MPNI: Učeniku OŠ "Savo Pejanović" već izrečena mjera premještaja u drugu školu, Komisija danas donosi odluku

Komisija će danas odlučivati o izvršenju mjere nakon što je juče od jedne škole stigla potvrda da ima mjesta za ovog učenika. Iz Ministarstva kazali da je učenik do sada pohađao tri škole

14134 pregleda 84 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Učeniku devetog razreda Osnovne škole "Savo Pejanović" u Podgorici koji je juče nasrnuo na nastavnika ranije je izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu.

Ona nije još izvršena jer roditelji nisu bili saglasni sa mjerom, dvije škole nisu dostavile odgovor, a jedna je rekla da nema mjesta da primi učenika.

Potvrdan odgovor, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, došao je tek juče od jedne škole, a odluku o izvršenju mjere donijeće danas Komisija.

Iz Ministarstva su saopštili da su za incident saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima. Obično, kazali su, ustanove o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo "koje je u potpunosti spremno na saradnju, pružanje podrške i postupanje u skladu sa zakonima a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih".

Na zahtjev Ministarstva, škola je dostavila informacije da je ove školske godine, izrekla učeniku devetog razreda vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu, a zatim se obratila Ministarstvu zahtjevom za obrazovanje komisije koja će odlučiti o izvršenju vaspitne mjere.

"Saglasno odredbi člana 66a stav 2 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Ministarstvo je obrazovalo Komisiju za premještaj učenika. U skladu sa odredbom člana 66a stav 3, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ,,Komisija prije donošenja odluke obavezno pribavlja mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta”. Komisija se obratila roditeljima učenika koji su odgovorili da ,,nisu saglasni sa vaspitnom mjerom”. Komisija se obratila direktorima četiri osnovne škole u Podgorici. Dvije škole još uvijek nijesu dostavile odgovor, a jedna je obavijestila Komisiju da ,,nema mogućnost da upiše učenika devetog razreda”. Upravo juče, jedna obrazovno-vaspitna ustanova kojoj se Komisija obratila je odgovorila da ima mjesta za prijem učenika kojem je JU OŠ ,,Savo Pejanović” izrekla vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu", rekli su iz Ministarstva.

Komisija će danas održati sastanak i donijeti odluku o izvršenju vaspitne mjere, čime je, tvrde iz ovog Vladinog resora, Ministarstvo u potpunosti postupilo u skladu sa Zakonom.

"Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ "Savo Pejanović" od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ "Maksim Gorki", zatim u JU OŠ "Vojin Popović " na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ "Savo Pejanović”, piše u saopštenju Ministarstva.

Kazali su da je za danas zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.

"Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje ovakve oblike ponašanja i insistiraće na adekvatnim zakonskim rješenjima kojima će se ova pitanja riješiti i unaprijediti način i postupak izricanja vaspitnih mjera", zaključili su.

Bonus video: