„Pruži mi ruku“ jer različitost nas obogaćuje i spaja

Predstavljen projekat koji ima za cilj da jača kapacitete nastavnog kadra i osnažuje srednjoškolce sa intelektualnim smetnjama i doprinese njihovoj integraciji

3122 pregleda 151 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nevladina organizacija (NVO) „Žuti leptir“ iz Nikšića organizovala je info dan kako bi predstavila projekat „Pruži mi ruku“ koji ima za cilj da jača kapacitete nastavnog kadra i osnažuje srednjoškolce sa intelektualnim smetnjama i doprinese njihovoj integraciji.

„Uočili smo potrebu da se unaprijedi adekvatna i sistemska edukacija u našoj lokalnoj zajednici i zato smo inicirali ovaj projekat, kako bi se obezbijedila inovativna metodologija u obrazovnoj inkluziji i podstaklo razumijevanje i tolerancija“, kazala je Branka Vukotić, asistentkinja na projektu.

Prema riječima Milice Kovačević, koordinatorke projekta, žele da unaprijede kapacitet nastavnog osoblja i da mladima sa intelektualnim smetnjama pruže mogućnost da budu dio vršnjačkog tima.

„Projekat uvodi socijalnu inkluziju kroz inovativan vid obuke - interaktivne edukativne radionice zasnovane na inkluzivnim pristupima kojima se jačaju kapaciteti nastavnog kadra i osnažuju mladi i učeničke zajednice poboljšajem socio-emocionalne kompetencije mladih sa intelektualnim smetnjama uz aktivno učešće njihovih vršnjaka kao učesnika radionica i u ulozi vršnjačkih edukatora“, istakla je Kovačević.

Pruži mi ruku
foto: Svetlana Mandić

Kako je kazala, prihvatanjem različitosti doprinosi se smanjenju diskriminacije, izopštavanja iz društva i nasilja među vršnjacima, što je upravo i cilj njihovog projekta.

Pored radionica, plan im je da naprave veb sajt Udruženja, a u maju će organizovati likovni i literarni konkurs na temu „Da, mi smo prijatelji“, namijenjen mladima sa i bez intelektualnih poteškoća, dok je za jun planiran okrugli sto koji bi realizovali u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje na temu „Socio-emocionalno kompetenti srednjoškolci – značaj i izazovi“ kako bi skrenuli pažnju na značaj integracije mladih sa intelektualnim smetnjama.

Radionice će voditi mr pedagoških nauka Marija Draganić Vulanović. Kako je objasnila, teme radionica, koje će biti organizovane za mlade sa i bez intelektualnih poteškoća, kao i za vršnjačke edukatore, su razvoj samopoštovanja, empatije, tolerancije i samokontrole.

Pruži mi ruku
foto: Svetlana Mandić

„Radionice će imati za cilj da povežu mlade ljude, da oni kasnije, kao vršnjački edukatori, šire to svoje znanje i vještine koje su stekli. Pored toga, ove radionice doprinijeće prevenciji nasilja, jer razvojem socio-emocionalnih kompetencija, posebno ovih o kojima ćemo mi govoriti i koje ćemo razvijati, podstičemo smanjenje nasilja”, kazala je Draganić Vulanović.

Info danu su prisustvovali učenici i profesorici svih pet srednjih škola iz Nikšića, kao i predstavnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Pruži mi ruku
foto: Svetlana Mandić

Projekat “Pruži mi ruku” je finansiran iz Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru pet klastera, među kojima je i Klaster “Zajedno Nikšić i Plužine”.

Bonus video: