Besplatno testiranje na HIV danas u Podgorici

Testiranje je povjerljivo, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, napominje Institut za javno zdravlje

2642 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje (ilustracija), Foto: IJZCG
Institut za javno zdravlje (ilustracija), Foto: IJZCG

Institut za javno zdravlje (IJZCG) danas, u terminu od osam do 21 sat, organizuje akciju dobrovoljnog savjetovanja i testiranja na HIV.

Akcija se sprovodi sa ciljem obilježavanja Nacionalnog dana testiranja na HIV, u prostorijama Savjetovališta za HIV IJZCG-a.

Napominju da je testiranje povjerljivo i besplatno, da nije potreban uput ni zdravstvena knjižica.

Za testiranje se koriste “brzi testovi” i rezultati su, kako je saopštio Institut, gotovi za manje od 30 minuta. Savjetovalište za HIV IJZCG-a, osim testiranja na HIV, nudi i “brze testove” na hepatitis B, hepatitis C i sifilis.

Testiranje na HIV danas se organizuje i u “Kući zdravlja” u Podgorici od 14 do 20 sati.

"Obilježavanje ovog datuma se sprovodi sa ciljem ukazivanja na značaj testiranja na HIV i ohrabrivanja građana da se testiraju kako bi što ranije saznali svoj HIV status i ako je potrebno započeli liječenje. Testiranje na HIV predstavlja čin brige o sebi i drugima i ključno je za okončanje epidemije HIV-a. Kada se HIV infekcija otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i kada se odmah započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život. Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije, što sprečava prenošenje virusa na zdrave osobe, tj. osoba inficirana HIV-om koja je na terapiji i ima dobar terapijski odgovor ne može prenijeti virus na neinficirane osobe. Danas postoji više besplatnih, jednostavnih, brzih i povjerljivih načina testiranja na HIV", navodi se u saopštenju Instituta.

Bonus video: