Kosta Goranović dobitnik godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore

Goranović je, kako su kazali, u 2023 godini ostvario značajna naučna dostignuća koja su ga, kako su naveli, izdvojila kao lidera u svojoj oblasti

2927 pregleda 7 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Docent Kosta Goranović dobitnik je godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

To se navodi u saopštenju UCG-a su kojem su pojasnili da je Goranović izabran na osnovu predloga Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG.

"Za njegovu stručnost, koja se odražava i kroz konkretne naučne rezultate u protekloj godini, nagradu mu je uručio rektor UCG Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG", kazali su.

Goranović je, kako su kazali, u 2023 godini ostvario značajna naučna dostignuća koja su ga, kako su naveli, izdvojila kao lidera u svojoj oblasti.

"Objavio je tri naučnoistraživačka rada u časopisima indeksiranim u renomiranim međunarodnim citatnim bazama poput SCI, SCIE, SSCI i A&HCI. Od tih radova, dva su bila objavljena u časopisima visoko rangiranim u Q4 kategoriji, dok je jedan bio u Q2 kategoriji, što svjedoči o visokom kvalitetu njegovog istraživačkog rada", pojasnili su iz UCG-a

Naglasili su da se on istakao kao ider fitness programa u Centru za edukaciju Fudbalskog saveza Crne Gore.

"Njegovo aktivno učešće na seminaru UEFA u Cesla, Prag, pod nazivom Fitness for football, gdje je bio dio delegacije Centra za edukaciju Fudbalskog saveza Crne Gore, dodatno je potvrdilo njegovu stručnost i međunarodni ugled", poručili su.

Iz UCG-a su pojasnili da angažovanjem u edukaciji trenera Fudbalskog saveza Crne Gore Goranović je, kako su naveli, dao značajan doprinos razvoju sportske struke u Crnoj Gori.

Njegove aktivnosti, kako su kazali, u podučavanju polaznika za sticanje UEF A, UEF AB i UEF A Pro licenci su naišle na visoko priznanje.

"Njegov naučni rad je također primijećen i van granica Crne Gore, što potvrđuju citati njegovih radova Google Scholar, Scopus i WOS. Jedan od njegovih objavljenih radova, pod nazivom Kinematic parameters and metabolic power in elite soccer players: A small sided a large sided games comparison , postigao je značajnu vidljivost u akademskoj zajednici", poručili su.

Oni su istakli da sve ovo čini Goranovića "ne samo zaslužnim za godišnju nagradu Univerziteta Crne Gore, već i istinskim liderom u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, čiji rad ostavlja trajni pečat kako u nacionalnim tako i u međunarodnim okvirima."

Sve ovo čini docenta Goranovića ne samo zaslužnim za godišnju nagradu Univerziteta Crne Gore, već i istinskim liderom u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, čiji rad ostavlja trajni pečat kako u nacionalnim tako i u međunarodnim okvirima.

Bonus video: