Izvještaj Savjeta Evrope: Uslovi za rad novinara u Crnoj Gori zabrinjavajući

Generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić kazala je da izvještaj “Platforme za bezbjednost novinara” pokazuje sve veće rizike i prepreke sa kojima se novinari i mediji suočavaju u Evropi

15962 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uslovi za rad novinara u Crnoj Gori su zabrinjavajući, a ni nakon dvije decenije nije rasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dan”, upozoreno je u izvještaju Savjeta Evrope (SE) “Sloboda medija u Evropi”.

Radi se o godišnjem izvještaju o slobodi medija, koji SE radi sa partnerima platforme “Sigurnost novinara”.

“Izvještaj naglašava da su glavna pitanja koja podrivaju slobodu medija, uključujući i prijetnje i zastrašivanje, pritvor, restriktivno zakonodavstvo, tužbe, zarobljavanje medija i napadi na novinare. Partneri platforme su u 2023. godini objavili 285 upozorenja o ozbiljnim prijetnjama ili napadima na novinare i slobodu medija u Evropi”, navodi se u izvještaju i precizira da se radi o raznim prijetnjama, pritiscima i ograničenjima, pod kojima novinari moraju da rade svoj posao.

U izvještaju se, između ostalog, naglašava da su sloboda medija i digitalna bezbjednost novinara "i dalje ugrožene kontinuiranom upotrebom tehnologije za praćenje novinara i medijskih aktera, a niko ne preuzima odgovornst za takve prijavljene zloupotrebe".

Generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić kazala je da izvještaj “Platforme za bezbjednost novinara” pokazuje sve veće rizike i prepreke sa kojima se novinari i mediji suočavaju u Evropi.

“Potrebna nam je odlučna akcija država da zaštitimo novinare i da se suprotstavimo prijetnjama slobodi medija, kao što su tužbe za zloupotrebu i nezakonit nadzor. Da bi poboljšale bezbjednost novinara, države članice treba da pokažu snažnu posvećenost poštovanju standarda slobode medija i da promovišu kampanju Savjeta Evrope ‘Novinari su važni’ na nacionalnom nivou".

Bonus video: