Mještani više kolašinskih sela blokirali saobraćaj, traže hitnu rekonstrukciju puta Mateševo - Andrijevica

Sa protesta je najavljeno da će Andrijevčani blokati puta u ponedjeljak i poslati slične zahtjeve kada je riječ o rekonstrukciji saobraćajnice preko Trešnjevika

18012 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Što hitnije početi rekonstrukciju regionalnog puta Mateševo - Andrijevica, preko Trešnjevika, osnovni je zahtjev upućen Vladi, odnosno, Ministrastvu saobraćaja i pomorstva i Upravi sa saobraćaj sa današnjeg protesnog okupljanja mještana nekoliko potokomovskih sela na teritoriji kolašnske opštine.

Predstavnici mjesnih zajednica (MZ) Kraljske Bare, Vranještica i Gnjili Potok u podne su blokirali početak te saobraćajnice, koja je, kako tvrde, u izuzetno lošem stanju, a trenutno je "najpogodnija veza dijela sjevera sa auto putem".

"Pored što hitnijeg početka rekonstrukcije puta cijelom dužinom, tražimo da se lokalnom stanovništvu omogući uvid u dokumentaciju vezanu za projekat nastavka izgradnje dionice auto puta Mateševo - Andrijevica. Takođe, zahtijevamo da, najduže, do kraja naredne radne sedmice, bude zakazan sastanak predstavnika mještana sa predstavnicima Ministarstva i Uprave ili da njihovi predstavnici, zajedno sa mješanima, obiđu putni pravac i naprave zajedničeke zaključke", poručio je sa protesta predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović.

Predsjednik MZ je najavio da su, ukoliko nadležni ne ispune njihove zahtjeve, mještani spremni na duže i intenzivnije blokade.

Prema Labovićevim riječima, intenzitet saobraćaja je na tom putu, tokom minule dvije godine, povećan i desetak puta. MZ Kraljske Bare, Vranještica i Mateševo su se, više puta, počev od 2019. godine, tvrdi Labović, zahtjevima obraćale Vladi i resornim ministarstvima i upozoravali na neophodnost održavanja tog putnog pravca.

Put Mateševo - Andrijevica
foto: Dragana Šćepanović

"Od 2021. godine obraćali smo se na iste adrese i tražili rekonstrukciju saobraćajnice. Da su nas posluašili ne bi bilo danas povoda za blokadu saobraćaja, a put bi bio u mnogo boljem stanju i bio bi restrećenje, ne samo za mještane ovih krajeva, već i za cijeli sjever. Kao što znate, ovih dana se rekonstruiše magistralni put od Ribarevina do Berana, još nije otvoren put Berane - Lubnice - Kolašin, pa je ovo, na neki način, najkraća veza i za povezivanje sa auto putem“, objasnio je Labović.

Kako je rekao, tom regionalnom saobraćajnicom, koja je iz dana u dan, u sve gorem stanju, svakodnevno prolaze natovareni kamioni koncesionara šuma i dodatno devastiraju put. Nova oštećenja na asfaltu javljaju se svakodnevno, a kako kažu mještani, put je još upotrebljiv samo zahvaljujući, relativno, lijepom vremenu. Upozoravaju da će padavine, ukoliko se nešto ne preduzeme u što kraćem vremnu, napraviti nova oštećenja, zbog čega bi saobraćajnica mogla biti i zatvorene.

Put Mateševo - Andrijevica
foto: Dragana Šćepanović

Mještani su sa protesta pozvali predstavnike državne vlasti da "ispune obećanja data uoči izbora".

"Muka nas je natjerala da danas blokiramo saobraćaj. Prvo, pozivam ove koje smo glasali da dođu i sada kod nas, a ne samo uoči izbora, da bi nam obećali zlatna brda i doline. Predstavnici vlasti, konačno, treba da pređu s riječi na djela i počnu raditi na popravljanju uslova nas koji živimo na sjeveru. Ne vidim nikakav "korak naprijed" u tom smislu. Put od Mateševa do Andrijevice je ruglo, nema putara, nema stalne brige...", kazala je mještanka Kraljskih Bara Darka Martinović.

Prema riječima predsjednika MZ Vranještica Radosava Raja Đukića, put preko Trešnjevika za veliki dio stanovnika sjevera je "preči nego auto-put". On je podsjetio da mnogi mještani potokomovskih sela kolašinske opštine imaju imanja na teritoriji andrijevačke opštine.

Sa protesta je najavljeno da će Andrijevčani blokati puta sjutra i poslati slične zahtjeve kada je riječ o rekonstrukciji saobraćajnice preko Trešnjevika. Navodno, protest u Andrijevici organizovan je uz podršku tamošnje lokalne uprave, a održaće se pored nekadašnjeg pogona Soko Štarka.

Bonus video: