BS: Javni servis da formira redakciju na bosanskom jeziku, koji je prepoznat i ugrađen u Ustavu Crne Gore

"Kada je riječ o implementaciji sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika kroz obrazovni proces, urađeno je veoma malo"

4804 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Maternji jezik je temelj identiteta svakog pojedinca i svakog naroda. Bošnjaci, kao autohton narod na ovim prostorima govore bosanskim jezikom, o čemu postoje brojni pisani tragovi, iako im je kroz istoriju, veoma često, to pravo uskraćivano.

To je saopšteno iz Bošnjačke stranke (BS), povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

"Opstojnost bošnjačkog naroda usko je povezana sa očuvanjem bosanskog jezika, koji je nesumnjivo jedan od ključnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka. Zadovoljni smo što je bosanski jezik sa svim posebnostima koje proističu iz nacionalne i jezičke samoidentifikaciije, prepoznat i ugrađen u Ustavu Crne Gore, u čemu je Bošnjačka stranka dala ključni doprinos. Nacionalni identitet Bošnjaka i njegovo pravo na imenovanje svog maternjeg – bosanskog jezika, trajna su tekovina savremene i multietničke i građanske Crne Gore, u čijem su utemeljenju pripadnici bošnjačkog naroda nesebično učestvovali", navodi se u saopštenju.

Iz BS-a su kazali da upotreba maternjeg jezika u obrazovnom procesu spada u temeljna ljudska i manjinska prava i da je to osnov očuvanja nacionalnog identiteta naroda i zajednice.

Oni su pozivali menadžment Javnog servisa da se, kako kažu, konačno formira redakcija na bosanskom jeziku, i da se kroz programe javnog servisa treba proizvoditi više sadržaja iz jezičke, obrazovne i kulturne tradicije Bošnjaka u Crnoj Gori.

"Kada je riječ o implementaciji sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika kroz obrazovni proces, urađeno je veoma malo. Bošnjačka književnost je itekako bogata i izostankom sadržaja bošnjačke književnosti iz obrazovnog procesa, na gubitku je cijela obrazovna zajednica. Vjerujemo da će u nove planove i programe koje kreiraju državne obrazovne institucije bošnjačka književnost biti znatno zastupljenija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: