Predsjedništvo CANU: Državi je potrebna Akademija, a Akademiji država

Akademici su istakli da je za njih važno što je predsjednik Jakov Milatović posjetio tu instituciju

2068 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti mora imati konstruktivnu ulogu u društvu, državi je potrebna Akademija, a Akademiji država.

To su ocijenili članovi Predsjedništva Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan Vukčević, Ljubiša Stanković, Predrag Miranović, Dragan Radonjić i Zoran Rašović koje je posjetio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Iz kancelarija za odnose s javnošću predsjednika, akedemici su Milatovića upoznali sa budućim projektima CANU-a, posebno izdvajajući enciklopediju Crne Gore kojoj su dali status kapitalnog projekta.

milatoivć
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

"Članovi Predsjedništva CANU-a su istakli i da će ova godina biti u znaku obilježavanja jubileja – 530 godina od štampanja knjige Oktoih, podsjećajući da je štamparija Crnojevića, osnovana 1494. godine bila prva državna štamparija na svijetu", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima akademici su ukazali na potrebu unaprjeđenja normativnog okvira "kojim je uređen status CANU-a, dodajući da smatraju da predsjednik može biti glavni promoter državne politike u oblasti kulture."

Akademici su istakli da je za njih važno što je Milatović posjetio tu instituciju.

Bonus video: