Nišić - "Nardos": Cilj su unapređenje saradnje i efikasna rješenja za poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama

Ministarka je obećala da će prijedlozi Nacionalne asocijacije biti pažljivo razmotreni i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja uložiti napore kako bi se osigurala adekvatna podrška ovoj važnoj populaciji

2196 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak Naide Nišić i "Nardosa", Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Sastanak Naide Nišić i "Nardosa", Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić, sastala se sa predstavnicama Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore "Nardos", Rasemom Hekalo i Sabrom Dečević, rečeno je u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako navode iz MRSS, sastanak je imao za cilj unapređenje saradnje i pronalaženje efikasnih rješenja za poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori.

"Ministarka je istakla posvećenost Vlade Crne Gore u pružanju podrške ovoj važnoj populaciji, te izrazila spremnost za zajednički rad sa Nacionalnom asocijacijom 'Nardos' u cilju ostvarivanja boljih rezultata u oblasti socijalne zaštite i inkluzije", piše u saopštenju.

Istakli su da je Nacionalna asocijacija osnovana da bi se obezbijedilo kvalitetnije zastupanje prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju na nacionalnom nivou i da bi se unaprijedila saradnja sa resornim ministarstvima i institucijama, koje na nacionalnom nivou rade na unapređenju statusa djece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica.

"Osnovana je 2010. godine u Podgorici, a trenutno broji 394 člana i 398 djece i omladine sa smetnjama u razvoju", kazali su iz MRSS.

"Na sastanku su razmotrene aktuelne inicijative i izazovi sa kojima se suočavaju roditelji djece sa smetnjama u razvoju, kao i mogućnosti za unapređenje pristupa kvalitetnim uslugama i podršci. Ministarka je istakla značaj inkluzivnog obrazovanja i socijalne integracije kao ključnih elemenata u stvaranju jednakih šansi za sve mlade ljude", kazali su u saopštenju i dodali da je Nacionalna asocijacija "Nardos" iznijela konkretne prijedloge i sugestije za unapređenje sistema podrške, kao i potrebu za jačanjem svijesti i edukacije javnosti o potrebama i pravima djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Ministarka je obećala da će prijedlozi Nacionalne asocijacije biti pažljivo razmotreni i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja uložiti napore kako bi se osigurala adekvatna podrška ovoj važnoj populaciji, navodi se u saopštenju.

"Sastanak je zaključen uz obostranu saglasnost o potrebi dalje saradnje i zajedničkog rada na unapređenju uslova života djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori. Ministarka je na kraju zahvalila svim učesnicama sastanka na konstruktivnom dijalogu i predanosti ostvarivanju zajedničkih ciljeva", zaključili su iz MRSS.

Bonus video: