Formiran Tim za socijalna pitanja na teritoriji Kotora

Tim čine predstavnici relevantnih institucija čije su nadležnosti usmjerene na oblast socijalne i dječje, zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i bezbjednosti, saopštila je Opština

3368 pregleda 3 komentar(a)
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Inicijalni sastanak Tima za socijalna pitanja na teritoriji Kotora održan je danas u prostorijama Opštine.

"Time je ozvaničen početak rada multidisciplinarnog sastava koji čine predstavnici/e relevantnih institucija čije su nadležnosti usmjerene na oblast socijalne i dječje, zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i bezbjednosti", saopštila je Opština Kotor.

Pojasnili su da je zadatak tima uspostavljanje kontinuirane međusobne saradnje, razmjena informacija i praćenje stanja na teritoriji opštine Kotor po pitanju lica koja se nalaze u specifičnim životnim okolnostima koje nisu u mogućnosti samostalno da prevaziđu, te kreiranje predloga za programe podrške, oblike pomoći i projekte u toj oblasti.

Na čelu tima je predsjednik Opštine Vladimir Jokić koji je, kako je saopšteno, otvorio sastanak uz pohvale za ovu inicijativu, koja je rezultat saradnje opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i kotorskog Centra za socijalni rad.

Jokić je istakao značaj učešća različitih institucija, ustanova, ali i civilnog društva u radu tog tijela, kao i njihovu kontinuiranu razmjenu informacija neophodnu u cilju pružanja pomoći sugrađanima.

Poručio je da će Opština Kotor pružiti svu pomoć i biti aktivan učesnik tih procesa.

Direktorica Centra za socijalni rad Kotor Mirela Kovačević istakla je nužnost djelovanja u cilju prevencije, odnosno ranog detektovanja problema i intervencije.

Kako bi se to postiglo, svi članovi tima će, iz svog djelokruga rada, dati doprinos i kroz međusobnu komunikaciju raditi na prepoznavanju potencijalniih problema kao što su zanemarivanje djece, starih lica i osoba sa invaliditetom, vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, lica u stanju materijalne potrebe, navodi se u saopštenju.

"Formiranje Tima jedna je od aktivnosti predviđenih Lokalnim akcionim planom za unapređenje socijalne i dječje zaštite 2021-2024, a isto predstavlja preduslov za realizaciju mnogih aktivnosti i poduhvata na ovom polju", zaključuje Opština.

Bonus video: