Proces po tužbi Crne Gore protiv radničke organizacije: Sud čeka izjašnjenje Sindikata prosvjete

Tužba je poslata na odgovor tuženom, odgovorili su “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog suda. Nastavni proces se vratio u normalu, roditelji poručili nastavnicima da djecu ne čekaju subotama

30378 pregleda 56 reakcija 16 komentar(a)
Nastava se vratila u normalu: OŠ “Milorad Musa Burzan” (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Nastava se vratila u normalu: OŠ “Milorad Musa Burzan” (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Parnični postupak formiran po tužbi Crne Gore protiv Sindikata prosvjete Crne Gore je u toku, a tužba je poslata na odgovor tuženom, odgovorila je juče “Vijesti” savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Osnovnog sad Maja Kosović.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović podnijela je u ponedjeljak tužbu države protiv Sindikata prosvjete, tražeći da Osnovni sud u Podgorici nedavno završeni štrajk prosvjetara proglasi nezakonitim.

Ćirović je u tužbi naglasila da odluka o štrajku koju je Sindikat prethodno dostavio Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) ne sadrži podatak o tome da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi, kao i da nedostaje procjena nadležnog organa - Agencije za nacionalnu bezbjednost o tome da li se organizovanjem tog vida protesta ugrožava nacionalna i bezbjednost lica i imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti...

“Ovo dalje znači da zaposlenima u prosvjeti nije uskraćena sudska zaštita da ostvare pravo iz rada i po osnovu rada, pa je i alineja 2 odluke o stupanju u granski štrajk neosnovana i nezakonita jer nema urušenog sistema vladavine prava i pravne sigurnosti, što se potvrđuje kroz pokrenute individualne sporove od upravo određenih prosvjetara (njih 40) pred Agencijom za mirno rješavanje. Ovo dalje znači da tuženi niije iscrpio sva raspoloživa sredstva zaštite svojih prava iz rada pa tek nakon toga stupio u štrajk”, stoji u tužbi Ćirović.

Pored nepoštovanja domaćih propisa, ona u tužbi navodi i da je Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Humpert i drugi protiv Njemačke presudom od 14. decembra 2023, utvrdilo da se ograničavanjem prava na štrajk zaposlenima u prosvjeti ne krši pravo na slobodu okupljanja i udruživanja iz člana 11 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da je i sankcionisanje takvih zaposlenih u skladu sa konvencijskim pravom.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je u srijedu veče da je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović obećala da neće “sprovoditi sankcije protiv zaposlenih koji su bili u štrajku”.

On je juče u Bojama jutra TV Vijesti kazao da očekuje da će sporazum sa Vladom parafirati danas.

Sindikat prosvjete pozvao je nastavnike u štrajk nakon što je, kako tvrde, Vlada odbila da postupi po Granskom kolektivnom ugovoru i januarske zarade uveća za 10 odsto bruto.

Nakon dogovora sa Vladom Crne Gore, Sindikat je u srijedu veče saopštio da prekida štrajk.

Prema dogovoru Sindikata i Vlade, nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno.

Đaci su se juče, poslije trodnevnog protesta prosvjetara, vratili u klupe, a izgubljene dane nadoknadiće radnim subotama. To su “Vijestima” kazali direktori više škola.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici Budimir Vukićević rekao je da se stanje u školi vratilo u normalu.

“Nastavnici u našoj školi jesu štrajkovali tri dana, ali se sada sve izregulisalo. Svi su se vratili normalnom nastavnom procesu. Ta tri dana nadokadićemo radnim subotama. Do 31. marta, odnosno kraja tromjesečja, sve će biti nadoknađeno”, rekao je Vukićević, dodajući da je odluku o nadoknadi nastave donijelo Nastavničko vijeće ustanove.

Štrajku prosvjetara priključio se i dobar dio podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan”. Oni su, prema riječima direktorice Milice Vuković, djelimično izvodili nastavu.

“Dio kolega jeste bio u štrajku, ali imali smo odjeljenja koja su izvodila nastavu. Naravno, bila je djelimična. Neka odjeljenja jesu radila, a mi nijesmo vršili pritiske na naše zaposlene. Sada je sve u redu. Savjet roditelja i Nastavničko vijeće uredno su obavijestili roditelje o svemu”, kazala je direktorica Vuković.

Skorašnji štrajk prosvjetara prvi je veliki, radikalni protest nakon 22 godine. Prosvjetnim radnicima je 2002. trebalo 10 mjeseci štrajka i pregovora kako bi dobili povišicu od osam procenata. Štrajk je tada okončan potpisivanjem sporazuma nakon čega su prosvjetarima i počele da se povećavaju plate kroz kolektivni ugovor, odnosno njegove izmjene i dopune.

Bonus video: