Počinje procedura izbora članova Savjeta ASK: Od nepravde je gora selektivna pravda

Članovi skupštinskog Odbora za antikorupciju nezadovoljni dosadašnjim rezultatima Agencije

15539 pregleda 212 reakcija 14 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Odbora za antikorupciju, Foto: skupstina.me
Sa jedne od sjednica Odbora za antikorupciju, Foto: skupstina.me

Odbor za antikorupciju trebalo bi naredne srijede da pokrene proceduru izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, kazao je “Vijestima” predsjednik tog skupštinskog tijela, poslanik opozicionog DPS-a Jevto Eraković.

Agencija za sprečavanje korupcije je od kraja jula prošle godine bez tog kontrolnog tijela.

Eraković upozorava na to da je, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, procedura izbora novih članova morala da bude otpočeta tri mjeseca prije nego je istekao mandat bivšem sazivu Savjeta ASK.

Sa druge strane, članica Odbora i poslanica Civisa Maja Vučelić naglašava da je “nova i efikasna Agencija koja se bori protiv korupcije, nezavisno od političkih vjetrova ključna za vraćanje povjerenja u institucije i za jačanje pravne države”. Upozorila je na to da je “od nepravde gora selektivna pravda”.

I član Odbora, poslanik DNP Milun Zogović ukazuje na to da je neophodno urgentno reagovati, s obzirom na “obeshrabrujuće informacije koje u javni prostor dolaze iz same Agencije, a koje upućuju na progon dijela zaposlenih kao i mnogobrojne afere i optužbe na račun direktorice Agencije Jelene Perović čija osnovanost još nije dobila ocjenu nadležnih institucija”.

Eraković: Počinjemo proceduru izbora

Od 31. jula 2023. godine rad Agencije za sprečavanje korupcije nema ko da kontroliše - istekao je mandat bivšem Savjetu. Gotovo sedam mjeseci kasnije, procedura za izbor novih članova tek počinje.

Nakon junskih parlamentarnih izbora, novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je 27. jula prošle godine, ali je šef parlamenta izabran tek 31. oktobra.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Savjet ASK ima niz nadležnosti - bira i razrješava direktora Agencije, donosi Statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, inicira unapređenje rada Agencije, vrši provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini direktora Agencije...

Eraković podsjeća i da Zakon propisuje da nadležni odbor, tri mjeseca prije isteka mandata članova Savjeta, pokreće postupak za izbor novih.

“Sjednica Odbora za antikorupciju u prethodnom sazivu, kojom bi se pokrenuo postupak izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, nije zakazivana jer tadašnja parlamentarna većina nije davala kvorum za rad”, odgovorio je Eraković na pitanja “Vijesti”.

Eraković
Erakovićfoto: Boris Pejović

“Kao predsjednik Odbora za antikorupciju zakazao sam sjednicu za 28. februar 2024. godine”, naglašavajući da je otpočinjanje procedure za izbor članova Savjeta ASK jedna od dvije tačke dnevnog reda.

Odbor bi naredne srijede trebalo da donose odluku o pokretanju postupka izbora članova Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije.

Zogović: Trenutno stanje neodrživo

Zogović, međutim, kaže da je Eraković krajem januara dobio urgenciju predsjednika Skupštine Andrije Mandića, da u što hitnijem roku zakaže sjednicu na čijem dnevnom redu bi se našlo otvaranje postupka izbora članova savjeta Agencije za sprečavanje korupcije.

“Očekujem da će sjednica uskoro biti održana. U suprotnom postoje jasni poslovnički mehanizmi kojima se mogu prevazići potencijalne opstrukcije”, poručio je Zogović.

Zogović
Zogovićfoto: Luka Zeković

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da već sedam mjeseci Agencija nema Savjet.

“...Mnogo je otvorenih pitanja sa kojima treba da se suoči Savjet Agencije čim bude izabran, kako bi ova jako značajna institucija profunkcionisala na pravi način, profesionalno i nezavisno u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima. Postojeće neodrživo stanje potvrđuje tvrdnje onih koji ovu Agenciju spravom nazivaju, zapravo, Agencijom za sprečavanje borbe protiv korupcije”, kazao je Zogović “Vijestima”.

On je pojasnio da Komisija za sprovođenje izbora članova Savjeta ima pet članova i to dva predstavnika Skupštine Crne Gore - jedan iz redova parlamentarne većine, jedan iz redova opozicije, po jednog predstavnika Sudskog i Tužilačkog savjeta i NVO sektora.

“Odbor je dužan da u roku od 30 dana obrazuje Komisiju. Složenost, trajanje i zahtjevnost postupaka izbora članova Savjeta prema postojećem Zakonu, dodatan je argument da se što prije otvori procedura jer su svi rokovi odavno probijeni i da za neprimjereno kašnjenje nema nikakvog smislenog opravdanja”, zaključio je Zogović.

Vučelić: Neodgovornost i bahatost

Poslanica Maja Vučelić poručuje da je neprihvatljiva činjenica da je Agencija za sprečavanje korupcije bez upravljačkog tijela toliko dugo.

“Ovo odražava ozbiljan problem u sistemu i pokazuje nedostatak hitnosti i važnosti u borbi protiv korupcije, što je neprihvatljivo. Potrebna je brza akcija kako bi se osigurala funkcionalnost i efikasnost Agencije u borbi protiv korupcije”, kazala je ona “Vijestima”.

Vučelić
Vučelićfoto: CIVIS

Vučelić upozorava na to da je “od nepravde, gora selektivna pravda”.

“Selektivna pravda ASK je kada se kažnjavaju mali prekršaji, a ignorišu velike korupcijske afere. To nije pravda. To je maska za stvarnu korupciju koja se godinama dešava u našoj državi. Važno je da nova Agencija počne da djeluje efikasno, autonomno i odvojeno od političkih pritisaka, postižući mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije”, naglasila je Vučelić.

Prema njenim riječima, i Odbor za antikorupciju definitivno mora početi da radi efikasno, imajući u vidu kritike koje dolaze od Evropske komisije.

“Ali još više zato što svaki građanin Crne Gore to od nas zahtijeva. Naša obaveza je da radimo na stvaranju institucije koja je sposobna za nepristrasnu borbu protiv korupcije, što zahtijeva hitno preduzimanje konkretnih koraka za unapređenje transparentnosti i odgovornosti, a prvi korak je ne samo pokretanje procedure za izbor članova Savjeta, već stvaranje novog, efikasnog i kredibilnog ASK”, kazala je Vučelić.

Slučajevi, kao što su oni čiji je akter upravo direktorica ASK Jelena Perović, ukazuju na duboke probleme unutar Agencije i potrebu za temeljnim promjenama i reformom”.

“U prethodnih nekoliko godina godišnji izvještaji o radu Agencije za sprečavanje korupcije nijesu bili tema na Odboru za antikorupciju, jer se niko od predstavnika ASK nije pojavio na sjednicama. Zato izvještaji ASK nisu usvajani na Skupštini. To pokazuje njihovu neodgovornost, ali moram reći i bahatost. To je njihov način da zaštite sebe, ali i one političare koji određuju kako ASK radi i čime se bavi. ASK je do sada bio vjetrokaz, koji se okreće kako duvaju vjetrovi korumpiranih političara. Važno je napraviti odlučne korake ka stvaranju nove, snažne i nezavisne ASK. Tako ćemo osigurati da Agencija efikasno i odlučno radi na pobjedama nad korupcijom u našem društvu”, poručila je Vučelić.

Bonus video: