Organizovan prvi dan događaja “Život i rad u Sloveniji”

Riječ je o sajmu zapošljavanja na kojem učestvuje 20 slovenačkih poslodavaca iz Slovenije

3468 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Zavod za zapošljavanje i Ambasada Slovenije danas su u Podgorici organizovali prvi od dva događaja na temu “Život i rad u Sloveniji”. Riječ je o sajmu zapošljavanja na kojem učestvuje 20 slovenačkih poslodavaca iz Slovenije, koji, kako se navodi, nude podsticajne uslove za rad i život, a zajedno zapošljavaju više od 12.000 radnika.

"Događaj je okupio veliki broj Podgoričana i gostiju iz drugih krajeva Crne Gore koji su imali priliku da razgovaraju sa renomiranim slovenačkim poslodavcima, iskoriste sve prednosti individualnog karijernog savjetovanja, te da uz posebna predavanja dobiju vjerodostojne informacije o životnim i radnim uslovima u Sloveniji", prenosi Mediabiro.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Gzim Hajdinaga kazao je da je i današnji događaj potvrda da crnogorski i slovenački zavod odlično sarađuju. On je tom prilikom istakao da i Crna Gora zaslužuje da bude dio Evropske unije, te da je sve bliže zatvaranju Poglavlja 2 i 19.

“Mi težimo, i zaista se trudimo da naša radna snaga ostane u Crnoj Gori, ali smo i otvoreni za međunarodnu saradnju, jer je i tržište otvoreno. Nadamo se da će se dobra saradnja sa Slovenijom nastaviti. Sa tim ciljem ovih dana, na naš poziv, u Podgorici boravi ekspert sa Zavoda za zapošljavanja Slovenije, kako bi se naši stručnjaci što bolje upoznali sa njihovim standardima, i njihovim načinom rada”, poručio je Hajdinaga.

Poslodavci koji učestvuju na događajima u Crnoj Gori naročito su zainteresovani za one koji su u potrazi za poslom u zdravstvu, njezi i socijalnoj zaštiti, ali i za profilima kao što su vozači kamiona i autobusa, skladištari, kuvari, konobari i ostali radnici u ugostiteljstvu i turizmu, proizvodnji, te različitim građevinskim profilima radnika, serviserima, održavaocima i drugim srodnim oblastima, navodi Mediabiro.

život i rad u slovenij
foto: Mediabiro

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Slovenije Anka Rode kazala je da u saradnji sa ambasadama od prošle godine organizuje prezentacije “Život i rad u Sloveniji” sa svim zemljama sa kojima imaju ugovorene saradnje.

“Sa Crnom Gorom imamo ugovorenu saradnju o socijalnoj zaštiti, a to je ono što je najbitnije za osobe koje su u potražji za poslom. Vrlo sam zahvalna našem partnerskom Zavodu za zapošljavanju Crne Gore, prije svega na podršci i razumjevanju, posebno nakon poplava koje su zadesile Sloveniju. Danas se ovdje predstavlja preko dvadeset provjerenih poslodavaca iz Crne Gore,koji će zajedno sa nama zainteresovanima pružite sve potrebne informacije o životu i radu u Sloveniji.

Profesorica i doktorica Doma zdravlja u Mariboru Helena Blažun Vošner poručila je da su ovakve međunaordna okupljanja od velikog značaja. Prvi put su u Crnoj Gori, a kako je kazala, u potražnji su za ljekarima specijalistima.

“Nakon što se sastanemo sa zainteresovanima, pružimo im sve informacije koje ih zanimaju mi onda sa njima obavimo još jedan dodatni razgovor. Ono što nudimo jeste dobra radna klima, obezbjeđen smještaj i sve ono što im je potrebno u periodu adaptacije na novu sredinu. Trenutno smo u najvećoj potrebi za specijalistima iz oblasti ginekologije, medicine rada kao i doktorima opšte medicine”, poručila je ona.

"Osim benefita za lica iz Crne Gore koja na ovaj način stupaju u direktan kontakt sa poslodavcima i dobiju priliku za život i rad u Sloveniji, ovi događaji će značajne benefite donijeti i Republici Sloveniji i njenim privrednicima koji se suočavaju sa značajnim manjkom kadrova, ali i prezentovanje potreba u oblastima neophodnim za izvođenje sanacionih radova nakon katastrofalnih poplava i klizišta u Sloveniji koje su se desile prošle godine i u kojima se strani radnici mogu zaposliti po bržem postupku", navodi Mediabiro.

Nakon događaja u Podgorici, sajam zapošljavanja biće nastavljen sjutra u Sportskom centru Nikšić, od 10 do 17 časova.

Bonus video: