Do staračke nadoknade se (ne) dolazi lako

Iz NVO kritikovali rad bjelopoljskog Sekretarijata za poljoprivredu, oni te tvrdnje demantuju

2989 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština

Opunomoćenik NVO Istraživački omladinski centar iz Bijelog Polja Gojko Nedović tvrdi da postoje brojne nepravilnosti u radu opštinskog Sekretarijata za poljoprivedu prilikom konkurisanja za staračke nadoknade za najugroženije porodice.

Sekretar tog Sekretarijata Kemal Alić je odbacio te tvrdnje i kazao da ne postoje nikakve nepravilnosti i da se sve radi u skladu sa zakonom.

Nedović navodi da je, iako je staračka nadokanda namijenjena za najugroženiju kategoriju građana koji nemaju nikakvih primanja, uvidom u formular lokalne samouprave jasno uočljivo da je napravljen niz nepravilnosti za koje smatra da su namjerno urađene, da bi se moglo manipulisati sa korisnicima kojim je potrebna potvrda od ovog lokalnog sekretarijata, kako bi ostvarili pravo na nadoknadu.

“Od službenice sam dobio informaciju da je uslov za dobijanje potvrde posjedovni list ili uvjerenje o posjedu ne stariji od šest mjeseci sa obimom prava 1/1 ili saglasnost suvlasnika što nije navedeno u zahtjevu za izdavanje uvjerenja. Na pitanje zašto nije precizirano da je uslov “obim prava” po kom zakonu i kojoj tački zakona uslov za dobijanje potvrde uslov službenica nije znala da pojasni. Takođe, u zahtjevu lokalne samouprave stoji napomena da sva neophodna dokumentacija koja se prilaže uz zahtjev za izdavanje uvjerenja, mora biti original ili ovjerena kopija”, kazao je Nedović, dodajući da bi trebalo da je Sekretarijat upoznat da traže identična dokumenta kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da korisnici koji predaju originalna dokumenta lokalnom sekretarijatu ostaju bez mogućnosti da predaju original dokumenta Ministarstvu.

Nedović navodi da je nekorektno i nerealno tražiti od najugroženije kategorije građana veliki broj dokumenata koja se inače predaju i Ministarstvu, te dolazi do preklapanja, to jest potrebna je dupla dokumentacija.

U odgovoru “Vijestima” Alić je podsjetio da je jedna od nadležnosti tog sekretarijata izdavanje uvjerenja o bavljenju poljoprivredom.

“Uz zahtjev koji se može preuzeti na građanskom birou Opstine Bijelo Polje, neophodno je priložiti određenu dokumentaciju. Predviđena dokumentacija je minimum dokumenata potrebnih da se utvrdi činjenično stanje. Što se tiče preklapanja dokumenata sa Ministarstvom poljoprivrede, to su dva različita javno-pravna organa koja u ovom slučaju vode dva različita upravna postupka”, kazao je Alić.

Bonus video: