CGO: Pravda u slučaju zločina u Štrpcima da bude zadovoljena

Taj, ali i drugi zločini tokom devedesetih godina prošlog vijeka, nikad ne smiju biti zaboravljeni, već moraju služiti kao opomena za buduće generacije, poručuje CGO

4159 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) povodom 31. godišnjice od zločina u Štrpcima ukazuje da ni taj zločin nije dobio adekvatan epilog, kao i da u društvu nerazvijene kulture sjećanja "sve češće svjedočimo relativizaciji počinjenih zločina tokom devedesetih godina od strane političkih aktera".

"Iz voza Lovćen 671 koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar, od strane paravojnih oružanih formacija, 27. februara 1993, na stanici u Štrpcima izvedeno je i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci svih žrtava do danas nisu pronađeni. Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16, a najstarija 59 godina", podsjeća CGO.

Za taj zločin, podsjećaju, u Crnoj Gori optužena je i osuđena jedna osoba, u Bosni i Hercegovini je devet osoba pravosnažno osuđeno, dok je u Srbiji, nakon ukidanja prvostepene presude, predmet vraćen na ponovno postupanje.

CGO zahtijeva od nadležnih da doprinesu da pravda u ovom slučaju bude zadovoljena kroz sveobuhvatne pravosnažne presude, a da posmrtni ostaci svih ubijenih budu pronađeni i predati porodicama.

Taj, ali i drugi zločini tokom devedesetih godina prošlog vijeka, nikad ne smiju biti zaboravljeni, već moraju služiti kao opomena za buduće generacije, zaključuje ta nevladina organizacija.

Bonus video: