Tužioci još istražuju slučaj “prepisivači”

Iz SDT–a kazali da prikupljaju dokaze i u vezi sa slučajem curenja testova iz matematike

4220 pregleda 3 komentar(a)
Radonjić, Foto: BORIS PEJOVIC
Radonjić, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i dalje izviđa slučaj prepisivanja na eksternoj maturi, ali i curenja testova iz matematike.

To je “Vijestima” kazao državni tužilac, portparol SDT–a Vukas Radonjić.

“Vrhovno državno tužilaštvo je Specijalnom državnom tužilaštvu, 20. juna prošle godine, dostavilo podnesak Udruženja ‘Prosvjetna zajednica i roditelji’, u kojem se izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora i direktora srednjih škola, u postupku ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita, organizovanih 2022/2023, po kojem je formiran krivični predmet. U toku je izviđaj, a prikupljaju se obavještenja, dokazi i podaci od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i posredstvom Specijalnog policijskog odjeljenja”, navodi se u odgovoru SDT–a.

SDT, osim ovog slučaja, ispituje i kako su procurili testovi iz matematike za provjeru znanja polumaturanata u aprilu prošle godine. Taj slučaj prvo je istraživalo Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Rožajama, jer su prosvjetni radnici iz te opštine obavijestili Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete da su testovi objavljeni i da se šire društvenim mrežama.

Ipak, to tužilaštvo je utvrdilo da su testovi procurili na teritoriji beranske opštine, pa su slučaj proslijedili beranskom ODT–u. Tužilaštvo u Beranama analizom je utvrdilo da postoji sumnja da je izvršeno krivično djelo iz nadležnosti SDT, pa su im dostavili spise predmeta.

U oba slučaja prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za donošenje odluke u krivičnom predmetu, odgovorili su iz SDT

Iz SDT–a su “Vijestima” kazali da je i u tom slučaju izviđaj u toku i da se prikupljaju dokazi...

“Krivični predmet je formiran nakon što su u septembru prošle godine od Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama dostavljeni krivični spisi, radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje da je od strane javnog funkcionera izvršeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. U toku je izviđaj, a uz pomoć Specijalnog policijskog odjeljenja i od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za donošenje odluke”, piše u odgovoru.

Bonus video: