Nacrt PUP-a Opštine Kolašine: Sačuvati zelene površine

Turističku ekspanziju da prati razvoj privrede i lokalne poljoprivrede, primjedbe su na urbanistički plan Kolašina

2330 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Planeri su u cjelosti ili djelimično prihvatili oko 340 pojedinačnih primjedbi učesnika u javnoj raspravi o nacrtu Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Opštine Kolašin. Na tumačenje je dato 211, dok 15 primjedbi nije prohvaćeno.

Prema finalnom izvještaju sa javne rasprave, koja je na zahtjev građana trajala od kraja maja do početka avgusta, procentualno najveći broj zahtjeva odnosio se na prenamjenu zelenih površina, uvećanje kapaciteta urbanističkih parametara, saobraćaj, trasu obilaznice...

“Najveći broj zahtjeva se odnosi na prenamjenu zelenih površina javne namjene u stanovanje male gustine unutar generalne urbanističke razrade. Takođe, pristigao je veliki broj primjedbi na date urbanističke kapacitete po zonama u okviru Generalne urbanističke razrade Kolašin. Određeni broj zahtjeva je vezan za prenamjenu površina za industriju i proizvodnju u građevinsko zemljište druge namjene (površine za stanovanje i turizam)”, piše u izvještaju.

Starograđani koji su imali prilike da rade na prvom urbanističkom planu grada Kolašina, piše u izvještaju, iznijeli su svoje stavove o cilju tadašnjeg planiranja, za stvaranje manjeg planinskog grada po uzoru na gradove u Švajcarkoj. Naglasak je dat da se grad “mora razvijati u skladu sa modernim razvojem ali da turističku ekspanziju mora pratiti razvoj privrede i proizvodnje poljoprivrednih proizvoda lokalnog stanovništva, čime bi se podstakao porast stanovnika”.

Trasa, odnosno, koridor obilaznice se izdvojio kao bitan segment i zahtjev za obrađivača, jer su, kako piše u izvještaju, stigli zahtjevi kojima je traženo ili ukidanje trase obilaznice ili izmeštanje koridora trase. Posebnu kategoriju zahtjeva koji se odnose na potez od petlje Mateševo ka Kolašinu.

Otvaranje i razvoj autoputa, podsjećaju planeri, dao je novi segment urbanističkog razvoja Mateševa i potencijal razvoja u okviru putnog koridora ka Kolašinu. Stanovnici Mateševa i okolnih naselja to su, kako se konstatuje, prepoznali i evidentirali kroz svoje zahtjeve.

Tokom javne rasprave planeri su, kako je saopšteno, izložili “poglavlje ekosistemskih usluga i zelene infrastrukture” i prezentovali koji je to doprinos planskom dokumentu i budućem razvoju Opštine.

“Kroz planski dokument prezentovan je pokušaj da se prepoznaju prirodni resursi i kao takvi da se adekvatno valorizuju i uključe u ekonomsku dobit opštine. U okviru ekosistemskih usluga dat je okvir zelene infrastrukture, s ciljem da se tretira na ravnopravan način kao i komunalna i ostala infrastruktura. Prepoznat je ekološki potencijal Opštine Kolašin, jer je svega dva odsto opštine izgrađeno, pri čemu se adekvatnim planiranjem može doći održivog korišćenja”.

Bonus video: