njemu piše da je rok za pokretanje uredbe o minimumu procesa rada - 90 dana.

"Taj proces niko nije pokrenuo. Ja bih voljela da se Sindikat prosvjete borio proteklih devet godina. Nemam nikakav problem da pokrenem proceduru, jer je moramo pokrenuti. Možemo napraviti neko rešenje koje će omogućiti prosvjetarima da štrajkuju, a i nećemo djeci uskratiti pravo na obrazovanje", rekla je ministarka prosvjete.

Jakšić Stojanović je kazala da je dobila informaciju da je direktorki jednog vrtića prijećeno.

"Ako smo mi nekome prijetili, neka podnesu prijavu nadležnima. Postoje mehanizmi", istakla je ona.

Prema njenim riječima, proteklih dana oglasili su se direktori škola, koji su prenijeli prijatne utiske sa sastanka.

"Živimo u 21. vijeku, svako ima pravo da odluči da li će da se uključi u štrajk ili ne. Ovaj štrajk moze trajati par dana, ali na kraju svi treba da sjednu za sto i dogovore se. U zakonu vi morate omogućiti onome ko hoće da radi, a ko nece da ne radi", kazala je ministarka prosvjete.

Bonus video: