Bošković i Pribilović bez prelazne ocjene

Ministarstvo JU: Zakoni o državnim službenicima i lokalnoj samoupravi odloženi su kako bi se usaglasili sa EK
53 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2017. 05:38h

Ministarstva odbrane i javne uprave imaju najlošiji učinak u ostvarivanju obaveza Vlade Crne Gore u drugom kvartalu ove godine, dok su resori nauke, kulture, prosvjete, pravde, evropskih poslova, ljudskih prava i rada i socijalnog staranja ispunili sve što je izvršna vlast zacrtala u ovom periodu.

To pokazuje Izvještaj o realizaciji programa rada Vlade za drugi kvartal, koji je izvršna vlast nedavno usvojila, a koji je objavljen na vladinom sajtu.

Prema tom dokumentu, ministarstva odbrane i javne uprave su 100 odsto zakazali kad je u pitanju program rada Vlade, dok je Ministarstvo zdravlja ispunilo petinu obaveza i na drugom mjestu je na ljestvici loših učinaka..

Ministarstvo odbrane je u drugom kvartalu, kako se navodi u vladinom Izvještaju, trebalo da donese izmijenjenu Odluku o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske, dok je zadatak novoformiranog Ministarstva javne uprave bio donošenje predloga zakona o lokalnoj samoupravi i državnim službenicima i namještenicima.

Komentarišići Vladin dokument, u kojem piše da je procenat izvršenja njihovih aktivnosti 0 procenata, iz Ministarstva odbrane, na čijem je čelu Predrag Bošković, odgovorili su da obavezu nijesu ispunili jer je za određena rješenja bilo potrebno stvoriti pravni osnov kroz Zakon o Vojsci“, za čijim se ugrađivanjem nametala potreba nakon prijema Crne Gore u NATO savez”.

Skupština je Zakon o vojsci usvojila prije odlaska na lejtnji godišnji odmor.

U odgovoru MO se podsjeća da je Vlada taj propis utvrdila 30.juna, iako je ta obaveza bila planirana za 4. kvartal ove godine.

“Stupanjem na snagu ovog zakona stvoriće se uslovi za donošenje odluke”, tvrdi MO i navodi da su već pripremili odluku koja je bila planirana.

Iz Ministarstva javne uprave, kojim rukovodi Suzana Pribilović, “Vijestima” je rečeno da su odložili realizaciju dva zakona, imajući u vidu da se radi o sistemskim propisima koji treba da se usaglase sa Evropskom komisijom.

“Imajući u vidu obim predloženih izmjena, Vlada je predložila donošenje novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, čiji tekst Nacrta je utvrdila na sjednici održanoj u junu, a javna rasprava je trajala do 4. avgusta. Javna rasprava o Zakonu o lokalnoj samoupravi trajala je do 19. jula. Podsjećamo da je Zakon o lokalnoj samoupravi dugo bio u skupštinskoj proceduri, pa je priprema novog teksta zakona podrazumijevala šire konsultacije”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva javne uprave su istakli da su u prvom kvartalu realizovali sve aktivnosti iz tematskog i normativnog dijela Programa rada Vlade.

Kada je riječ o drugim aktivnostima Vlade, koji podrazumijevaju i ugovore, platforme, informacije, odluke, izvještaje, najbolji rezultat ostvarilo je Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Darko Radunović, sa 85 usvojenih dokumenata.

Slijedi Ministarstvo vanjskih poslova, kojim rukovodi Srđa Darmanović, sa 40 i Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim rukovodi Pavle Radulović.

Hrapović ispunio obećanja, Purišić ukinuo naknade majkama

“Najviše povjerenja imam u ministra zdravlja Kenana Hrapovića. Ja sam fizioterapeut, a on je prvi koji je poslije dugo godina organizovao komoru fizioterapeuta. Osim toga, sve što je obećao je ispunio”, rekao je za “Vijesti” Podgoričanin Jugoslav Tošković.

“Nijednom ne vjerujem. Zorici Kovačević sam vjerovao dok je bila ministarka. Dobra je žena i šta god je obećala je i ispunila. Najmanje vjerujem Kemalu Purišiću (ministru rada i socijalnog staranja) jer je ukinuo naknade za majke”, rekao je sugrađanin, koji nije želio da mu se objavi ime.

Momir Dragović kaže da ne vjeruje nijednom ministru. ”Predragu Boškoviću ne vjerujem ni najmanje, a ni ostalima. Nisu uzalud neke bivše ministre nazvali “10 posto”, rekao je on.

“Živimo u državi gdje se aktivizam NVO-a skoro pa izjednačava sa radom ministarstava, što jasno pokazuje koliko se ministarstva zapravo ne trude. I kad rade svoj posao, rade ga očajno. Čak i ti neki trzaji da se nešto poboljša ne ulivaju povjerenje, barem ne kod mene. Ne spadam u ravnodušne, ali povjerenja baš i nemam, ni u jedno od tih ministarstava. Što se samih ministara tiče, teško je prosuditi, s obzirom na očiglednu političku obojenost. To se jasno vidi i po društvenim mrežama, gdje pojedine poteze slave podmlaci vladajućih partija, kao da je u pitanju partijski uspjeh, a ne opšte dobro za sve”, rekla je studentkinja Irena.

Većina Podgoričanina, koje su “Vijesti” juče anketirale u centru grada, kaže da ne vjeruje većini članova Vlade, jer su uglavnom partijski funkcioneri koji više računa vode o interesima svoje partije, a mnogo manje građana.

Bonus video: