Revizija "Montefarma" u Specijalnom tužilaštvu

“Vijestima” potvrđeno da je Vrhovno državno tužilaštvo nalaz DRI proslijedilo kolegama na nadležnost i postupanje

11823 pregleda 17 komentar(a)
Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Montefarma, Foto: Arhiva quot;Vijestiquot;
Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Montefarma, Foto: Arhiva quot;Vijestiquot;

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) proslijedilo je kolegama iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na nadležnost i postupanje nalaz Državne revizorske institucije o poslovanju “Montefarma”.

To je juče nezvanično potvrđeno “Vijestima”.

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je prošle sedmice reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja “Montefarma” za 2022. godinu i usklađenosti poslovanja sa zakonima, propisima i drugim aktima.

Javna ustanova, zadužena za snabdijevanje državnih apoteka i javnih zdravstvenih ustanova ljekovima i medicinskim sredstvima, dobila je pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj, a negativno na pravilnost poslovanja. Zbog toga je revizija i dostavljena tužilaštvu.

Revizijom pravilnosti, utvrđeno je da “Montefarm” finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije uskladio sa više zakona - Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, te Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini...

Nadležni Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović i član Milan Dabović, dali su “Montefarmu” 36 preporuka.

“Vijesti” su juče objavile da je “Montefarm” krajem 2022. godine preuzela dug veledrogerije Medicalana u iznosu od 80.000 eura prema jednoj poslovnoj banci, iako u tom trenutku, prema dokumentaciji, nije imala nikakvih dugova prema toj privatnoj kompaniji.

DRI je u izvještaju navela da je ugovor o cesiji zaključen bez potpune, vjerodostojne finansijske dokumentacije, odnosno da plaćanju cesijom treba da prethodi dužničko-povjerilački odnos.

Iz “Montefarma”, kojim rukovodi Goran Marinović, “Vijestima” su odgovorili da su ugovor o cesiji sa privatnom veledrogerijom zaključili isključivo da bi “očuvali likvidnost ustanove i rasporedili novac kojim raspolažu”. Ističu da su dug privatnika preuzeli kako bi plaćali na rate robu koja je trebalo da bude isporučena u 2023. godini.

Bonus video: