NVO 35mm: Promjenom vlasti nije se prekinulo sa prozivanjima i targetiranjima novinara

"Već godinama upućujemo na to da naše kolege rade u neprijateljskom okruženju koje stvara politička klima obilježena verbalnim napadima, nacionalističkom retorikom i nedozvoljenim miješanjem u novinarski posao", piše u saopštenju

2672 pregleda 1 komentar(a)
NVO 35mm, Foto: NVO 35 mm
NVO 35mm, Foto: NVO 35 mm

Kao organizacija koja u svom fokusu ima slobodu medija i prava novinara, izražavamo duboku zabrinutost u vezi sa nedavno objavljenim izvještajem Evropske platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbjednosti novinara ispred Savjeta Evrope, saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) 35mm.

U izvještaju Savjeta Evrope se između ostalog navodi da su uslovi za rad novinara u Crnoj Gori zabrinjavajući.

Iz NVO 35 mm su dodali da izvještaj identifikuje brojne ozbiljne prijetnje evropskim novinarima na koje ni crnogorske kolege nijesu imune.

"Izvještaj se snažno usredsređuje na zastrašivanje, ugrožavanje sigurnosti, napade od strane političara, ugrožen finansijski opstanak novinara, što je posebno akutno na Zapadnom Balkanu gdje su istraživački novinari suočeni s pritiscima, ucjenama i nasiljem, kako na internetu, tako i u fizičkom prostoru, gdje uzimajući u kontekst ambijent u Crnoj Gori u prethodnom periodu (a posebno mislimo na bivšeg premijera Abazovića i aktuelnog predsjednika Milatovića) promjenom vlasti nije se prekinulo sa prozivanjima i targetiranjima novinara", ističe se u saopštenju.

NVO 35mm navodi da je u prethodnim obraćanjima skrenula pažnju na izazove s kojima se suočavaju novinari u Crnoj Gori, uključujući napade, prijetnje, neplaćeni prekovremeni rad, sigurnosne rizike i pritiske vlasnika medija.

"Već godinama upućujemo na to da naše kolege rade u neprijateljskom okruženju koje stvara politička klima obilježena verbalnim napadima, nacionalističkom retorikom i nedozvoljenim miješanjem u novinarski posao. Akcenat izvještaja Savjeta Evrope stavljen je i na strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP), koje posebno ugrožavaju rad novinara koji istražuju korupciju, sukobe interesa i finansijske zločine. I u ovom segmentu NVO 35mm uporno ukazuje na alarmantno stanje u crnogorskim medijima, uključujući i 16 napada na naše kolege tokom protekle godine, prijetnje smrću, zastrašivanja i neriješeno ubistvo Duška Jovanovića koje se takođe nalazi u ovogodišnjem izvještaju, te nerasvijetljene pokušaje ubistva novinarke Olivere Lakić i novinara Tufika Softića", piše u saopštenju.

Iz NVO 35mm su rekli i da treba podsjetiti da je Evropska komisija u ovogodišnjem izvještaju o vladavini prava u Crnoj Gori naglasila nedostatak pomaka u istragama starih slučajeva nasilja nad novinarima - dodatno potvrđujući ozbiljnost situacije.

"Stoga nije zgoreg ponoviti: bez sistemske podrške novinarskoj branši i hitnih reakcija nadležnih institucija na napade, zastrašivanja - svaki naš kritički nastrojen tekst ili prilog, smjestiće nas u ,,neprijatelje“ ove ili one vlasti, učiniće nas metom za ove ili one glasače i učiniće luksuzom da kao novinari - postavljamo pitanja. A to je, prihvatali mi to ili ne kao društvo - rak rana demokratije", zaključuje se u saopštenju NVO 35mm.

Bonus video: