Demokrate: Na Limu i Komarači se dešava ekološki genocid

"Pozivam sve nadležne da se, konačno, uozbilje i spriječe privilegovane pojedince kojima je sve ovo dopušteno. Dok još nije kasno, da se kasnije ne bismo svi hvatali za glavu, jer kad se desi makar jedno trovanje, onda bilo kakvi postupci teško da mogu pružiti neku satisfakciju“, rekao je Kolić
73 pregleda 0 komentar(a)
Dženan Kolić, Štjefan Camaj, Foto: Demokratska Crna Gora
Dženan Kolić, Štjefan Camaj, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 06.08.2017. 13:06h

Na rijekama Limu i Komarači dešava se ekološki genocid, saopštili su iz Demokratske Crne Gore i apelovali na nadležne institucije da to spriječe.

Demokrate su danas organizovale konferenciju za novinare da bi, kako su kazali, skrenuli pažnju javnosti na ekološke katastrofe koje se dešavaju na rijeci Lim u bjelopoljskoj opštini, kao i na Komarači u opštini Plav.

Potpredsjednik Demokrata, Dženan Kolić, kazao je da se prvi ekološki genocid događa usljed neodgovornosti i nekažnjivosti povlašćenih privrednika, a drugi usljed neplanske i, za mnoge mještane tog područja, tragične izgradnje mini-hidroelekrtrana od privilegovanih pojedinaca.

"Ako izgubimo zdravu životnu sredinu, uzalud nam deklaracije i ustavne proklamacije kako smo ekološka država. To valja ispoštovati u svakom gradu, u svakom selu, u svakom zaseoku, u svakom koritu rijeke“, naglasio je Kolić.

Prema njegovim riječima, uprkos upozorenjima građana i nevladinog sektora, ekološka katastrofa se i dalje nesmetano odvija na rijeci Lim, kao i nesmetana eksploatacija šljunka.

"Očigledno je da nadležne institucije ne rade svoj posao, ne rade na dobrobit građana Bijelog Polja. Neće, ne smiju ili ne znaju, ili možda sve troje zajedno – sasvim svejedno“, kazao je Kolić.

Kako je naveo, dugogodišnjom nekontrolisanom eksploatacijom uništeno je korito rijeke Lim i vikend odmaralište Ušće, „koje je predstavljalo ogroman potencijal našem gradu“.

"Isto tako, nesavjesni privrednici zarad lične koristi, ispuštanjem različitih otrovnih i bioloških materija, uništavaju životnu sredinu, direktno zagađujući Lim“, naglasio je Kolić.

On je upozorio da lokalni poljoprivrednici koriste zagađenu vodu iz Lima za navodnjavanje sadnica, naročito u ovom periodu godine, i takav proizvod se, kako je naveo, servira na trpezama.

Kolić je apelovao na nadležne institucije da što prije, bez odlaganja, urade analizu vode i da obavijeste javnost i građane Bijelog Polja o njenim rezultatima.

On je apelovao i na sve građane Bijelog Polja i nevladine organizacije da istraju u borbi za očuvanje Lima.

"Pozivam sve nadležne da se, konačno, uozbilje i spriječe privilegovane pojedince kojima je sve ovo dopušteno. Dok još nije kasno, da se kasnije ne bismo svi hvatali za glavu, jer kad se desi makar jedno trovanje, onda bilo kakvi postupci teško da mogu pružiti neku satisfakciju“, zaključio je Kolić.

Predsjednik Demokratskog savjeta Demokrata, Štjefan Camaj, osvrnuo se na situaciju u vezi sa desnom pritokom Lima, rijekom Komaračom, koja se u gornjem dijelu zove Babinopoljska rijeka.

"Na njoj su do sada izgrađene i puštene u rad dvije minihidroelektrane za koje je preusmjerena voda iz nacionalnog parka Prokletije, i na taj način je isušeno korito u ovom dijelu toka“, kazao je Camaj.

On je naglasio da Komarača i njene pritoke predstavljaju izvor života za mještane sela Komarače i okolnih sela.

"Voda sa nje i pritoka služi za piće, napajanje stoke i navodnjavanje žitarica, voća i povrća, a poljoprivreda je osnovni izvor prihoda za blizu dvije hiljade mještana koji isključivo žive od stočarstva i poljoprivrede, jer su svi privredni pogoni u opštini Plav odavno ugašeni“, pojasnio je Camaj.

On je kazao da na istoj rijeci, koja se planira sprovesti u cijevi, postoji više od 20 jazeva.

"Sprovođenjem rijeke u cijevi, uništili bi se osnovni uslovi za život mještana i došlo bi do ekološke katastrofe, a samim tim i do masovnog iseljavanja stanovništva iz sela Komarača, Jara, Desni i Lijevi Meteh, Skić, Korita i Prnjavor“, upozorio je Camaj.

To, kako je naveo, nije interes države, a ponajmanje Plavske opštine kao jedne od najnerazvijenih u Crnoj Gori.

"Zaštita javnog interesa mora biti prioritet u izgradnji malih hidroelektrana. U ostvarivanju ovog cilja Demokrate će dati puni doprinos“, poručio je Camaj.

Bonus video: