Putnici autobuse u Kolašinu čekaju na magistrali

Nakon punih 15 godina, kolašinska Autobuska stanica mogla bi uskoro da dobije svoju pravu funkciju

12308 pregleda 29 reakcija 13 komentar(a)
Stanica nedovršena i uglavnom prazna, Foto: Dragana Šćepanović
Stanica nedovršena i uglavnom prazna, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) dao je mogućnost da kolašinska Autobuska stanica konačno dobije izgled kakav zaslužuje, a najavljeno interesovanje investitora cijeli posao čini izvjesnijim.

To su prve optimistične vijesti tokom minulih deceniju i po, koje stižu iz preduzeća “Županovac”, vlasnika prostora i nezavšene zgrade na mjestu nekadašnje Autobuske stanice.

Lokacija na koju svraćaju pojedini međugradski autobusi formalno je samo stajalište, pa je Kolašin turistički grad koji zvanično nema autobusku stanicu. Prostor koji se u tu svrhu koristi neuređen je, sa dotrajalim asfaltom, bez potrebene infrastrukture i mobilijara, pa ga izbjegavaju mnogi prevoznici. Zbog toga, putnici često čekaju autobus na improvizovanom stajalištu kod starog motela, na magistrali.

“Nacrtom izmjena i dopuna PUP-a, koji je na korak od usvajanja, uneseno je izvedeno stanje, tako da će radovi moći da se nastave. Tim planskim dokumentom dato je zeleno svjetlo da se prostor konačno privede namjeni, onako kako je odavno planirano. Imamo i zainteresovano preduzeće koje bi investicijom pomoglo da zajednički realizujemo taj projekat”, kazali su “Vijestima” u preduzeću “Županovac”.

To preduzeće je prije mnogo godina započelo gradnju objekta Autobuske, ali nije uspjelo da nađe način da nastavi radove. Izgradnju je omela, kako je ranije saopštavano, prvo ekonomska kriza, a zatim i činjenica da se objekat nije uklapao u predviđene planske dokumente, jer je za sprat viši.

Nakon što je izgorjela stara zgrada, “Županovac” je 2008. godine na istoj lokaciji započeo gradnju objekta, “koji je podrazumijevao sve karakteristike moderne autobuske stanice sa brojnim sadržajima”. Od svega toga, do sada je ozidana samo višespratna zgrada površine 2.000 metara kvadratnih. Putnicima je na raspolaganju samo nekoliko drvenih klupa postavljenih napolju, tik uz objekat u izgradnji. U međuvremenu, inspekcija rada stavila je plombu na vrata trafičice u kojoj su se mogle dobiti informacije o redu vožnje. Telefon za informacije premješten je u obližnju kafanu, pa putnike o vremenu dolasaka i polaska autobusa obavještavaju zaposleni u tom ugostiteljskom objektu. No, ni to nije obaveza preduzeća “Županovac”, s obzirom na to da zvanično Autobuska stanica ne postoji.

Iz kolašinske Opštine najavljuju da je moguće da stajalište “upristoje” i prije okončanja cijelog projekta. Kako je kazao potpredsjednik opštine Vasilije Ivanović, lokalna uprava se nada novcu iz Uprave za kapitalne projekte, kako bi plato, na kojem su sada često lokave i blato, bar asfaltirali.

“Nepostojanje Autobuske stanice, to jest neuređenog prostora, u svakom slučaju, u turističkom centru je neprimjereno. Stajalište je dugogodišnji problem, koji smo naslijedili. Za njegovo rješavanje bila je neophodna izmjena planske dokumentacije, kojom bi bile ispravljena ograničenja vlasnika da nastavi radove. No, osvrtanje na minule godine i decenije neažurnosti nadležnih neće Kolašinu donijeti novu Autobusku. Tako, dok vlasnik tog prostora i objekata ne nađe način da nastavi radove, a ukoliko Uprava bude imala razumijevanja, planiramo da asfaltiramo i uredimo plato”, rekao je on.

Zimski turistički centar uređenu Autobusku stanicu nema već skoro deceniju i po, a završetak davno započetih radova obećavali su učesnici svih kampanja za lokalne izbore tokom tog perioda. Takođe, i lokalna vlast u nekoliko mandata izgradnju Autobuske svrstavala je u prioritete.

Ta obećanja pratile su, obično, i najave o rješavanju problema javnog prevoza unutar opštine i otvaranje bar jedne autobuske linije. Planom urbane mobilnosti, predviđeno je i da se to završi do 2025. godine. No, do sada u tom smjeru nije rađeno ništa. Kako je pisalo u tom dokumentu, do naredne godine, područje grada trebalo bi da bude uređeno sa najmanje tri stajališta i parkirališta za javni prevoz. Nije poznato ni da li je rađena, takođe Planom najavljena, Studija javnog prevoza.

Iz Opštine najavljuju da je moguće da stajalište “upristoje” i prije okončanja cijelog projekta. Kako je kazao potpredsjednik opštine Vasilije Ivanović, lokalna uprava se nada novcu iz Uprave za kapitalne projekte, kako bi plato, na kojem su sada često lokave i blato, bar asfaltirali

Bonus video: