Bajraktari za "Vijesti": Nijesmo bili privilegovani za vrijeme Vlade Abazovića

Predsjednik Opštine Ulcinj tvrdi da apsolutno nema ništa protiv parlamentarne istrage u vezi sa bilo kojim projektom, ali da to ne treba koristiti u političke svrhe. Kaže da su povratili povjerenje građana i izbjegli partijska zapošljavnja. Smatra da je prostorna politika generalno loša, pa Bojana nije ono što je nekad bila, a za upravljanje Solanom još čekaju odgovor Vlade

23377 pregleda 80 reakcija 16 komentar(a)
Sadašnja Vlada pozitivno će gledati na razvoj Ulcinja: Bajraktari, Foto: Samir Adrović
Sadašnja Vlada pozitivno će gledati na razvoj Ulcinja: Bajraktari, Foto: Samir Adrović

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari ne smatra da je najjužniji grad na bilo koji način bio privilegovan u odnosu na druge opštine u vrijeme kada je njegov sugrađanin i partijski šef Dritan Abazović bio vicepremijer i premijer Vlade i kada su vraćena imanja bivšim vlasnicima u Valdanosu, a Solana pod skute države i najavljene velike investicije poput gradnje novih hotela, mostova...

“Mislim da su sve opštine bile privilegovane tokom mandata Dritana Abazovića, a meni je pripala čast da i institucionalno sarađujemo. Napornim radom smo pokrenuli novu etapu razvoja grada i građani su u veoma kratkom periodu osjetili benefite i vidjeli posvećenost za opšte dobro”, kazao je Bajraktari u intervjuu “Vijestima”.

On je naveo je da je kratak period da bi ocijenio dosadašnju saradnju sa Vladom Milojka Spajića.

“Ali sam siguran da će sadašnja Vlada veoma pozitivno gledati na razvoj Ulcinja i da ćemo biti svi zajedno maksimalno posvećeni tome. Ovogodišnji kapitalni budžet pruža dobru podršku infrastrukturnom razvoju naše opštine, a najviše putnoj infrastrukturi”.

Naglasio je “da je Opština Ulcinj kao nikad ranije kandididovala gotove projekte i da je to je najveća zasluga što se u kapitalnom budžetu nalazi određeni dio njih”.

“Uskoro počinjemo rekonstrukciju vrlo značajane gradske saobraćajnice Mujo Ulqinaku u Pinješu, biće uređena desna strana Bulevara Teuta, gradiće se drugi bulevar u Ulcinjskom polju i bulevar koji spaja gradski bulevar sa Bulevarom Teuta. Tu je projekat kaldrmisanja ulica u Starom gradu, koji je od ranije u kapitalnom budžetu ali zbog tehničkih manjkavosti, tender još nije raspisan. Uskoro će, mislim do kraja mjeseca, biti raspisan i tender za izgradnju vrtića”.

Iako ne gleda blagonaklono na najavu koalicionog partnera i šefa lokalnog parlamenta Ardijana Mavrića (Forca) o pokretanju parlamentarne istrage u vezi sa realizacijom projekta izgradnje kanalizacione mreže za četiri prigradska naselja, Bajraktari tvrdi da nema trzavica i da vladajuća koalicija u tom gradu funkcioniše u apsolutnom skladu.

Mavrić je ranije najavio moućnost parlamentarne istrage povodom problematične realizacije projekta vrijednog oko pet miliona eura. Izvođač radova, italijanska firma “Spiga” kasnila je sa rokovima, ostavljajući za sobom često raskopane i neasfaltirane ulice.

“Iako je to projekat ranije vlasti i apsolutno nema nikakve naše krivice, to mi više liči na smišljeni pokušaj političke diskreditacije nego na brigu o realizaciji jednog značajnog infrastrukturnog projekta kroz institut parlamentarne istrage. Apsolutno nemam ništa protiv parlamentarne istrage oko bilo kojeg projekta, ali moj lični i dignitet mojih saradnika nije za političke igre, koje mogu da nastave unutar svoje partije”, kazao je Bajraktari.

Potvrdio je da ima kašnjenja u realizaciju tog projekta, opravdanih i neopravdanih.

“Naš primarni cilj je da se svi radovi okončaju do turističke sezone, uključujući i asfaltiranje ulica i nakon toga ide tehnički prijem i testiranje. Tražićemo maksimalnu odgovornost nadzornog organa koji sve to nadgleda i firme koje će obaviti testiranje te kanalizacione mreže. Nakon toga ide i priključenje na mrežu tih naselja koji će obaviti DOO Vodovod i kanalizacija”.

Možete li u kratkim crtama sumirati dosadašnje rezultate lokalne vlasti koja je formirana u junu 2022.?

Ostvarili smo istorijske rezultate i to u jako kratkom vremenskom intervalu. Ponosan sam naročito na to da smo povratili povjerenje građana u instituciju opštine, smanjili korupciju i uveli opštinu i sva javna preduzeća u stabilnu finansijsku situaciju prvi put nakon 30 godina. Posljednja anketa govori da je 60 odsto građana zadovoljno našim radom, dok je samo 15 odsto nezadovoljno.

I na polju kapitalnih investicija smo uradili ogroman posao: 30 miliona eura iznose trenutne investicije u komunalnu infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, što je možda najveći infrastrukturni projekat koji se trenutno realizuje u Crnoj Gori.

Na ovaj način stvaramo uslove i za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda čijom realizacijom bismo zaokružili komunalnu infrastrukturu kao oslonac za ekološki Ulcinj i temelj za ekonomski razvijen grad. Postrojenje će prema planu, biti u zaleđu Solane i sve otpadne vode grada biće akumulirane u njemu. Preko ispusta na rtu Đerane, u more će se odlivati samo tehnička voda.

Zašto nema najavljenih radova na izgradnji hotela “Galeb” i “Jadran”? Šta će biti sa parternim uređenjem Velike skele budući da projekat nije prilagođen uslovima u vrijeme velikog nevremena i talasa?

Za hotel “Galeb” se trenutno radi na izmjenama i dopunama DUP-a, dok se za hotel “Jadran” radi izrada projektne dokumentacije i mislim da ćemo brzo biti upoznati sa idejnim projektom. Ono što mogu da potvrdim je da će ove godine početi izgradnja bar jednog elitnog hotela sa 5 zvjezdica. To će biti jedan od najlepših hotela na Crnogorskom primorju i imaće neprocjenivi značaj za naš grad u svakom smislu.

Koji hotel je u pitanju?

U pitanju je hotel “Otrant”. Investitori su završili sve. Prijava gradnje je završena u decembru, odobrila je nadležna inspekcija. Sad čekaju ekološku saglasnost od agencije. To je investicija vrijedna 50 miliona eura. Počeli su pripremne radove, ne i glavne... Što se tiče Velike skele, projekat je takav kakav jeste i ja se nadam da će kolege iz Morskog dobra raditi na zaštiti od talasa tog lokaliteta koji ljeti služi i kao međunarodni granični prelaz na moru. Nadam se da ćemo narednih dana imati sastanak sa predstavnicima JP, da oni konačno završe taj projekat za ovu sezonu.

Takođe, počinjemo rekosntrukciju Pijace suvenira. Realizacijom tog projekta, vrijednog 110 hiljada eura, obogatićemo turističku ponudu i oživjećemo prostor novim sadržajima. Prostor će poslužiti za prodaju suvenira, domaćih autohtonih proizvoda, ali i za male kulturno-umjetničke i obrazovne manifestacije. Radovi će biti završeni do početka sezone.

Bajraktari
Bajraktarifoto: Opština Ulcinj

Već duže, investitori iz Ulcinjskog polja negoduju zbog odnosa Opštine (ranije vlasti), koja je novac naplaćen za komunalno opremanje, potrošila u druge svrhe. Da li ćete nešto preduzeti povodom toga, asfaltirati ulice, izgraditi trotoare i javnu rasvjetu, povezati objekte na kanalizacionu mrežu?

Projekti koji se trenutno realizuju na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži obuhvataju i Ulcinjsko polje, što je jako značajno za taj dio grada. Što se tiče putne infrastrukture i tu smo izradili nekoliko projekta. Svakako najznačajniji je bulevar Nova 5 sa pristupnom saobraćajnicom kao i Nova 18. Realizacija tih projekata košta preko sedam miliona eura.

Ova lokalna vlast koju vodim, od prvog dana aktivno se bavi pitanjem Ulcinjskog polja i zato imamo ovoliki broj spremnih projekata jer prije našeg dolaska nijedan projekat nije bio ni započet, a kamoli završen. Nadam se da ćemo do ljeta otvoriti tender za izgradnju bulevara Nova 5 sa pristupnom saobraćajnicom, što bi svakako dalo novu vrijednost ovoj zoni i čitavoj opštini.

Da li u Opštini i javnim preduzećima čiji je osnivač Opština ima partijskog zapošljavanja ili viška radnika?

Poslije puno godina u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, zapošljavanja se isključivo vrše putem javnih oglasa, što je najtransprentiniji vid zapošljavanja. Pokretanje svih ovih projekata i radnji o kojima sam govorio zahtjeva i adekvatnu kadrovsku strukturu koju je teško pronaći na tržištu. U opštini smo u velikoj mjeri optimizirali kadrovsku strukturu koja može da odgovori trenutnim i budućim izazovima, dok ćemo u narednom periodu detaljnije analizirati stanje u javnim preduzećima.

Koliko ima stalno zaposlenih u Opštini a koliko na određeno vrijeme?

Mislim da imamo oko 210 ukupno zaposlenih radnika, nemam trenutno tačnu informaciju. Otvorili smo veliki broj frontova. Samo dva projekta u komunalnoj infrastrukturi vrijedni su oko 30 miliona eura. I to zahtijeva angažovanje dodatne radne snage. Mi smo angažovali i neke eksperte sa strane, ali i ljude iz Ulicinja koji su poznati u svojoj struci da sve to isprate.

Formirali smo i Sekretariat za poljoprivredu i ekologiju koji je počeo od nule. On ima sada svoj agrobudžet od 200.000 eura. Prošle godine smo ga realizovali na 100.000. Ljudi su jako zadovoljni jer smo prisutni po selima, razgovaramo, pomažemo. I sve to takođe neko mora da odradi. Zalažem se da bude zaposleno što više profesionalaca, jer su oni u kontinuitetu posla. Mi političari dolazimo i odlazimo, ali oni ostaju.

Kako komentarišete legalizaciju stotina vikendica na obalama Bojane?

Mislim da Bojana nije ono što je nekad bila i da smo svi redom institucionalno krivi za to. Prostorna politika generalno je loša u Crnoj Gori i ona uništava prostor koje imamo sve manje. Po meni, to je u ovom trenutku najveći nacionalni interes, u ravni evropskih integracija i izgradnje putne infrastrukture u državi.

Sve je izraženija divlja gradnja u Maslinadi. Da li to možete držati pod kontrolom?

Za divlju gradnju zadužena je urbanistička građevinska inspekcija Ministarstva urbanizma i prostornog planiranja, dok mi kao Opština, odnosno komunalna policija, vršimo monitoring. Čak je to na dobrovoljnoj osnovi na našu inicijativu, kako bi taj prostor koji je jako vrijedan, bio što više i bolje sačuvan. Ipak, mislim da zasada divlja gradnja u Maslinadi nije nešto previše izražena. Pričamo o pojedinačnim slučajima, imali smo prekjuče jednu intervenciju, prije deset dana drugu... I tim činom što smo stopirali gradnju, šaljemo poruku da je taj prostor možda pod dodatnim nadzorom.

Da li znate koliko je bivših vlasnika maslinjaka u Valdanosu do sada prevelo imanja sa države na svoje ime?

Nemam tu informaciju, ali znam da to ide sporo, posebno na mjestima gdje ima objekata i puteva. Katastar, rekao bih, generalno radi malo sporije na tom pitanju.

Kada će Opština osnovati preduzeće koje će upravljati Solanom “Bajo Sekulić” što joj je obaveza, shodno zaključenom ugovoru sa vladom prije par godina?

Resornom Ministarstvu smo poslali verziju ugovora, pošto bi to preduzeće trebalo da formiramo zajedno sa Vladom, da budemo suosnivači. Nijesmo još dobili odgovor, čekamo sada sa novim ministrima da vidimo, da nađemo rješenje. Imamo predviđena i neka sredstva u budžetu Opštine. Nijesu prevelika ali su tu. Očekujem da preduzeće većinski bude finansirano iz državnog budžeta.

Ne vjeruje da će biti vanrednih izbora

Bajraktari je kazao da ne vjeruje da će biti vanrednih izbora u Ulcinju, nakon što je utvrđeno da lokalni parlament, umjesto 33, treba da broji 34 odbornika.

“Ne vjerujem da će biti vanrednih izbora jer smo imali regularne izbore na kojima su građani izabrali svoje predstavnike i sve je to verifikovano na svim nivoima. Mi smo odgovorili Vladi, odnosno kancelariji zaduženoj za pritužbe građana. Druge informacije nemam”.

Ulcinjski parlament trenutno broji 33 odbornika, ali je na martovskim izborima pretprošle godine pravo glasa imalo 20.393 birača. Članom 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da građani u opštinama biraju 30 odbornika i još po jednog na svakih pet hiljada birača, što znači da je na martovskim izborima 2022. za SO Ulcinj, trebalo birati 34, a ne 33 odbornika. U istom članu stoji da broj odbornika utvrđuje SO posebnom odlukom najkasnije na dan raspisivanja izbora nakon obavještenja o broju birača. Tadašnji saziv ulcinjskog parlamenta nije usvojio tu odluku iz bizarnog razloga - nije bilo kvoruma iako je vladajuća koalicija brojala 30 odbornika.

Za fudbalski stadion više od 60 ponuda

Govoreći o novom fudbalskom sadionu u Ulcinju, Bajraktari je podsjetio da je prošle godine raspisan međunarodni tender na kome se do sada prijavilo oko 60 ponuđača iz raznih krajeva svijeta.

“Tender će biti zatvoren iduće srijede i nadam se da ćemo odabrati najbolju i najkvalitetniju ponudu. Tender je vrijedan 200 hiljada eura i moram da kažem da smo mislili da će to ići lako, ali radi se o vrlo komplikovanom projektu koji zahtjeva puno znanja u umjieća. Nadamo se najboljem a onda sa Savezom idemo u izvođenje radova”.

Bonus video: