Nove prilike za zaposlenje u Sloveniji na događaju u Nikšiću:predstavljanje slovenačkih kompanija u različitim oblastima

Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, u partnerstvu sa Ambasadom ove zemlje u Crnoj Gori, organizuje 21. februara u Sportskom centru Nikšić događaj o mogućnostima zapošljavanja u Sloveniji za crnogorske državljane.

20806 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije
Foto: Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije

Na događaju koji se održava 21. februara u Sportskom centru Nikšić, u trajanju od 10 do 17 časova, predstaviće se preko 20 različitih slovenačkih poslodavaca koji nude dobre i podsticajne uslove za rad i život i zajedno zapošljavaju više od 12.000 radnika. Većina kompanija koje će se predstaviti posluje u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, transporta i skladištenja, ali i ugostiteljstva, prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, snabdijevanja vodom, upravljanja otpadom i drugim oblastima.

Na događaju, zainteresovani će osim o otvorenim radnim mjestima, dobiti informacije i o uslovima života i rada u Sloveniji, koji podrazumijevaju informacije o školstvu, zdravstvu, stambenim pitanjima i svemu što je potrebno za individualni i porodični život. Organizator će, osim toga, pružiti i individualno karijerno savjetovanje svim zainteresovanima, kao i održati prezentaciju o detaljima života i rada u Sloveniji u 12 i 15 časova toga dana.

“Sloveniji su potrebni praktično svi profili, kako visoko kvalifikovani tako i niže kvalifikovani kadrovi iz različitih sektora. Više od polovine kompanija u Sloveniji suočava se sa problemima pri zapošljavanju, naročito nakon poplava i klizišta koji su zadesili našu zemlju prošle godine, a slovenački poslodavci veoma cijene radnike iz zemalja bivše Jugoslavije. Iz tog razloga, događaje u Crnoj Gori želimo da iskoristimo kako bismo prikazali poslovne mogućnosti u različitim sektorima i regionima, odnosno sve što Slovenija može trenutno da ponudi,” ističe generalna direktorica Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, Greta Metka Barbo Škerbinc. “Moramo biti svjesni da su radne migracije naša stvarnost i da se ljudi koji se odluče da se presele u drugu zemlju iz različitih razloga ne mogu spriječiti da to i učine. U tom smislu smatramo ulogu i misiju Zavoda za zapošljavanje naročito značajnom, kako bismo radnicima pružili adekvatnu zaštitu pravim i ažurnim informacijama i time izbjegli bilo kakve zloupotrebe,” zaključila je ona.

Događaji u Crnoj Gori na temu “Život i rad u Sloveniji” organizuju se u Podgorici i Nikšiću pod pokroviteljstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije i Ambasade Republike Slovenije u Podgorici već jedanaesti put zaredom, nakon devet istih događaja koji su u 2023. godini organizovani u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Više informacija zainteresovani mogu dobiti na veb stranici