UCG: Angažman i aktivnost pojedinaca koji su rezultirali većim iznosima ne odražavaju sliku osnovne plate

"Riječ je o varijabilnim kategorijama koje mogu, a ne moraju da budu prisutne", navodi UCG

8420 pregleda 8 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

Na Univerzitetu Crne Gore plate se obračunavaju na osnovu važećih zakonskih akata, Kolektivnog ugovora UCG i važećih pravilnika, navodi se u reagovanju te visokoškolske ustanove povodom današnjih medijskih objava.

Danas je objavljeno da je saradnik u nastavi na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo primio januarsku platu u neto iznosu od 5.985,08 eura. To je, prema podacima Ministarstva finansija, koje je objavilo listu 2.000 najvećih zarada, najveća isplaćena iz budžeta za januar mjesec. Takođe, redovnom profesoru na Filozofskom računu u istom periodu isplaćeno je 5.373,33 eura.

"U javno objavljenim podacima o primanjima nastavnog osoblja, iznosi obuhvataju, pored osnovne plate i dodatke za aktivnosti iz prethodnog perioda, koji je nerijetko duži i od 12 mjeseci, kao što su članstva u komisijama za odbranu master radova, mentorstava u izradi master radova, mentorstava u izradi doktorskih disertacija, aktivnosti u okviru realizacije brojnih projekata, iz nacionalnih i EU fondova", navodi se u reagovanju.

Kazali su da angažman i aktivnost pojedinaca koji su rezultirali većim iznosima u javno prikazanim podacima ne odražavaju sliku osnovne plate koja je, kako ističu, mnogo niža od prikazanog.

"Riječ je o varijabilnim kategorijama koje mogu, a ne moraju da budu prisutne. Osnovna mjesečna neto zarada redovnih profesora na Univerzitetu Crne Gore iznosi oko 1.500 eura, vanrednih profesora oko 1.400, a docenata oko 1.250 eura", navodi UCG.

Na ovako obračunate neto zarade, dodaju, idu uvećanja u skladu sa godinama staža, kao i angažman preko norme definisan Kolektivnim ugovorom.

"Oni koji su odskočili u ukupnom iznosu su najčešće oni koji su dali poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore putem objavljivanja rezultata naučnoistraživačkog rada u referentnim kategorijama časopisa i izdavača ili na osnovu aktivnosti u funkciji realizacije nastave na UCG", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: